Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 2

Turkcell kalesini, yabancılara kaptırmamak için savaşıyorum – 2

Zaman gazetesinin Turkcell’in yöneticisi Süreyya Ciliv ile gerçekleştirdiği röportajın ikinci bölümü. Diğer bölümlere ulaşmak için yazının sonundaki linkleri kullanabilirsiniz.

Bill Gates ile çalışmak size ne öğretti?
Turkcell'in az bilinen parçalarından biri Turkcell Akademi Grubu. Çok önem verdiği bu grupla gurur duyuyorum. Tüm amacımız öğrenen bir kurum olmak. Öğrenen insanlar olmak. Hakikaten öğrenmek çok önemli. Ben bunu Bill Gates'ten biliyorum. Arkadaşlara da onu söylüyorum. 'Bugün teknoloji dünyasında dev kurucuları Apple, Microsoft ve Dell'in patronlarının üniversite diplomaları yok. Bunlar teknolojinin zirvesindeki firmalardır. Oradaki insanlar sadece okulda öğrenmeyle kendilerini kısıtlamamış. Gates, yılda iki kez, iki haftalığına bütün sevdiklerini bırakıyor ve kendini bir eve kilitliyor. O süre içinde dokümanları ve magazin dergilerini okuyor. Öğreniyor, sorguluyor. Biz altı ayda bir neleri okuması gerektiğini tavsiye edebiliriz diye yöneticilerle bir araya geliyorduk.

Süreyya Ciliv Turkcell MobiletişimBasının öğretmedeki etkisi sizce nedir?
Türkiye'ye ilk geldiğim aylarda bazı tirajı çok yüksek gazetelerin ilk sayfalarını okuduğumda utandım. Öğrenilecek bir gram bilgi yoktu. O yüzden basının çok önemli rolü var. Öğrenen organizasyonların içinde olunca değişimi yakalamak değil, değişimi oluşturma fırsatı çıkıyor. Biz Turkcell'de buna çok önem veriyoruz. Turkcell Akademi'deki eğitimcilerin bir kısmı Turkcell'in içinden çıkan gönüllüler. Üniversitelere gidiyoruz. Deneyimlerimizi aktarıyoruz.

'Turkcell'i sadece GSM'de değil teknolojide de lider şirket yapacağız' demiştiniz. Bu doğrultuda neleri başarabildiniz? Turkcell bu yolda nereye gidiyor?
Altı ay önce bunu söylediğimizde hem dışarıdan hem de Turkcell'in içindeki bazı kişiler şaşırdı. Etrafta 'Microsoft'tan geliyor, yolunu şaşırdı herhalde' yorumları yapılıyordu. Kısa sürede bunun çok doğru olduğu ortaya çıktı. Vodafone 4 ay sonra çıkıp bunu söyledi. British Telecom da aynı mesajı veriyor. Dijital dünyada bilişim teknolojileriyle telekomünikasyon tamamen birleşiyor. Mühendislerin arasında bugün en fazla yazılım mühendisleri öne çıkıyor. Örneğin ben, dizüstü bilgisayarımı artık yanımda taşımıyorum. Ağır geliyor. Benim bir tane mobil cihazım (HTC P4350) var. Turkcell'in yeni mobil cihazı bu. Yakında bilgisayarın, televizyonun yerine geçecek. Radyo, video ve kredi kartının yerini şimdiden aldı.

Bu cihazları nereden temin ediyorsunuz?
Cihazları Tayvan'da bir şirket bizim için tasarladı. Microsoft yazılımı kullanıyoruz. Bütün takvimimi, mesajlarımı görebiliyorum. Kaç tane yeni abonemiz olmuş, kaçı ön ödemeli, kaçı faturalı hat sahibi biliyorum. Şirketi buradan yönetebiliyorum. Bunu cebime atıp, istediğim yere gidiyorum. Havaalanında Süreyya'yı görenler 'Bu adamın çantası yok mu?' diyor

Sırada neler var?
Bizim Turkcell'de Türkiye kalemiz var. Kaleyi korumak bizim bazı arkadaşların yüzde yüz odaklandığı bir konu. Bunun için de müşterilere daha yakın olmalıyız. Müşterilerimizi; telefonu çok sık kullanan ve daha az kullanan şeklinde ayırdık. Çünkü bir bankacının ihtiyacı ile öğrencininki çok farklı. Bunu belirleyebilirseniz, kaleyi korumakta daha başarılı olursunuz.

Peki, kalenin büyük hissedarları arasındaki kavga sizi etkilemiyor mu? Yönetim kurulundaki hissedarlar arasında bir uzlaşma yolu görünüyor mu?
Bu konuya girmek istiyorum. Çünkü beni ilgilendirmiyor. Dışarıda kavga edenler, yönetim kurulu toplantısında nasıl Turkcell'in başarısına odaklanıyor, birbirlerine nasıl o kadar kibarca yaklaşıyorlar ben bile şaşırıyorum. Benim işim Turkcell. Biz maksimum değer oluşturmaya çalışıyoruz. Şirketimizin adı Turkcell. En tepesinde ben varım. Ben yüzde yüz Türk'üm. Araştırma geliştirmemizi Maltepe'de yapıyoruz. Şu anda hem İngilizlere hem de Suudi Oger'e karşı mücadele ediyoruz.

HTC P4350Süreyya Ciliv’in telefonu HTC P4350 özellikleri:

  • GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
  • 109 x 59 x 17 mm, 168 gram ağırlık
  • 240 x 320 px, 65.536 renk dokunmatik ekran
  • 2 MP kamera
  • TI OMAP 850, 200 Mhz işlemci
  • 64 MB RAM, 128 MB ROM, Harici hafıza yuvası
  • EDGE, GPRS, Wi-Fi, Bluetooth, USB
  • Microsoft Windows Mobile 5.0 PocketPC
  • Media Player
  • 200 saat bekleme, 5 saat konuşma süresi

    HTC P4350 ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

    Yazının 3. bölümüne ulaşmak için tıklayınız.
    Bir önceki bölüme ulaşmak için tıklayınız.



    Eklenme tarihi: 21.06.2007
    Kaynak: Zaman

    Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

  • Yorum Yap

    Yorum Yap
    * Ad - Soyad: E-Posta:
    * Mesajınız:

    Popüler Haberler