Samsung, Exynos çipsetlerinde kendi işlemci tasarımlarını kullanmaya başlayabilir

Samsung, Exynos çipsetlerinde kendi işlemci tasarımlarını kullanmaya başlayabilir


Exynos adını verdiği yarı iletken çiplerinde 2010'dan beri İngiliz teknoloji şirketi ARM'den lisansladığı mobil işlemci mimarilerini kullanan Samsung, diğer ARM lisansçılarından Apple ve Qualcomm'un izinden gitmeyi planlıyor olabilir. Samsung konusunda birçok doğru iddia ortaya atan ETNews sitesinin haberine göre; Güney Koreli üretici, kendi işlemci tasarımlarını geliştirerek Exynos'ların pazarda daha iyi rekabet edebilmesini istiyor.

Son üç yılda sırasıyla Cortex-A8, Cortex-A9, Cortex-A15 ve Cortex-A7 mikromimarilerini ürünlerinde kullanan Samsung'un yarı iletken operasyonlarından sorumlu alt kuruluşu System LSI artık mühendislik hünerlerini işlemci dizaynlarında da göstermeye başlayacak. Qualcomm'un Krait, üretimini kendisi gerçekleştirdiği Apple'nin Swift kod adlı işlemcisinin performans ve güç tüketim değerleri hususunda Cortex-A15'e kıyasla ortaya koyduğu verileri inceleyen tecrübeli üretici, mevcut mimariyi geliştirip çok daha üstün işlem birimleri ortaya çıkarmaya karar vermiş. Üretim süreci teknolojilerinde faaliyetlerini 14nm FinFET'e kadar genişleten firmanın yeni işlemci mimarisiyle 2014'te yine performans çıtasını belirleyen ve güç tüketim değerleriyle endüstriyi memnun edecek çözümler üreteceği tahmin ediliyor.

Samsung'un ilk özel işlemci tasarımını ARMv7 tabanında geliştirmesi, ardından 64-bit destekli ARMv8 ile çalışmalarına devap edip etmeyeceğine karar vereceği belirtiliyor. Halihazırda ARMv8 tabanlı Cortex-A57 ve Cortex-A53 hakkında pek fazla detay mevcut olmasa da ARM'nin bu tasarımları bir süre için Samsung gibi birkaç müşterisine özel olarak sunarak bu firmaları endüstrinin öncü yarı iletken üreticileri arasına sokarak iş birliklerini kuvvetlendirmeye çalışacağı biliniyor. Samsung, mevcut tasarımı veyahut kendi geliştirdiği dizaynları kullansa dahi ARM'ye ürün başına lisans ücreti ödeyeceğinden iki şirket arasındaki ortaklığın özel tasarımli işlemciler sonrası zarar vermeyeceği düşünülüyor.

Mali-T628'li Exynos 5420 ile ARM ortaklığının meyvelerini almaya devam eden Samsung'un Exynos 6 sınıfı için ne gibi planları olduğu ilerleyen dönemlerde detaylanacaktır. Şuan için mobil pazarın lideri hakkındaki bu haberin gerçek planlamaları sızdırıp sızdırmadığını söylemek güç.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 29.07.2013
Kaynak: ETNews

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler