iPhone 5S resmiyet kazandı: 64-bit mimarili A7 çipset, Touch ID sensör

iPhone 5S resmiyet kazandı: 64-bit mimarili A7 çipset, Touch ID sensör


Apple'nin amiral gemi sıfatlı yeni akıllı telefonu, bugün teknoloji şirketinin merkez binasında düzenlenen bir organizasyonda resmen gün yüzüne çıktı. iPhone 5S adlı aygıt, ilk kez iPhone 5'te kullanılan alüminyum kasa tasarımının birtakım değişiklikler uygulanmış yeni halini beraberinde getiriyor. Görsel anlamda tüketicilere büyük çaplı değişikler sunmayacak telefonun yeni nesil donanım elemanları ve 64-bit iOS 7 işletim sistemiyle rakiplerine üstünlük sağlaması bekleniyor.

Donanım: 64-bit mimarili Apple A7 çipset, Touch ID sensör



4 inçlik 1136 x 640 piksellik IPS LCD ekranın değiştirilmeden kullanıldığı iPhone 5S, geçen sene resmen duyurulan 64-bit destekli ARMv8 işlemci mimarisinin kullanıldığı ilk akıllı telefon oldu. Geliştirdiği yeni A7 yongada sistemine ARMv8 tabanlı işlemciler yerleştiren Apple, CPU performansının ilk iPhone modeline kıyasla 40 kat, GPU performansının ise 56 kat daha fazla olduğunu ileri sürdü. Çipsetin grafik biriminin OpenGL ES 3.0 desteğine sahip olduğu da doğrulandı. 32-bit uygulamalarla da uyumlu olan yarı iletken donanımın zar alanı ise, 102 milimetre kare olarak bildirildi.Apple iPhone 5S

iPhone 5S'ye eşlik eden bir diğer işlem birimi ise; M7 isimli yardımcı işlemci olarak duyuruldu. Jiroskop, pusula ve ivme ölçer gibi birimlerden gelen verileri derleyen M7, kullanıcının hareketlerine göre irtibata geçtiği uygulamalara bilgi sağlıyor, sağlık ve spor hizmetlerine sensör verilerini ulaştıran tek kaynak olarak görev yapıyor.

Bu sene piyasaya sürülen birçok akıllı telefon, parmak izi okuyucu söylentileriyle teknoloji basınının gündemine geldi. Ancak şimdiye kadar büyük firmaların 2013 ürün yelpazelerindeki üst düzey çözümlerine bu özellikte bir donanım eklediklerine şahit olmadık. Böylece biyometrik birim hususunda ilk hamle Apple'den gelmiş oldu. Touch ID adını verdiği yeni ana ekran düğme donanımına 170 mikron kalınlığında bir parmak izi okuyucu yerleştiren firma, çelik çember ve lazer kesim safir camla süslediği düğmesi sayesinde kullanıcının sadece parmak iziyle bir dizi işlemleri yerine getirebilmesini mümkün kılacak.

Kamera: %15 daha geniş kamera sensörü, çift LED flaş, 120fps slow motion çekim desteği



Yine 8MP çözünürlüklü bir kamera kullanmaya karar veren Apple, %15 daha geniş bu sensör sayesinde iPhone 5s'nin çekim kaltesini kayda değer düzeyde artırdığını ifade ediyor. Apple tarafından geliştirilen beş katmanlı f/2.2 diyafram aralığına sahip mercek, iki farklı renkte ışık yayan çift LED flaş, saniyede 10 fotoğraf kaydedebilme ve HD çözünürlükte 120 fps slow motion çekim yapabilme fonksiyonunu beraberinde getiren 1.5 mikron pikselli ana kameraya yenilenen FaceTime HD görüntülü görüşme kamerası eşlik edecek.

7.6 mm kalınlık ve 112 gram ağırlığa sahip Apple iPhone 5s, uzay grisi, altın ve gümüş renk seçenekleriyle geliyor. ABD'deki perakende satış fiyatı 649 dolar, Avrupa'daki ise 699 avrodan başlayan Apple'nin yeni nesil akıllı telefonu, üç gün sonra ön siparişe açılacak. 20 Eylül'de ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Avustralya, Japonya, Çin, Singapur ve Kanada'da piyasaya sürülecek cihaz, aralıkta 100'den fazla bölgede resmen satılıyor olacak.

Apple iPhone 5S ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 10.09.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler