250 bin telefon kapatıldı

250 bin telefon kapatıldı

Kayıt dışı cep telefonlarının listesini GSM operatörlerine gönderen TK'nın bu adımıyla 500 bin telefon kapatılmaya başladı. Dün 250 bin telefon kapatılırken işlem 10 günde bitecek

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı cep telefonlarıyla ilgili listenin GSM operatörlerine gönderildiğini, yaklaşık 500 bin cep telefonunun görüşmeye kapatılmaya başlandığını açıkladı.

TK'nın uyarısı sonucunda da GSM operatörleri önce kaçak cep telefonu kullandığı tespit edilen abonelerine bir uyarı mesajı gönderdi ve 1-2 saat içinde de bu telefonları görüşmeye kapatmaya başladı. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD), kayıt dışı cep telefonlarından 250 bininin dün görüşmeye kapatıldığını açıkladı.

GSM operatörleriyle görüştüklerini ve kayıt dışı olduğu belirlenen telefonlardan en son ne zaman görüşme yapıldığına ilişkin iki yıl öncesine uzanan bir araştırma yaptırdıklarını belirten Acarer, bugüne kadar 19 milyon telefonun kayıt altına alındığını, kayıt dışı yaklaşık 500 bin telefon kaldığını ifade etti. "Kapatma işlemine başlanması, anında hepsinin kapatılması anlamına gelmiyor" diyen Acarer, bu sürenin 10 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini aktardı. Kayıt dışı telefonların saptanması için GSM operatörleriyle listelerin karşılaştırıldığını, bu işlemin en az 10 kez yapıldığını vurgulayan Acarer, ancak bazı klonlanmış makinelerin bulunduğunu dile getirdi. Kayıt dışı telefonların içinde yer alan yaklaşık 100 bin klonlu cep telefonunu takip edeceklerini, bu telefonların elde edilecek sonuçlara göre görüşmeye kapatılacağını belirten Acarer, tüketici mağduriyetini önlemek için hassas çalıştıklarını, sürecin bu nedenle 10 günü bulabileceğini açıkladı.

'Ek süre verilmeyecek'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise kayıt dışı ceplerin kayıt altına alınması için ek süre verilmeyeceği uyarısında bulundu. Kayıt dışı 20 milyon telefondan 500 bininden yanıt alınamadığını, bunların da kullanılamaz hale gelen telefonlar olduğunu anlatan Yıldırım, "Kanunla istenilen maksada ulaşıldı" diye konuştu.

Yıldırım, Umman Ulaştırma ve İletişim Bakanı Muhammed bin Abdullah bin İsa El Harty'in ziyareti sırasında gazetecilerin kayıt dışı telefonların görüşmeye kapatılması ve süre uzatımının söz konusu olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtladı. Binali Yıldırım, şunları söyledi:
"12 Temmuz 2005'te kayıt dışı, seri numarası kopyalanmış veya çalıntı telefonların kullanılmasının önüne geçen ve bunları kayıt içine alan bir yasa çıktı. Bu yasanın uygulaması 12 Aralık 2005'te başladı. Şu anda geldiğimiz durum; yaklaşık 20 milyon kopyalanmış veya kayıt dışı yollarla Türkiye'ye girmiş telefon var. Bu telefonların bugüne kadar sadece 500 bininden yapılan uyarı çağrılarına karşı cevap alınamadı ve bu telefonların birçoğunun geçmişte alınmış halihazırda kullanılmayan telefonlar olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla sürenin uzatılması söz konusu değil. Kanunla, istenilen maksada ulaşıldı. Büyük oranda bu telefonlar kayıt altına girdi."

38 milyon cep kayıtlı
TK Başkanı Acarer, Türkiye'de yaklaşık 38 milyon kayıt altına alınmış cep telefonu bulunduğunu belirterek, bundan sonra Türkiye'ye gelen makinelerin bilgilerinin sürekli kendilerine ulaşacağını, makinelerin 'beyaz liste'ye kaydedileceğini söyledi.
Acarer, CEIR adlı merkezde tutulacak bilgilerin GSM operatörleriyle online kullanılacağını aktardı. Bu arada Tüketicileri Koruma Derneği Genel Başkanı Fikri Karagöz, "Cep telefonu faturalı olup kullanıma kapatılanlar faturasıyla satın aldığı yere başvurup, ücretsiz olarak yenisini ya da ödediği bedeli isteyebilir" açıklamasını yaptı.



Eklenme tarihi: 29.01.2006
Kaynak: Radikal

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler