Samsung, kendi mobil GPU'sunu 2015'te piyasaya sürebilir

Samsung, kendi mobil GPU'sunu 2015'te piyasaya sürebilir

Değişen teknolojik ürün pazarı, eskisi kadar çeşitli formlarda cihazlar sunamıyor. Haliyle tüketicilerin seçiminde büyük rol oynayan ürün formu, yeni bilişim dünyasında yerini donanım performansı ve kullanım süresine bıraktı. Bu iki önemli satın alma kriterini belirleyen yegane donanım elemanı yongada sistem çipleri de böylece ar-ge faaliyetlerinin merkezine yerleşmiş oldu.

Mobil sektörün lideri Samsung, pazarda yaşanan dönüşümü iyi süzmesini bildi ve SoC olarak bilinen sistem çiplerini yıllar öncesinden yarı iletken üretim çalışmalarına ekledi. Öyle ki, akıllı telefon piyasasında esamesi okunmadığı yıllarda ilk Apple iPhone için çipset tedariğinde bulundu ve başarılı telefonun tedarik zincirindeki yerini git gide artırmasını bildi. Fakat 2014'e gelindiğinde, benzer üretim imkanlarına sahip şirketlerin artması Samsung'un özgün cihaz üretim kabiliyetini iyiden iyiye kaybetmeye başladığı fark edildi, Galaxy serisine ilgi azaldı.

İleri görüşlü olması hasebiyle bilişim endüstrisinin birçok sektöründe liderlik koltuğunda oturan Güney Koreli teknoloji devi, tabi ki yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmadı. 64-bit destekli kendi ARM işlemci tasarımı üzerinde çalışmalara başlayan şirket, bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl ilk özel işlemci mimarisini gün yüzüne çıkaracak. Bununla birlikte Kore'den gelen son bir rapora göre, özel işlemci yanında özel bir mobil GPU tasarımı için de kollar sıvanmış.

ZDNet Korea tarafından 2015 ortasında tanıtılacağı iddia edilen Samsung imzalı mobil grafik işlemci, Exynos serisi yongalarda ARM Mali GPU ailesinden sonraki dönemi oluşturabilir. Mevcut mobil pazar şartlarında Samsung'un nasıl yeni bir GPU platformu için yeterli destek bulabileceği veya hazır bir ARM Mali tasarımını mı yoksa daha farklı bir yapıyımı referans alacağı merak konusu. Ancak şimdiden Samsung GPU'sunun Galaxy Note 5 ile adı anılmaya başladı. Yeni yılda bu iddiayla alakalı daha çok haber duyacağız gibi görünüyor.



Eklenme tarihi: 2.12.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler