MediaTek'in sekiz ve dört çekirdekli yonga yol haritası yayımlandı

MediaTek'in sekiz ve dört çekirdekli yonga yol haritası yayımlandı


Yarı iletken pazarında hızla yükselen MediaTek'in akıllı telefon ve tablet bilgisayar yongalarına ait yol haritası bir yatırım raporunda ortaya çıktı. Ekonomik çipsetleri ile son dönemde büyük gelişme kaydeden uzak doğulu mobil cihaz üreticilerinin büyümesinde büyük rol oynayan Tayvanlı firma, sekiz, dört/dört ve dört çekirdekli yeni ürünleriyle giriş seviye fiyatlandırmaya sahip ürünlerde performans çıtasını yukarı çekmeye çalışacak.

Dört çekirdekli Cortex-A7 işlemci, PowerVR SGX544 GPU'lu MT6589M ve MT6589T'yi bu ay müşterilerine dağıtmaya başlayan MediaTek'in yol haritasındaki sonraki donanım, Imagination Technologies'in Rogue kod adlı PowerVR 6 serisinden bir grafik birimini bünyesinde barındırıyor. Çok çekirdekli yapıdaki bu GPU ile üst düzeyi hedef alan MT6588, 1.7 GHz hızında dört çekirdekli Cortex-A7 işlemciye sahip olacak ve 28nm HKMG üretim süreci teknolojisiyle imal edilip 2013 son çeyreğinde satışa hazır hale gelecek.

Önceki haberimizde duyurduğumuz dünyanın ilk sekiz çekirdekli mobil yongada sistemi MT6592 de son sızıntı sayesinde detaylanmış oldu. 2.0 GHz hızında sekiz çekirdekli Cortex-A7, PowerVR SGX6 serisi Rogue grafik çipli ve 28nm HKMG üretim süreci destekli yongada sistemin yıl sonuna kadar MediaTek üreticilerine dağıtılması planlanıyor. Bu donanıma sahip akıllı telefonların 2014'ün ilk yarısında dünya genelinde satışa çıkması bekleniyor.

Tablet bilgisayarlar için hazırlanan yol haritasında, Eylül 2013'e kadar piyasaya sürülecek MT8135 dikkat çekiyor. ARM'ın big.LITTLE işlem teknolojisi ile bir araya getirilmiş 1.5-2.0 GHz hızındaki dört çekirdekli Cortex-A15 ve yine dört çekirdekli Cortex-A7 işlem kümeleri, Samsung'un Exynos 5 Octa yongasına rakip olacak. MT8135 de tıpkı MT6592 gibi Imagination Technologies markalı PowerVR SGX6 GPU ile donatılacak. Bu çipsetlerin hiçbiri 4G LTE iletişim teknolojisine destek sunmazken; yeni nesil haberleşme sisteminin kullanılabilir olacağı ilk yonganın 2014'ün ilk çeyreğinde MT6290 model numarasıyla çıkış yapacağı da yol haritası tarafından doğrulandı.

Sekiz çekirdekli işlemci yapısı, ARM big.LITTLE teknolojisi, 28nm HKMG üretim süreci desteği, PowerVR Rouge SGX6 grafik işlemci gibi henüz pazardaki en büyük oyuncuların dahi uygulamaya geçemediği teknolojileri müşterileriyle buluşturmaya hazırlanan MediaTek, 4G LTE çipli yongasının da satışa çıkmasıyla tüm kategorilerde Qualcomm, NVIDIA ve Samsung ile rekabet edebilecek. MediaTek ayrıca, Çin'de yakın zamanda erişilebilir hale gelecek 4G LTE'nin yaygınlaşmasında da büyük pay sahibi olacak gibi görünüyor.

Çipset yol haritasına aşağıdan göz atabilirsiniz.



Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 21.07.2013
Kaynak:

Haberler sayfasına dönmek için
tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler