Güney Koreli telefon üreticisi Pantech iflasın eşiğinde

Güney Koreli telefon üreticisi Pantech iflasın eşiğinde

Yukarıda gördüğünüz Vega Iron, Pantech'in eşsiz tasarımlara sahip akıllı telefonlarından yalnızca biri. Şık dizaynı ve malzeme kalitesinin yanı sıra üst düzey donanımıyla da dikkat çekmeyi başaran Pantech telefonları yakında tarihe gömülebilir. Nokia'nın bile tek başına tutunamadığı yeni mobil pazarın şartlarına ayak uyduramayan Güney Kore'nin en büyük üçüncü mobil üreticisi, yarım milyara yakın borcuyla resmen iflasın eşiğinde.

Pantech için ilk kırılma noktası Eylül 2013 oldu. 1991'de firmayı kuran ve o günden beri CEO'luk görevini yürüten Park Byeong-yeop, iş gücünün üçte birini tazminatsız ayrılmaya zorladıkları için bu koltukta oturmaktan büyük utanç duyduğunu açıklayarak kendi kurduğu şirketi terk etmişti. Şubatta aynı zamanda en büyük hissedarı konumundaki Kore Kalkınma Bankası'na borç ödeme planı için başvuran Pantech, iki gün içerisinde, yani 4 Temmuz'a kadar 475 milyon dolarlık borcunu ödemek zorunda.

Daha önce artan borçları nedeniyle Qualcomm'a %10'un üzerinde hissesini bedelsiz vermek zorunda kalan Seul merkezli mobil telefon uzmanı, 2013'te de ülkesinin en büyük üreticisi konumundaki Samsung'a %10 hisse satmıştı. 475 milyon dolarlık borcunun ciddi bölümünü oluşturan finans kuruluşları ve yatırım bankaları, alacaklarına karşılık Pantech'in özkaynak takası teklifini kabul ettiklerini açıkladılar. Ancak Güney Kore'nin en büyük operatörleri SK Telecom, KT ve LG UPlus'a 180 milyon dolarlık borç yapan Pantech, bu alacaklılarından henüz net bir yanıt alabilmiş değil. Borç ödeme tarihi yaklaşırken Pantech'in iflasa doğru önlenemez çöküşü sürüyor.

Samsung ve LG gibi küresel mobil cihaz pazarına hükmeden iki üreticiyle aynı memleketten çıkmanın şanssızlığını yaşayan Pantech, Koreli operatörlerin özkaynak takasına yanaşmaması halinde 4 Temmuz'da resmen iflas bayrağını çekecek. Sene başından beri analistler, Çinli Huawei, Japon Kyocera ve Hindistanlı Micromax gibi isimlere Pantech'i satın alarak Güney Kore piyasasına girme çağrısında bulunuyor. Zira Pantech'in batması durumunda, 2,000'in üzerinde tedarikçinin ve çok daha önemlisi Güney Kore piyasasının bu iflastan ciddi hasar alacakları tahmin ediliyor. Yenilenen mobil cihaz sektörünün Pantech'e de mezar olup olmayacağını önümüzdeki haftalarda öğreneceğiz.



Eklenme tarihi: 2.07.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler