NVIDIA'nın 192 çekirdekli Kepler grafik işlemciye sahip Project Logan yongası detaylandı

NVIDIA'nın 192 çekirdekli Kepler grafik işlemciye sahip Project Logan yongası detaylandı


Son dönemde Tegra yongalarını satmakta büyük zorluk yaşayan NVIDIA, Qualcomm gibi yeni nesil mobil iletişim teknolojilerinde uzman bir isme karşı rekabet edememekten şikayetci. Satış performansını istediği seviyeye çıkarabilmek için pazardan çekilme kararı alan Texas Instruments'in OMAP bölümünden sorumlu yöneticisini Tegra takımının başına getiren GPU'nun mucidi, 4G LTE ve daha bir teknolojiye sahip tek çip çözümüyle yonga satışında patlama yaşayan Qualcomm'a karşı 2014'te Kepler mimarili mobil grafik birimini kullanacak. Şirket ayrıca, mobil Kepler'i diğer yarı iletken üreticilerine de lisanslayacak.

Hafta içi SIGGRAPH 2013'teki standında mobil Kepler GPU'su ve Project Logan kod adlı beşinci nesil Tegra donanımı hakkında yeni detaylar yayımlayan ABD merkezli fabrikasız üretici, Kepler grafik birimiyle gerçekleştirdiği sunumlarla fuar katılımcılarını hayrete düşürdü. İnsan yüzünü referans alan Ira adlı test aracını mobil cihazlara uygun hale getiren firmanın birkaç watt güç ile Kepler mimarisinde ortaya koyduğu performans, endüstri uzmanları tarafından mobil grafik pazarının şimdiye kadarki en önemli kilometre taşı olarak nitelendirildi.

Kepler Mobile: 192 çekirdek, aynı güç tüketimiyle Apple iPad 4'ten 4-5 kat daha yüksek grafik performansı



İki sene önce kişisel bilgisayar pazarına sunduğu Kepler mimarisi ile 250 wattlık Geforce GTX Titan ve GTX 780/780M gibi kulvarlarındaki en yüksek performanslı ekran kartlarını üreten NVIDIA, aynı başarısını mobil platformlara indirgenmiş Kepler tabanlı yeni GPU'su ile mobil pazarda tekrarlamak istiyor. 192 çekirdekli, mobil teknolojilere özel optimizasyonlar ve GPU'ya özel bir voltaj rayıyla donatılan Project Logan, piyasadaki grafik performans sınırını belirleyen Apple iPad 4 ile aynı seviyede bir performans sergileyebilmek için GPU'ya 900 mW güç sağlıyor. Aynı senaryoda iPad 4'ün güç tüketimi ise; 2.6 watta kadar çıkıyor.

Aynı güç tüketimiyle bir tablet bilgisayar üzerinde Apple iPad 4'ten 4-5 kat daha yüksek grafik performansı sergileyebilen Kepler Mobile'nin güç ihtiyacı akıllı telefonlara uygun düzeye çekıldiğinde iPad 4'ü ikiye katlayabileceği tahmin ediliyor. Mobil Kepler saf grafik performansının dışında, çok daha büyük bütçeli, gelişmiş üç boyutlu grafiklere sahip mobil oyunların yolunu açacak; GPGPU imkanları sayesinde GPU hesaplamada mobil aygıtların çağ atlamasını sağlayarak tıpkı 14 yıl önce piyasaya sürülen ilk GPU'nun PC sektörüne yaptığı etkiye benzer bir değişimi mobil cihazlara yaşatacak.

OpenGL 4.4, OpenGL ES 3.0, DirectX 11 grafik API desteğiyle mobil oyun sektöründe yeni bir dönem başlıyor



Project Logan'ın grafik bölümü, mozaikleme desteğiyle verimli ve değişken geometrik ögeler-yapılar inşa edebilme, NVIDIA'nın CPU ile paralel işlem ve GPU hesaplama olanalarını geliştiricilere sunacak CUDA 5.0 desteği, OpenGl 4.4, DirectX11 gibi bilgisayar ekosisteminin en ileri grafik API'ları ile mobil platformlar için en son yayımlanan OpenGL ES 3.0 uygulama programlama arayüzü desteğini beraberinde getirecek.

Ira ve Epic Games'in yeni nesil grafik motoru Unreal Engine 4 sunumlarında bir tablet bilgisayar ve birkaç watt güçle çalışan ufak bir yongada sistem çözümünden beklenmeyecek düzeyde bir performans ortaya koyan Project Logan ve mobil Kepler GPU'su, 2014'ün ilk yarısında NVIDIA'nın iş ortaklarına dağıtılmaya başlayacak. Bu zaman dilimi baz alındığında, Tegra 5 olarak adlandırılması beklenen çipsetin güç verdiği ilk cihazlara yılın ikinci yarısında erişilebileceği tahmin ediliyor.

Henüz Tegra 4'lü donanımlar tüketicinin beğenisine sunulmamış olsa da grafik işlemci uzmanı NVIDIA, sonraki nesil çipseti hakkında bir yığın detay paylaşarak endüstriyi gelecek yıl nelerin beklediğini açığa çıkardı. Logan projesinin tablet kategorisine entegre edilmesiyle bu sınıftaki aygıtları gerçekten bilgisayar segmentinde grafiklerle tanıştıracak mobil Kepler'in telefonlarda nasıl bir etki meydana getireceği merak konusu.

192 çekirdekli mobil Kepler'in ilk performans test görüntülerini aşağıdan izleyebilirsiniz.





Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 28.07.2013
Kaynak: http://blogs.nvidia.com/blog/2013/07/24/kepler-to-mobile/

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler