Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 4

Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 4

Zaman gazetesinin Turkcell’in yöneticisi Süreyya Ciliv ile gerçekleştirdiği röportajın son bölümü. Diğer bölümlere ulaşmak için yazının sonundaki linkleri kullanabilirsiniz.

'Sektörün ağabeyi numara taşınabilirliğini geciktiriyor' şeklinde demeçler çıkıyor. Gerçekten oyalıyor musunuz sektörü?
3G'nin bir an önce Türkiye'ye gelmesi için yırtınıyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz. Numara taşınabilirliğine karşı değiliz. Bu uygulama keşke 9 Ocak'ta olsaydı. Ya da iki sene önce olsaydı. O zamanki ortamı düşünün. Kesinlikle bizim abone sayımız çok daha fazla olurdu. 1998'de imzalanmış lisans anlaşması var. Büyük büyük paralar ödemişiz o anlaşmaya. O anlaşmada belli frekanslar tahsil edilmiş. 530-539 olan blok numaraları 25 sene bize kiralanmış. O yüzden bizim hukuk ekibi kira sözleşmesi var diyor. Hukuki bir durum bu. Eğer yüksek merciler 'başvurunuz tamamen yersiz' derse karara saygı duyarız. 25 seneliğine bir yeri kiralıyorsun, oraya masraf yapıyorsun, sonra sana 'çık' diyorlar. Çıkarsın da, bir bedeli olur.

Süreyya Ciliv Turkcell MobiletişimÜst Kurul erteleme gerekçesi sundu mu?
Benim duyumlarıma göre, diğer iki operatör bunun erken yapılmasını istemiyor. Çünkü kendileri hızlı şekilde buna geçemeyecek. Teknolojide zaten açıkları var. Daha da geriye düşecekler. Turkcell daha avantajlı konuma geçecek diye işi yavaşlatıyorlar.

Türk Telekom'un reklamlarında buzlanmış bir fatura gösteriliyor. Faturanın Turkcell'e ait olduğu öne sürülüyor. Bu konu sizi rahatsız etmiyor mu?
Cem Yılmaz komik bir arkadaş. Ama reklamların bazıları komik gelmiyor bana. Dünya mobil iletişim yolunda gidiyor. Ne yaparsan yap, sabit telefonun önemi azalıyor. Cep telefonumda 3 bin kişinin telefonu kayıtlı. Evden çıkarken telefonumu unuttuğumu fark etsem geri dönüyorum. Cüzdanımızı unutsak borç alıp günü idare edebiliriz. 4,5 aydır Türkiye'deyim. Kaldığım evin sabit numarasını bilmiyorum.

En ucuz siz misiniz?
Tartışmasız olarak Turkcellileri en ucuz biz konuşturuyoruz.

Oysa en pahalısı Turkcell imajı var. Bu algıyı nasıl değiştireceksiniz?
Reklamda bunu anlatmaya çalıştık. Demek başarılı olamamışız. Rakiplerimiz bir dönem müşteri kapmak için maliyetlerinin altında piyasaya girdi. Düşük fiyatlarda servisler sundular. Ama kendileri de tutturamayacaklarını biliyorlardı. Kaliteli bir servis sunmanın maliyeti vardır.

Bayi gezilerine çıkıyormuşsunuz...
Bayiler bizim için çok önemli. Sadece Türkiye'de değil her bölgedeki bayilere gidiyorum. Önemli ve değerli bilgiler alıyorum. Sokaktaki müşteri ne düşünüyor, sahada ne oluyor bunları öğreniyorum. Bana renk katıyor. Devamlı bilgiler yolluyorlar. Bazı rakiplerimizin fiyatları çaktırmadan artırdıklarını bayilerden öğreniyorum. Bayilere müşteri gibi gidiyorum. İlk önceleri beni tanımıyorlardı, artık bu kel kafayı uzaktan görünce tanıyorlar. Şapka takmam gerekecek.

Sizi örnek alan gençlere ne tavsiye edersiniz?
Belki senelerdir yurtdışında olmuş olabilirim. Okuldan çıkınca Amerika'da en büyük derdim bir iş bulmaktı. Ama bunları sırayla elde ediyorsunuz. Ev, derken araba alıyorsunuz. İçinizde hâlâ bir enerji varsa, bir hırs varsa o zaman daha büyük bir fark oluşturma arayışına giriyorsunuz. O yüzden amaç daha büyük ve doğru işleri yapmak olmalı. Okuduğum dönemlerde çok ezildim. Şimdi bilgi birikimimi paylaşma zamanı. Bence burada birçok insana katkıda bulunmak çok önemli. Bu bana büyük bir haz veriyor. Anadolu'ya gidiyorum. Gençlere sahip çıkmak istiyorum. 'Hadi aslanım sen bu işi başarırsın' diyerek sırtını sıvazlamak istiyorum her birinin. Başarıyı seven biriyim. Bunun için doğru işleri yaparak başarılı olmamız lazım. Çok çalışmalıyız. Turkcell'i seçme sebeplerimden biri de bu. Sporda olsun, eğitimde olsun birçok konuda Türkiye'ye uzun dönemli yatırımlar yapmaya niyetliyiz. Hissi biriyim, bu ülkeyi çok seviyorum. Ama mantığımı kullanarak çok çalışarak büyük fedakârlıklar yaparak hedefime odaklandım. Ümitsiz değilim. Ulaşılabilir hedefler koydum kendime, şirketime.

Yazının ilk bölümüne ulaşmak için tıklayınız…



Eklenme tarihi: 23.06.2007
Kaynak: Zaman

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler