Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 3

Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 3

Zaman gazetesinin Turkcell’in yöneticisi Süreyya Ciliv ile gerçekleştirdiği röportajın üçüncü bölümü. Diğer bölümlere ulaşmak için yazının sonundaki linkleri kullanabilirsiniz.

Rakipleriniz demeçlerinizi çok sert buluyor. Numara taşınabilirliği konusunda mahkemeye başvurmanızı 'ikiyüzlülük' diye değerlendirdiler.
Buraya gelmemdeki ana sebeplerden biri, Turkcell'in yok edilmek istendiği bu dönemde nasıl mücadeleyi kazanırız ve bunu çok daha iyi yere nasıl taşırız düşüncesiydi. Bu beni heyecanlandırıyor. Kaleyi nasıl koruruz? Yepyeni fırsatlar var önümüzde. Mobil reklam, finansal hizmetler ve güvenlik konusunu sıralayabiliriz fırsatların içinde. Şu anda düşündüğümüz alanlar bunlar. Yeni servisler oluşturma sevdasındayız. Bunun bir kısmını kendimiz, bir kısmını iş ortaklarımız yapacak. 'Başkaları keşfetsin, biz on yıl sonra uygularız' demiyoruz. Teknolojimizi ihraç edelim istiyoruz. Bölgesel büyümeye devam edeceğiz. Her pahasına büyüme değil. Fiyatı ne olursa olsun alalım değil, değer oluşturarak çalışacağız. İnternet üzerindeki servisler gibi pek çok alana büyük yatırımlar yapmaya niyetliyiz. 6 ay, bir sene içinde hem kendimiz bazı şirketlerle yatırım yapacağız hem de başka firmaları satın almalar mevzubahis olabilir.

Süreyya Ciliv Turkcell MobiletişimKendi yazılımlarınızı şirket bünyesinde mi hazırlayacaksınız?
Üçüncü nesil (3G) ile ciddi hizmet sunma potansiyelimiz var. Belki de bu yüzden 3G'yi geciktiriyorlar. Turkcell pazara girmesin diye.

Lisans bedelini nasıl buldunuz?
Yüksek bulduk. Epey büyük bir rakam. Lisans ihalesi haziranda yapılacaktı, fakat ertelendi. İhalede 4. operatör de olacak. Pazara 4. olarak girmek kolay değil. 3 büyük firma zaten var. Sonuncunun işi çok zor. Hatta 2. ve 3. firmanın da işi zor. Üçüncünün kârlılık açısından durumu çok iyi değil. O yüzden sendikasyon kredisi buldular. 3. nesil önemli bir servis. Kaliteli sunulmalı. Bizim Telekomünikasyon Kurumu'na saygımız sonsuz. O şartlarda en iyi nasıl mücadele ederiz diye düşünüyoruz. Aslına bakarsanız ertelendiği için üzgünüm. Çünkü Avrupa'da bugün 3G lisansı olmayan bir Arnavutluk var bir de biz. Birçok yabancı işadamıyla temas halindeyim. Adamlar gelince mahcup oluyorum. Paris'ten buraya gelen bir yatırımcı attan inip eşeğe biniyor. Çünkü orada cepten aldığı hizmeti burada alamıyor. O zaman ikinci sınıf şirket, ikinci sınıf ülke konumuna düşüyorsunuz.

Altyapı yatırımlarınız nasıl?
İki senedir bu konu üzerinde testler yapıyoruz. İhale şartnamesini yayınladık. Altyapımız tamam. Bir an önce lisans verilirse hızla ilerleyeceğiz. İhale için bize 7 firma müracaat etti, birine vereceğiz.

3G ile ne kadarlık bir yatırım öngörüyorsunuz?
480 milyon dolar teknolojiye yatırım yapıyoruz. Bunun 80 milyon doları 3G'ye olacak. Her yıl oran 3G lehine değişecek. Artık insanlar telefondan sadece ses beklemiyor. Televizyon ve internet cebe taşınıyor.

Yazının son bölümü için tıklayınız...
İlk bölüm için tıklayınız...



Eklenme tarihi: 22.06.2007
Kaynak: Zaman

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler