Sekiz çekirdekli Samsung Exynos 5430 duyuruldu

Sekiz çekirdekli Samsung Exynos 5430 duyuruldu

Dün resmiyet kazanan Samsung'un alümiyum akıllı telefonu Galaxy Alpha, yalnızca ince ve hafif kasasıyla değil, bünyesinde barındırdığı yeni nesil Samsung donanımlarıyla da adından söz ettiriyor. Cihaza güç veren çipset, bugün firma tarafından resmen detaylandırıldı. 20 nanometre HKMG üretim süreci teknolojisini kullanan ilk yongada sistem çözümü ünvanını elde eden Exynos 5430 adlı çözüm, Samsung'un şimdiye kadarki en güçlü sekiz çekirdekli çipi konumunda.

ARM'nin en güncel ARM Cortex-A15 işlemci IP'sini kullanan Exynos 5430, 1,8 GHz dört çekirdekli A15, 1,3 GHz dört çekirdekli ARM Cortex-A7 olmak üzere toplamda sekiz çekirdekli bir yapıyı beraberinde getiriyor. Aynı anda sekiz çekirdeği de aktif olarak çalıştırabilen 5430'un benimsediği yeni 20 nm teknolojisi ve iyileştirilmiş silikon işleme teknikleri sayesinde ciddi bir performans artışı ve enerji tasarrufunu beraberinde getirdiği bildiriliyor. Önceki Exynos 5 Octa çiplerinden %25 daha az enerji harcamasına rağmen ortaya koyduğu işlem performansıyla sektörün en iyi yongada sistemleri arasına girmeyi başaran çözüm, işlemcinin yanı sıra donanımın diğer kısımlarında da önemli yeniliklere sahne oluyor.

Altı çekirdekli ARM Mali-T628 grafik işlemcinin 600 Mhz saat hızına çıkarıldığı 5430'un bellek bant genişliği de 17 GB/saniye seviyesine çıkarılmış. 2x32-bit LPDDR3 2133 MHz bellek destekli yonganın Seiren ismini taşıyan ARM Cortex-A5 mikroişlemcili bir atanmış ses kod çözüyü bünyesinde barındırdığını da ekleyelim. Yaz sezonunda 20 nm çip seri üretimine başladığı iddia edilen Samsung, bugünkü açıklamasıyla söylentileri doğrulamış ve eylülde ilk 20 nm Exynos çipsetini tüketiciyle buluşturacağını müjdelemiş oldu.

Exynos 5430'un yanı sıra Güney Koreli teknoloji devi, Exynos 5433 için de geri sayıma geçmiş durumda. Galaxy Note 4'ün iki uluslararası versiyonundan birine güç verecek bu çipset, bazı kaynaklara göre 64-bit işlemciye sahip olacak. Yeni nesil ARM Mali-T760 GPU ile test sonuçları ortaya çıkan çipin diğer tüm detayları 3 Eylül'de gün yüzüne çıkacak.



Eklenme tarihi: 14.08.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler