iPhone 5S, ARMv8 tabanlı 64 bit işlemciye sahip A7 yongayla donatılabilir

iPhone 5S, ARMv8 tabanlı 64 bit işlemciye sahip A7 yongayla donatılabilir


İşlemci çekirdek sayısını artırarak pazarda yeni bir donanım yarışı başlatan Samsung, MediaTek ve diğer yarı iletken çip üreticileri, bir sene içerisinde dört çekirdekli yongaları standart haline getirdi ve hızla 4+4 ve sekiz çekirdekli çözümlerin piyasadaki dağıtımına başladı. Sektörün diğer oyuncuları tarafından rekabet unsuru olarak kullanılan bu mücadeleye kendini kaptırıp çok çekirdekli ve güç tüketimi yüksek çözümler geliştirmek istemeyen Apple, sonraki iPhone akıllı telefonunda ARM'nin yeni nesil mimarisine geçiş yapabilir.

İngiliz mikromimari devi ARM, endüstrinin uzun süredir beklediği 64 bitlik ARMv8 mimarisini geçen yıl Cortex-A53 ve Cortex-A57 işlemcileriyle birlikte resmen duyurmuştu. 2014'te piyasaya giriş yapması beklenen ARMv8 mimarisi, çift çekirdekli işlem ünitesi yapısını kullanmaya devam etmek isteyen Apple'nin A serisi yeni yongada sisteminde kullanılmış olabilir.



İsabetli tahminleriyle tanınan analist Ming-Chi Kuo, kısa süre önce yayımladığı raporda, A7'nin 64 bit mimarili ARMv8 tabanlı işlemciye sahip olabileceğini belirtmişti. A7 ile alakalı son iddialar, uzak doğulu kaynağın bu raporunu doğrular nitelikte veriler sunuyor. Swift kod adlı kendi tasarımı çift çekirdekli işlemciye sahip A6'yı Samsung'un 32 nm HK-MG üretim süreci teknolojisiyle iPhone 5'e entegre eden Amerikalı teknoloji şirketi, A7'yi 28 nm süreciyle seri üretime sokacak. Buna rağmen performansta çok büyük bir değişiklik yaşanması beklenmiyor.

Ancak Fox News'den Clayton Morris'in resmi Twitter hesabından paylaştığı mesaja göre, A7'nin genel anlamda performansı A6'dan %31 daha iyi olacakmış. Böyle bir performans artışı elde edilebilmesi için sadece 32 nanometreden 28 nanometreye geçişin yeterli olması pek mümkün gözükmüyor. Bu nedenle işlemcinin saat hızının 1.5 GHz seviyesine kadar çıkarıldığı veyahut ARMv8 tabanlı işlemci mimarisine geçilmiş olabileceğinden bahsediliyor.

1GB LPDDR3 sistem belleği, yeni ana ekran düğmesi, iOS 7 işletim sistemi ve tasarımdaki bir dizi değişiklikleri beraberinde getirecek iPhone 5S isimli akıllı telefon, büyük ihtimalle 10 Eylül'de resmiyet kazanacak.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 26.08.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler