64-bit işlemcili ilk Samsung telefonu Galaxy Note 4 olacak

64-bit işlemcili ilk Samsung telefonu Galaxy Note 4 olacak

İki hafta kadar önce resmi tanıtımı gerçekleştirilen Galaxy Note 4, internete sızan test sonuçlarında 64-bit işlemcili bir Exynos çipsetle görüntülenmişti. Ancak ne tanıtımda ne de Samsung'dan gelen açıklamalarda cihazın bu donanım özelliğinden bahsedilmedi. Üstelik cihazda mevcut olan çipsetin yine Exynos 5 Octa serisine mensup olması, 64-bit işlemci iddialarını tamamen masadan kaldırmamıza neden oldu. Nihayet Exynos 5433 olarak bildiğimiz 20 nm HKMG üretim süreci teknolojisini benimseyen yarı iletken çipten ilk resmi detaylar geldi.

Samsung tarafından yayımlanan son kaynak kodları, Exynos 5433'lü Galaxy Note 4 versiyonunun gerçekten 64-bit işlemcilerden gücünü aldığını gözler önüne serdi. Anandtech.com'un iddiasına göre, zaten KitKat işletim sisteminde 32-bit sürücülerini kullanmak zorunda olan çipset, muhtemelen hiç 64-bit sürücü desteği alamayacağı için yeni bir Exynos serisine dahil edilmedi ve bu özelliğiyle Note 4 tanıtımında pazarlanmadı. Kaynak kodlarını inceleme hünerini gösteren donanım uzmanı site, Exynos 5433'ün içerisindeki 64-bit ARMv8 mimarisini kullanan 1,9 GHz dört çekirdekli ARM Cortex-A57 performans, 1,3 GHz dört çekirdekli ARM Cortex-A53 düşük güç tüketim odaklı işlemcileri ifşa etmeyi başardı.

ARM'ın big.LITTLE işlem teknolojisiyle bir araya getirilen sekiz çekirdekli yapının yanı sıra Exynos 5433, 700 MHz hızındaki üçüncü nesil Midgard mimarili ARM Mali-T760 grafik işlemcisini bünyesinde barındırıyor. Muhtemelen altı çekirdekli yapıdaki GPU'nun kesin olarak kaç çekirdeğe kadar ölçeklendiği henüz öğrenilmiş değil. Bu donanım yapısıyla Tegra K1 seviyesinde bir performans ortaya koyan Galaxy Note 4'ün Exynos yongalı versiyonu, 64-bit desteğinin dışında kalsa da büyük ihtimalle Qualcomm Snapdragon 805 çipsetli model ile aynı seviyede performans sunabilmesi adına yeni ARM CPU/GPU mimarilerini benimsemiş.

2,7 GHz dört çekirdekli Krait 450 işlemci ve 600 MHz Adreno 430 GPU'ya sahip Snapdragon 805 ve Exynos 5433 çipli Samsung Galaxy Note 4 versiyonları, ekim ayında Türkiye'nin de aralarında olduğu ilk dalga ülkelerde satışa sunulacak.

Güney Koreli üreticinin çipset hamlesi bununla sınırlı değil. Kaynak kodlarında tespit edilen bir diğer gelişme, Exynos 7420 adlı yeni nesil bir çipin geliştirilmekte olduğunu gözler önüne serdi. Tamamen 64-bit desteğine sahip Cortex-A57 ve Cortex-A53 işlemcilere Mali-T760 GPu'nun eşlik ettiği bu yonga, aynı zamanda LPDDR4 bellekle üretilecek ilk Samsung yongası olacak. Galaxy S6'nın donanım özelliklerine merhaba deyin!



Eklenme tarihi: 16.09.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler