Lenovo, Motorola'yı resmen satın aldı

Lenovo, Motorola'yı resmen satın aldı

Ocakta Google ile masaya oturup Amerika'nın en köklü mobil iletişim şirketini satın almak üzere anlaşma imzalayan Lenovo, Gerekli prosedürlerin yerine getirilmesiyle alım kararının resmiyet kazandığını ilan etti. Bugün Pekin'de Motorola başkanı Rick Osterloh ile bir araya gelen üst düzey Lenovo yetkilileri, şirketin yeni ambleminin tanıtımı ve anlaşmayı kutlamak amacıyla küçük bir basın açıklaması yaptı.

2,9 milyar dolarlık bir meblaya Motorola şirketi, 3.500 mühendis, tasarımcı ve diğer çalışanları, 2.000 patenti ve patent portföyünün geri kalanı için lisanslama hakkını Lenovo'ya devreden Google, iki yıl önce tamamladığı 12,5 milyar dolar değerindeki ilk Motorola satış anlaşmasından hatrı sayılır mülkler edinerek çıkmış oldu. Eski bir DARPA yöneticisinin önderliğindeki Project Ara gibi yeni nesil yüksek teknoloji ürünler icat eden bir ekip, on binlerin üzerinde patente sahip portföy ve set üstü kutu üretimi yapan Motorola alt kuruşu da dahil olmak üzere başarıyla satışı gerçekleştirilen Motorola departmaları, aslında Google'ye Motorola için ödediği fiyatın yarıya yakınını geri kazandırmış oldu.

Motorola cephesinden bu anlaşmaya bakılacak olursa, eski günlerine dönmek isteyen bir efsanenin yeniden ayaklanmaya başladığı görülecektir. Kendi ayakları üzerinde duramayacak hale gelen ve Google'nin cazip teklifini kabul ederek yeniden inşa edilmeye başlayan Şikago merkezli telekomünikasyon devi, yeni sahibinden pompalanan taze kanla gerçekten yükselmeyi başardı. Moto ve DROID serileriyle piyasaya sürülen cihazları büyük ilgi gören ve yükselen marka değeri sayesinde tüketicilerin güvenini tekrar kazanan Motorola, şimdi de Nexus 6 vasıtasıyla tüm dünyaya yayılmış olacak.

Anlaşmanın üçüncü tarafını alımı gerçekleştiren Lenovo oluşturuyor. Bugünkü resmi açıklama dikkate alındığında, Motorola'nın satış rakamlarıyla birleşmesi halinde Lenovo'nun dünya genelinde üç numaralı akıllı telefon üreticisi olacağını söyleyebiliriz. Şuan için Motorola'nın çalışma sistemine dair acil uygulanması gereken bir tasarruf belirlemediğini dile getiren Lenovo, özellikle Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde Motorola markasının tanınmışlığından faydalanarak satış yapmayı sürdürecek. Doğu Avrupa ve dünyanın geri kalan bölgelerinde Lenovo markasıyla bir süredir ülkesinde satmakta olduğu mobil cihazlarını tüketiciyle buluşturacağını bildiren dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar üreticisi, Asya'da internet üzerinden satılacak Xiaomi'ye rakip bir başka marka üzerinde de çalışıyor. Böylece Motorola ile marka değeri odaklı ürünler çıkarılmış, Leonovo ile merkez satış faaliyeti dünyaya yayılmış, son olarak da internete özel markasıyla erişilebilirliği kolay ucuz çözümler geliştirilmiş olacak.

Bu anlaşmanın ülkemizde pek fazla birşey değiştirmeyeceği tahmin ediliyor. Motorola çözümleri çeşitli distribütörler vasıtlasıyla getirilmeye devam edecek ve önceden planlandığı üzere Lenovo, Türkiye pazarına ilk ürünleriyle nüfuz etmeye başlayacak. İlerleyen dönemlerde cihaz çeşitliliğinin artmasıyla Motorola modellerinin önü kapanabilir veyahut bu markaya ait modeller Lenovo amblemi altında yine Motorola etiketiyle satılabilir. Tıpkı günümzde IBM'ye ait Thinkpad markasının Lenovo çözümleri arasında ayrı bir yere sahip olması gibi.



Eklenme tarihi: 30.10.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler