Lenovo, Motorola'yı 2,91 milyar dolar ödeyerek satın alıyor

Lenovo, Motorola'yı 2,91 milyar dolar ödeyerek satın alıyor

Google Ağustos 2012'de resmen satın aldığı mobil cihaz sektörünün en tecrübeli ismi Motorola'yı satmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı. Kısa süre önce China Daily, Reuters ve The New York Times gibi güvenilir kaynakların rapor ettiği iddialar gerçek oldu. PC pazarının lideri Lenovo, Google'nin bir buçuk yıl önce bünyesine kattığı Motorola'yı resmen satın alıyor. Teknoloji medyasında büyük yankı bulan bu anlaşma, Lenovo açısından gayet makul karşılansa da; Google'nin Motorola'yı elden çıkarması beklenmedik bir gelişme olarak gündeme oturdu.

Motorola'nın üretim tesisleri, onbinlerce çalışanını kapsayan donanım bölümü, 2.000 patent ve teknolojisiyle tüm patent portföyünün lisanslanma ücretini kapsayan alım Lenovo'ya maliyeti 2,91 milyar dolar oldu. 660 milyon dolar nakit, 750 milyon dolar hisseyi kapsayan 1,41 milyar dolarlık kısmı hemen şimdi ödenecek meblanın geri kalan 1,5 milyar dolarlık bölümü üç yıl içerisinde Google'ye ulaşmış olacak.



Lenovo, Motorola markasını Amerika'da kullanıp dünyaya açılacak

Anlaşmanın resmileşmesinden sonra basın mensuplarıyla bir toplantı gerçekleştiren Lenovo CEO'su Yang Yuanqing, Motorola ve çalışanları ile yöneticilerini içine alan ekibinin Lenovo için hazine değerinde olduğunu dile getirdi. Mobil cihaz sektörünün en tecrübeli kadrosunu bünyelerine kattıklarının farkında olduklarını ifade eden Yuanqing, mevcut ekibi, çalışma alanlarını bozmadan faaliyet yürütmeye devam edeceklerini beyan etti.

Kuzey Amerika ve Latin Amerika'da oldukça meşhur olan Motorola markası kullanmayı sürdüreceklerini müjdeleyen Çinli üreticinin üst düzey yöneticileri, Asya ve Avrupa'da kendi markaları altında satış yapacaklarını da ekledi. İki markalı stratejinin ne kadar sürdürüleceği henüz bilinmiyor. Ancak 2005'te IBM'nin kişisel bilgisayar bölümlerini satın alan uzak doğulu şirket, üç yıl kadar IBM markasını kullanmış ve 2007'nin sonunda bu markaya veda edip başarıyla kendi ismini sektöre entegre etmişti.

Halihazırda akıllı telefon pazarının %4,7'sini elinde bulunduran Lenovo, yalnızca Çin, Rusya ve Asya'daki bazı bölgelerde telefon satışı yapıyor. Küresel pazara açılabilmek için BlackBerry'yi satın alabileceği uzun süre söylentilere konu olan firma, ABD'nin uzak doğunun hakimiyetine giren mobil endüstrideki son kalelerinden cep telefonunun mucidi Motorola'yı satın alıp çok daha akıllıca bir strateji yürütmüş oldu. Firma, böylece dünya pazarındaki tüketime etkisi tartışılmaz olan Amerika'da güçlü bir şube elde etmiş olacak.

Google, Motorola patent ve teknolojilerini elinde tutmaya devam edecek

Lenovo-Motorola alımının resmileşmesinden sonra Google blog sitesi üzerinden bir açıklama yayımlayan internet şirketinin CEO'su Larry Page, 2012'de ödedikleri 12,5 milyar dolarlık alımdaki ilk hedefin Android ekosistemini koruyup üreticileriyle birlikte güvenli bir şekilde yükselebilmesini sağlamak olduğunu savundu. Rekabetçi mobil pazarda Motorola'yı önde gelen teknoloji şirketlerinden Lenovo'nun daha iyi yönetebileceğini ifade eden Google'nin kurucusu, Motorola Mobility'nin 17 bin civarındaki telekomünikasyon patentleri, teknolojileri ve diğer mülklerini ellerinde tutmaya devam edeceklerini doğruladı.

Google ayrıca, eski DARPA yöneticisi Regina Dugan'ın yöneticiliğini üstlendiği Motorola bünyesideki gelişmiş teknoloji ve projeler bölümünün Sundar Pichai yönetimindeki Android takımına dahil olacağını açıkladı. Modül tabanlı değiştirilebilir donanıma sahip telefon projesi Project Ara, elektronik dövme, şifre hapı gibi çalışmaları yapısında barındıran bu grup artık Android takımının bir parçası olarak hizmet verecek.

ABD ve Çin hükümetlerinin onayını aldıktan sonra Lenovo'ya katılacak Motorola'nın yönetimi bu süreçte Google'de kalmaya devam edecek. Motorola'dan alacağını alıp yoluna telefon ve tablet dışındaki mobil çözümlerle devam etmeyi planlayan Google, emektar telefon üreticisinden kalanları ilk satın alım anlaşmasına kıyasla oldukça düşük bir fiyata mobil sektörün yeni devleri arasında gösterilen Lenovo'ya devredecek. Yenilikçi çözümler sunmaya başlamışken yeniden el değiştiren Motorola, bakalım uzak doğulu sahibinin yönetiminde mobil iletişim macerasını sürdürebilecek mi.



Eklenme tarihi: 30.01.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorumlar

Burak Soykan - 30.01.2014 03:41:00
Google elindekinin değerini bilmeden sattı gitti be
Sen de yorum yap
Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler