Qualcomm, 47 milyar dolara yarı iletken üreticisi NXP'yi satın alıyor

Qualcomm, 47 milyar dolara yarı iletken üreticisi NXP'yi satın alıyor

Yarı iletken sektöründe geçen yıl başlayan satın alma ve birleşme çılgınlığı devam ediyor. Qualcomm, bugün detaylarını açıkladığı planıyla Softbank'ın 32 milyar dolarlık ARM alımını gölgede bıraktı. San Diego merkezli yarı iletken çip tasarımcısı, endüstrinin en büyük isimlerinden biri olan Hollandalı NXP'yi bünyesine katacağını duyurdu.

On sene öncesine kadar Phillips Semiconductors adıyla faaliyet gösteren yarı iletken sektörünün tecrübeli ismi NXP, bellek üretimi dışındaki yarı iletken firmaları arasında dünyanın en büyüklerinden biri. Günümüzde güvenli ödeme sistemlerinin vazgeçilmez kablosuz iletişim teknolojisi olan NFC'nin Sony ile birlikte geliştiricisi olan Avrupalı şirket, akıllı telefonların büyük bölümünde NFC ya da güç yönetim kontrolcüsü gibi donanım elemanlarının tedariğinden sorumlu.

45 bin çalışana ve yıllık 6 milyar dolar civarında gelire sahip NXP için 47 milyar doları gözden çıkaran Qualcomm, firmanın daha çok otomotiv endüstrisindeki pazar hakimiyetinden istifade etmek istiyor. Neredeyse tüm araç içi eğlence sistemlerine yarı iletken yonga tedariği gerçekleştiren NXP, bunu 2015'te birleştiği Teksaslı bir diğer yarı iletken firmasına borçlu.

2015 sonunda yaklaşık 16,7 milyar dolara mal olan bir anlaşmayla NXP bünyesine katılan Freelance Semiconductor, Qualcomm alımında fiyatın bu kadar yüksek olmasının başlıca nedeni. Tıpkı NXP gibi teknoloji dünyasının köklü isimlerinden biri, Motorola'nın yarı iletken departmanından ayrılarak kurulan Freelance, geliştirdiği yarı iletken yongasetler, kablosuz iletişim çipleri ve networking donanımlarıyla mobil iletişimin en büyük mucidine altın yıllarını yaşatmıştı.

47 milyar dolarlık bu alımla Qualcomm, sanılanın aksine yalnızca otomotiv ve nesnelerin interneti pazarlarında da hakimiyet sağlamak değil; Phillips ve Motorola gibi sektörün dev isimlerine hizmet etmiş yarı iletken uzmanlarını bir araya getirerek yeni teknoloji çağının Intel'i olmayı amaçlıyor. Devasa alım haliyle dünya genelinde rekabeti koruma soruşturmalarından geçmek zorunda. Yarı iletken piyasasını değiştirecek bu anlaşmanın 2017 sonundan önce neticelenmesi bekleniyor.



Eklenme tarihi: 27.10.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler