256 çekirdekli Maxwell ekran kartına sahip NVIDIA Tegra X1 tanıtıldı

256 çekirdekli Maxwell ekran kartına sahip NVIDIA Tegra X1 tanıtıldı

NVIDIA, 2014'te piyasaya sürdüğü Tegra K1 yongasıyla birlikte mobil sektörde üst düzey GPU dönemini başlatmıştı. 192 çekirdekli Kepler Mobile GPU'nun entegre edildiği K1, masaüstü bilgisayar ekran kartlarıyla aynı mimariyi temel alıyordu. Geçen yıl aynı zamanda mobil GPU lisanslama çalışmalarına başlayan GPU'nun mucidi, maalesef endüstriden umduğu karşılığı alamadı.

CES 2015'in ilk basın konferanslarından birini organize eden NVIDIA, bu sefer çok daha gelişmiş bir yongada sistem çözümüyle katılımcıların karşısına çıktı. 15 yıl öncesine kadar dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ve teraflops barajını aşan ilk makinesi konumundaki ASCI Red ile aynı performansa sahip olan Erista kod adlı Tegra X1, bu üstün işlem gücünü 10 wattlık TDP ile tüketicilerin cebine kadar sokmayı planlıyor.

64-bit sekiz çekirdekli ARMv8 mimarili işlemci (dört çekirdekli Cortex-A57 ile dört çekirdekli Cortex-A53) ve 256 çekirdekli Maxwell GPU'nun mevcut olduğu X1, firmanın ilk mobil süper çipi olarak nitelendiriliyor. 60 fps'de 4K Ultra HD video oynatma kabiliyetine sahip yarı iletken çip, 20 nm üretim süreci teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş. Önceki nesil K1'den yüzde 40 daha az güç tüketen X1'in selefi ve Apple'nin iPad Air 2 tabletine güç veren A8X yongası karşısında gösterdiği performans, 2015'in yeni liderini şimdiden ilan etmiş oluyor.

Halihazırda mobil sektörün iki en güçlü çipsetli Tegra K1 ve Apple A8X, Tegra X1'in sentetik testlerdeki sonuçlarının ancak yarısı elde edebiliyor. Rakiplerinden iki katına kadar daha yüksek performans vaadiyle tanıtılan Tegra X1, şuan için seri üretim aşamasında. X1 çipsetli ilk tablet bilgisayar ve yeni nesil NVIDIA SHIELD çözümlerinin ancak yaz aylarına doğru sergilenmeye başlayacağı düşünülüyor.

Maxwell GPU'lu Exynos ve MediaTek yongalar?

2015'e yalnızca yeni çipsetiyle değil, GPU lisanslama hususundaki yeni planlamasıyla da adım atmış bulunan NVIDIA; Kepler Mobile ile başarısız olmasının sebeplerini iyi değerlendirmişe benziyor. Yongada sistem çözümü üzerinde fazla yer kaplayan, zar alanı verimliliği ve konumlandırma konusunda esnekliği düşük olan mobil Kepler, hiçbir firma tarafından kabul edilmemişti. Ancak NVIDIA tarafından bu yıl lisanslama programına dahil edilecek 256 çekirdekli Maxwell, önceki mimariden yüzde 160 daha yüksek zar alanı verimliliği vaat ediyor. Üstelik farklı boyutlarda ölçeklendirilmesi ve çip üzerindeki konumlandırma imkanları da artırılmış olarak.

GPU uzmanının mobil Maxwell ile yarı iletken çip tasarımcılarını etkilememesi imkansız görünüyor. Hem piyasadaki en üst düzey grafik performansı hem de kullanım esnekliği Maxwell'in mobil sürümünü Samsung Exynos veya MediaTek çipsetler için cazip kılıyor. Bakalım bu sefer NVIDIA'nın lisanslama faaliyetlerinden sevindirici haber gelecek mi.



Eklenme tarihi: 5.01.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler