NVIDIA Tegra K1 tanıtıldı: 192 çekirdekli Kepler GPU, 64-bit işlemci

NVIDIA Tegra K1 tanıtıldı: 192 çekirdekli Kepler GPU, 64-bit işlemci

NVIDIA, geçen yıl ilk ipuçlarını vermeye başladığı Kepler mimarili ilk mobil çipini endüstrinin beğenisine sundu. Project Logan adı altında geliştirilen beşinci nesil yongasını mimari değişimi nedeniyle Tegra 5 yerine Tegra K1 olarak isimlendirmeyi tercih eden firma, rakiplerinin oldukça ilerisindeki bu çözümüyle mobil piyasaya çağ atlatmaya hazırlanıyor.

İki sene önce piyasaya sürülen NVIDIA'nın Kepler adlı grafik işlemci mimarisi, 192 CUDA çekirdeğine sahip SMX isimli birimlerden oluşuyor. İlk etapta kişisel bilgisayarlara yönelik olarak geliştirilip süper bilgisayarlarda da kullanılmaya başlayan Kepler artık süper telefonlar, tablet bilgisayarlar ve araç içi elektronik sistemlere de güç verecek. 192 çekirdekli tek bir Kepler SMX entegreli Tegra K1, bu üst düzey GPU ile Xbox 360 ve PlayStation 3'ü geride bırakabilen ilk mobil platform olacak.



DirectX 11 ve OpenGL ES 4.4 grafik API desteğine sahip mobil Kepler ekran kartı, önceki Tegra yongalarına eşlik eden düşük güç tüketimli GeForce GPU'ları katlayarak grafik performansı hususunda 365 GFLOPS seviyesine çıkıyor. 130 GFLOPS ile halihazırda mobil piyasanın en yüksek grafik performansına sahip ARM Mali-T628MP6'lı Exynos 5420'nin 2,5 kat üstüne çıkan ve iPhone 5s'deki 115 GFLOPS performanslı PowerVR Rogue G6430'u üçe katlayan Tegra K1'in kabiliyetleri sentetik test sonuçlarındaki üstün başarısından ibaret değil.

Epic Games'in yeni nesil konsollar Xbox One ve PlayStation 4 odaklı geliştirdiği en yeni grafik motoru Unreal Engine 4 için firma yetkilileriyle ortaklığa giden NVIDIA, halihazırda en güçlü grafik platformu konumundaki UE4'ü ilk mobil Kepler GPU'suna özel olarak optimize etmek için çalışmalara başlamış. Yeni nesil konsol ve bilgisayarlarla eşdeğer grafikler sunacak yonga, mobil oyun sektöründe çok daha geniş kapsamlı oyunlar ve GPU hesaplama uygulamalarının yaygınlaşmasına önderlik edecek.



İşlemci konusunda iki farklı sürüm oluşturmaya karar veren Amerika merkezli yarı iletken devi, ilk olarak 32-bitlik 4+1 çekirdekli 2,3 GHz hızında ARM Cortex-A15 işlemcilere sahip birinci nesil Tegra K1'i tüketicilerle buluşturacak. Bu çözümü yılın ilerleyen dönemlerinde çift çekirdekli bir süper işlemciden gücünü alan diğer K1 yongası takip edecek. Temelleri üç yıl önce atılan 7 yönlü superscalar 64-bit ARMv8 mimarili bir bilgisayar işlemcisi projesi Denver tabanlı işlemci, NVIDIA'nın ilk özel tasarım ARM mimarisi olarak çıkış yapacak.

2,5 GHz saat hızına ulaşabilen iki çekirdekli Denver işlemci, İngiliz mikromimari uzmanı ARM'ın hem düşük güç tüketimli hem de 64-bit desteği ve diğer yeni özellikleri sayesinde frekans başına çok daha yüksek işlem gücü sağlayan verimli mimarisini referans alarak inşa edilmiş. Gerçek Tegra K1 olarak nitelendirilebilecek bu yonganın Cortex-A15'li versiyonun aksine 28 nm yerine 20 nanometre üretim süreci teknolojisiyle geliştirileceği tahmin ediliyor. NVIDIA, önümüzdeki aylarda Denver adlı özel işlemcisi hakkında daha fazla detay paylaşacak.

Her ikisi de 192 çekirdekli Kepler GPU'yu bünyesinde barındıran Tegra K1 yongada sistemlerden dört çekirdekli Cortex-A15 işlemciye sahip olan 2014'ün ilk yarısında pazara sunulacak. 64-bitlik Denver işlemcili versiyon ise; 2014 ikinci yarısı içerisinde satışa çıkan mobil cihazlara güç verecek. Android işletim sistemi için geliştirilen bu yonganın Windows platformlarına destek sunup sunmayacağı henüz bilinmiyor.

Epic Games ve NVIDIA'nın Unreal Engine 4 motoru ve Tegra K1 çipsetli bir Android tablet bilgisayar üzerinde gerçekleştirdikleri grafik performansı videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.



Eklenme tarihi: 6.01.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler