Microsoft Windows Phone 8.1 işletim sistemi güncellemesi duyuruldu

Microsoft Windows Phone 8.1 işletim sistemi güncellemesi duyuruldu

Blue kod adıyla geliştirilen Microsoft'un yeni mobil işletim sistemi güncellemesi resmen duyuruldu. Yazılım devinin dün gece San Francisco'da başlayan büyük geliştirici etkinliği BUILD 2014 kapsamında tanıtılan yeni sürüm güncellemesi, sanal asistandan yenilenen klavyeye kadar birçok önemli yeniliği bünyesinde barındırıyor. WP8 platformunun üç küçük güncellemesinden sonra gelen ilk büyük yükseltme olan Windows Phone 8.1, önümüzdeki haftalarda tüketicilerle buluşacak.

Yenilenen ana ekran



Windows Phone 8 GDR3 yükseltmesiyle 5 inç ve daha büyük ekranlı telefonlara üçüncü canlı karo desteği getiren Microsoft, 8.1 ile bu özelliği tüm telefonlar için erişilebilir kılacak. Aynı zamanda canlı karoları duvar kağıdıyla kullanma imkanı sağlayacak güncelleme, sade renklerin yanı sıra herhangi bir fotoğrafı da karolar için arkaplan olarak ayarlayabilecek.

Kilit ekranı içinse yeni Lock Screen Themes uygulamasını detaylandıran Microsoft, bu uygulama sayesinde kilit ekranına farklı temalar ve animasyonlar uygulamayı mümkün kılıyor.

Cortana



Microsoft'un Cortana adını verdiği sanal yardımcı projesi WP8.1 ile resmiyet kazandı. Bing arama motoru, Bing haritalar gibi servislerden gücün alan kişisel asistan, konum bilgisi, arama geçmişi gibi günlük hayat düzeninden elde ettiği verilerle kullanıcısına uyum sağlayacak. Gelişmiş ses algılama ve sesli cevap verme yetisine sahip Cortana, ilk olarak ABD, Çin ve İngiltere'de hizmete sunulacak. Türkiye ve diğer ülkelerin bu servise erişimi ancak 2015 sonrasında gerçekleşebilecek.

Action Center: Birkaç ay önce internete sızan Windows Phone platformunun ilk uyarı merkezi, Action Center adıyla 8.1'de kendine yer edinmiş olacak. Ekranın üstünden sürükleme hareketiyle ulaşılan bu uyarı merkezi, bazı cihaz özelliklerini açıp kapamaya yarayan kısayolları ve uygulamalardan gelen uyarıları bünyesinde barındıracak. Action Center ayrıca, uygulamaların uyarı bildirimi hususundaki ayarlarının da gerçekleştirileceği adres olacak.



Word Flow Klavye: Swipe uygulamasıyla popüler hale gelen alternatif yazı yazma yöntemi, Windows Phone 8.1'in klavyesine de entegre edilmiş olacak. Bu yönteme göre kullanıcı, parmağını klavyeden kaldırmadan yazmak istediği kelimenin harfleri arasında sırasıyla sürükler. Sanal klavyede çok daha hızlı yazı yazabilmeyi sağlayan bu yöntemi artık Windows Phone kullanıcıları da tecrübe edebilecek. Klavyenin nasıl çalıştığını aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

Internet Explorer 11: Microsoft'un mobil platformunda da yenilediği internet gezgini, geçmiş kaydı tutmadan internette dolaşmayı sağlayan InPrivate Browsing, yenilenen okuma modu ve diğer Internet Explorer 11 yüklü cihazlar arasında sekme senkronizasyonu gibi özellikleri beraberinde getirecek. Tarayıcının arayüzünde belirgin bir görsel değişiklik olmayacak.

Sense fonksiyonları: Daha iyi bir kullanım tecrübesi için Sense adı altında birkaç fonksiyon geliştiren yazılım devi, Data Sense ile veri kullanımı kontrolü; Wi-Fi Sense ile Hotspot ağlara otomatik bağlantı ve şifre vermeden arkadaşlarınızla ağınızı paylaşabilme ve Storage Sense ile de cihazın depolama hafızalarını yönetebilme imkanı sağlayacak. Pil kullanım bilgisi ve pil ömrünü artırmaya yönelik ayarlara sahip Battery Saver de bu fonksiyonlara eşlik edecek.

Ekran üzerinde dolaşım çubuğu: Android platformundakine benzer şekilde fiziksel düğmelerden sanal dolaşım çubuğuna geçiş yapmaya hazırlanan Microsoft, yazılımsal desteği ilk kez Windows Phone 8.1 ile cihaz üreticilerine sunacak.

Nisanın ilk yarısında geliştirici programı dahilinde önizleme sürümü dağıtılacak Windows Phone 8.1, ay sonuna doğru Nokia'nın ilk akıllı telefonları sayesinde tüketicilerin beğenisine sunulacak. Yazılım güncellemesi konusunda ise önceki WP8 yükseltmelerine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Windows Phone 8'li tüm Nokia'lar ve diğer firmaların başlıca modelleri önümüzdeki aylarda WP8.1 sürümüne güncellenecek.

Mevcut üretici yelpazesi Gionee, HTC, Huawei, Karbonn, Lenovo, LG, Nokia, Samsung, XOLO, ve ZTE'ye Micromax ve Prestigio markalarını da ekleyerek donanım ortaklarını 12'ye çıkaran Microsoft, mobil pazarın hakimi iki büyük güç olan Android ve iOS karşısına daha geniş bir ürün gamıyla çıkmayı planlıyor. Firmanın resmi Windows Phone kanalından yayınladığı resmi WP8.1 tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.



Eklenme tarihi: 3.04.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler