Qualcomm'un çipset bölümünü Intel satın alabilir

Qualcomm'un çipset bölümünü Intel satın alabilir

2015 ikinci çeyreğinde kar oranı neredeyse yarıya düşen Qualcomm, çipset ve patent lisanslama operasyonlarını ayırma fikrini benimsemeye başladı. Aktivist yatırımcılarının gündeme getirdiği ayrılma planı, son dönemde yaşanan mali düşüş hasebiyle zemin bulmuştu. Reuters'in haberine göre analistler, Qualcomm'un çipset bölümü için en uygun alıcının Intel olduğunu düşünüyor.

Android ekosisteminin bir numaralı donanım tedarikçisi olan Qualcomm, Google idaresindeki mobil işletim sisteminin yükselişiyle birlikte hızla yarı iletken piyasasında hakimiyet oluşturmuştu. Ancak gerek Tayvanlı MediaTek'in uygun çözümlerini tercih eden Çin piyasası gerekse fabrikasız bir üretici olmanın getirdiği dezavantajlar nedeniyle esnek hamleler hayata geçirememesi San Diego merkezli şirkete keskin düşüşler yaşatıyor.

Muhtemel bir ayrılma sonrası akıllı telefon pazarına adapte olamayan Intel'in Qualcomm'un çipset bölümünü bünyesine katarak büyük avantaj sağlayacağı aşikar. En gelişmiş yarı iletken üretim tesislerine sahip Intel, Qualcomm'a en uygun alıcı ve üretim ortağı olacaktır. Halihazırda 100 milyarın biraz üzerinde seyreden piyasa fiyatıyla Qualcomm, Intel'e 30-40 milyar dolar civarında bir meblayla transfer olabilir.

Kaliforniyalı çipset üreticisi için bir diğer potansiyel alıcının Çin hükümeti ve Samsung önderliğindeki bir konsorsiyum olduğunu dile getiren Reuters, öyle veya böyle Qualcomm'un kendi çiplerini üretebileceği bir operasyon ağına dahil olması gerektiğini öne sürüyor.

Gelir ve kar rakamlarında ciddi düşüşler yaşanan Qualcomm, harcamaları kısmak adına iş gücünün %15'lik kısmına denk gelen 4700 çalışanının işine son vereceğini ve bazı operasyonların düşük maliyetli bölgelere kaydırılıp birkaç ofisin kapatılacağını açıklamıştı.



Eklenme tarihi: 24.07.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler