Galaxy Note 4'ün Quad HD AMOLED ekran performansı

Galaxy Note 4'ün Quad HD AMOLED ekran performansı

Dijital görüntüleme teknolojilerini hedef alan test ve analiz yöntemleriyle endüstrinin en güvenilir isimleri arasında yer alan DisplayMate, yıllardır mobil cihaz ekranları üzerinde ciddi test çalışmaları yürütüyor. Samsung sayesinde geniş tüketici kitleleriyle buluşturulabilen OLED ekranları 2010'dan beri izleyen ekip, son olarak Note 4 odaklı analizini tamamlayarak medyanın beğenisine sundu.

Analiz firmasının geçen seneki Galaxy Note 3 raporu, telefon-tablet melezinin Galaxy S4'e kıyasla %26 daha tasarruflu çalıştığını, 388 ppi piksel yoğunluğu ve 660 nit en yüksek parlaklık değeriyle piyasadaki en iyi akıllı telefon ekranına sahip olduğunu tescillemişti. Bu başarısını martta Galaxy S5'le bir üst seviyeye çıkaran Samsung, Galaxy Tab S serisi sayesinde tablet piyasasının ekran konusundaki en iyi cihazlarını geliştirdiğini göstermişti.

Son bir yıldır OLED teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, Samsung'un başını çektiği bu sektörde olgunluğa doğru hızlı bir ilerleyişten bahsetmek mümkün. Yıl içerisinde birkaç kez yeni organik LED materyaller piyasaya süren ve OLED ekran türünü pazarın en iyi çözümlerinden biri haline getiren Samsung, Galaxy Note 4 modelinde de yenilikçiliğini konuşturuyor. DisplayMate'nin sırasıyla Note 3 ve S5'ten sonra en iyi akıllı telefon ekranı seçtiği Note 4'ün Quad HD OLED paneli, DisplayMate'nin 8 yıllık telefon ekranı test tarihinde tüm test kriterlerinde yüksek performans göstermeyi başaran tek panel oldu. Şimdi bazı başlıklar altında yeni nesil OLED çözümünün başarısına göz atalım.

Ekran teknolojisi

Kendi ışığını üreten organik diyotların oluşturduğu OLED türü, günümüzde hiç olmadığı kadar popüler. Birkaç inçlik saatlerden devasa televizyonlara kadar geniş bir kullanım alanına yayılan OLED, farklı firmaların farklı teknolojileriyle tüketicilere sunuluyor. Samsung'un son dönemde ar-ge faaliyetlerine milyarlarca dolar harcayarak geldiği son nokta, Note 4'le piyasaya sürülmüş olacak.

Son dönemdeki diğer panellerde de tercih edilen "elmas piksel" adlı özel görüntü birimlerinden oluşan 5,7 inçlik ekran, 2560 x 1440 piksel Quad HD standardını benimsiyor, yani 3,7 milyon birimi beraberinde getiriyor. 518 ppi değerine ulaşan ekranın her pikseli, diğer OLED ekran ve LCD'lerdeki altpiksel sisteminden farklı olarak daha karmaşık bir yapı kullanıyor.

Universal Display ve Samsung Display öncülüğünde büyük bir ivmeyle gelişmeye devam eden OLED materyalleri, mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere üçe ayrılıyor. Note 4'e eşlik eden panel, 45 derece açıyla konumlandırılmış diğerlerine göre daha büyük mavi altpiksellere sahip. Bunun başlıca nedeni, mavi piksellerin düşük tasarruf değerleri ve nispeten daha kısa ömürlü olması. Onu orta büyüklükteki kırmızı OLED birimi ve ikisi arasına sıkıştırılmış gibi görünen oval yeşil PHOLED izliyor. Elmas pikselin tanımı özetle budur.

Parlaklık

Otomatik parlaklık modu aktif edildiğinde 750 nit seviyesine kadar çıkabilen Note 4, %4,8'lik ışığı yansıtma oranıyla yoğun güneş ışığı altında dahi harika bir performans sunacaktır. DisplayMate, en gelişmiş LCD'lerden dahi parlak olarak nitelediği panelin 2 nite kadar inebilmesi ve bu seviyede bile görüntü kalitesini koruyabilmesine hayran kalmış. Ayrıca 30 dereceli görüşte yaşanan %19 parlaklık düşüşü, en iyi LCD panellerdeki %55'lik parlaklık kaybıyla karşılaştırıldığında OLED'in diğer türler karşısındaki ezici üstünlüğü bir kez daha kanıtlanmış oluyor.

Açılı görüşte renk değişiminin de oldukça düşük olduğunu ve her pikselin kendi ışığını ürettiği bu türde siyah renkte hiç parlaklık yayılmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu sayede, şimdiye kadar piyasaya sürülmüş en kötü OLED paneller bile koyu renklerde en iyi LCD'lere bariz bir üstünlük sağlayabiliyor.

Renk

Piyasada ekranı farklı renk gamutlarına göre optimize edilebilen nadir cihazlardan biri olan Galaxy Note 4, Basit renk modundayken sRGB standardının sunduğu renk yelpazesi değerlerine en yakın sonucu elde ediyor. AMOLED Photo modu ise, Adobe RGB standardıyla neredeyse tam uyumluluk sağlıyor. Özellikle fotoğrafçılık alanında Adobe RGB'nin büyük önem teşkil ettiği ve bu standarda tam uyum sağlamasıyla Note 4'ün ciddi bir teknolojik değer elde ettiğini belirtmek gerekiyor. Son olarak Adaptive Display modu, sRGB standardında %130'a kadar çıkabilen değişken bir renk yelpazesi sağlıyor. Tüm bu renk modları, Note 4'ün belirli amaçlara yönelik avantajlar sağlamasını mümkün kılıyor.

Güç Tüketimi

2,1 milyon pikselli Note 3'e kıyasla %17 daha az güç tükettiği tespit edilen Galaxy Note 4, bunu 3,7 milyon pikselli paneliyle başarıyor. Genel tabloya bakacak olursak; beyaz ekran testleri baz alındığında, LCD'lerin halen OLED türünden daha tasarruflu olduğu söylenebilir. Zira LCD'lerde ekranda hangi renklerin kullanıldığı güç tüketimine pek etki etmiyor. Ancak karışık renklere sahip bir ekranda yapılan testler, Note 4'ün Full HD LCD ekranlardan %40 daha az güç tükettiğini gözler önüne seriyor. İnternette gezinme dışındaki diğer tüm akıllı telefon aktivitelerinin karışık renklerden oluştuğunu hesaba katarsak, genel anlamda güç tasarrufu ibresinin OLED tarafına kaydığını ifade edebiliriz.

Galaxy Note Edge

Teknoloji dünyasında ekranlarla alakalı bilinen bir gerçek varsa o da, türü ne olursa olsun standart bir ekranın cam katman üzerine entegre edildiğidir. Bu ezberi bozan tek kaide ise, plastik tabanlı ekran teknolojileri. Şimdiye kadar başta OLED ve elektronik kağıt türlerine uygulanabilen bu teknoloji, LG ve Samsung sayesinde geçen seneden beri tüketiciyle buluşuyor. Bu yıl satışa sunulacak olan Note Edge, plastik ekran türünün son örneklerinden birini taşıyor. 2560 x 1600 piksel çözünürlüğüyle plastik alt tabanda ulaşılması güç bir piksel yoğunluğu elde eden Samsung Display, esnek yapıdaki ultra ince ve bir o kadar da dayanıklı Youm ekranıyla uç teknolojilerinden bir örneği piyasaya hediye ediyor.

Note 4'ün esnek ekranlı versiyonu olarak nitelendirilen Note Edge de Samsung tarafından DisplayMate'ye incelemesi için gönderilen modeller arasında yer alıyor. Henüz final üretici yazılımı ulaşmadığı için derinlemesine bir analiz yayımlamayan ekip, genel olarak Note Edge'nin cam tabanlı Note 4 ile aynı seviyede bir ekran performansı ortaya koyduğunu, ışığı yansıtma hususunda ise onu geride bırakmayı başardığını ifade ediyor. Esnek yapısına rağmen Corning Gorilla Glass cam ile istenilen formda tutulup korunan panel, yan tarafa kıvrılan şerit şeklindeki ikinci ekran bölümüyle dikkat çekiyor.



Eklenme tarihi: 16.09.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler