5G mobil ağ standardı belirleniyor

5G mobil ağ standardı belirleniyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı uluslararası haberleşme birliği ITU ve Güney Koreli yetkilikler geçtiğimiz günlerde Amerika'da bir araya geldi. Ülkemizde henüz 4G'nin nasıl hizmete başlayacağı tartışılırken 5G ağlarının teknolojik yeterliliklerini belirlemek için toplantı düzenleyen otoriteler, sonraki nesil mobil iletişim standardının planlamasını netleştirmeyi başardı.

Şimdiye kadar 5G'ye dair hiçbir resmi teknolojik bilgiye sahip olmayan medya artık konsept düşünceler üzerine oluşturduğu haberleri bir kenara bırakacak. 5G için teknoloji kabulünden önce standartları belirlemeye başlayan ITU, bir mobil iletişim tekniğinin 5G statüsünde kabul edilebilmesi için 20 Gigabit'e kadar çıkan veri aktarım hızına sahip olması gerektiğine karar verdi. Ayrıca bu teknolojinin 1 kilometrekarelik alandaki bir milyondan fazla nesnelerin interneti kategorisindeki cihaz için 100 Mbit/sn bantgenişliği sağlaması şart.

Henüz telekomünikasyon endüstrisinde kesinleşen bir 5G teknoloji standardı bulunmuyor. Ancak yeni nesil mobil ağ geliştirme faaliyetleri neredeyse her ülkeden şirketlerin katkılarıyla belirli odaklar tarafından süratle devam ettiriliyor. Bunların başında Türkiye'den isimlerin bulunduğu Avrupa grubu, Alcatel-Lucent'i satın alarak etkinliğini artıran Nokia, Ericsson, Samsung, Huawei, ZTE bulunuyor. Ayrıca Güney Koreli operatörler SK Telecom, KT Telecom, LG U+ 5G'nin geliştirilmesi için en çok mesai harcayan isimlerden.

Tıpkı IMT-Advanced kod adlı 4G'de olduğu gibi 5G'nin de ilk yıllarında farklı standartlarla temsil edileceğinden şüphe yok. Fakat ilerleyen dönemlerde bir standardın diğerine üstünlük sağlamasıyla küresel çapta az sayıda teknolojinin 5G yükünü çekmesi bekleniyor.

Yapılan son toplantıda 5G için IMT-2020 ismini uygun gören yetkililer, ekimde Genova'da düzenlenecek ITU Radyo Kurulu'nda bu ismi resmen duyurmayı planlıyor. ITU ve endüstrinin diğer önde gelen isimleri ise temmuz ve kasımdaki toplantılarda 5G için bir araya gelecek.

5G için dünya genelinde spektrum dağıtımına 2019'da başlayıp 2020'de tüketiciyle buluşturmaya hazır hale getirecek olan ITU, standardın ilk kez 2018 Kış Olimpiyatları'nın düzenleneceği Güney Kore'nin PyeongChang şehrinde test edilmesine karar verdiklerini açıkladı. Bu 5G gösterisini KT Telecom üstlenecek. Böylece dünya, yeni bir iletişim standardında da Uzak Doğu'nun başı çektiğine şahit olacak.

4G ile boğuşan Türkiye içinse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5G beyanı haklı çıkmış görünüyor. Operatörlerin aceleciliği yüzünden en eski 4G standardına geçişimizi önleyen bu hamle sonrası ağustosta birden fazla taşıyıcıyla 450 Mbit veri indirme hızını mümkün kılan LTE-Advanced teknolojisini de kapsayan genel bir ihale organize edilmesine karar verildi. Üstelik bu ihale sonrası operatörlerin 5G için yeniden spektrum ihalesine çıkarak zaman kaybetmesinin önleneceği ifade ediliyor.

Hem Avrupa hem de Asya'ya yakınlığı sayesinde 5G için en avantajlı pazarlardan biri olan Türkiye'nin bir an önce yeni nesil iletişim ağına terfi edip 5G'yi beklemeye başlaması gerekiyor. Aksi takdirde 4G'den katbekat daha mühim bir güncelleme olan 5G'ye geçişin aksaması ülkeye geçiş dönemi olan 4G'den daha büyük bir zarar yaşatacaktır.



Eklenme tarihi: 22.06.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler