Gizli numara ve reklam mesajı kalkıyor

Gizli numara ve reklam mesajı kalkıyor

Cep telefonuna gelen ve arayanın kimliğini göstermeyen 'gizli numaralar' ile ağırlıklı olarak giyim mağazalarının gönderdiği reklam içerikli mesajların abonelere ulaşması engellenecek. Türkiye'nin üç GSM operatörü Telsim, Turkcell ve Avea, isteyen abonelerinin gizli numaralardan gelen aramaları ve reklam içerikli mesajları almamalarını sağlayacak altyapı çalışmalarında sona yaklaştı. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) 2007 sonuna kadar süre verdiği şirketler yılın ilk yarısında söz konusu hizmeti vermeye başlayabileceklerini bildirdi. TK, hazırladığı 2007 iş planında, 'Telekomünikasyon Sektöründe Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunması Hakkında Yönetmelikte' değişiklik yapılması çalışmasına yer verdi. TK, iş planı taslağında telekomünikasyon alanındaki ve AB müktesebatındaki gelişmelerin 2 yıl önce yürürlüğe giren yönetmelikte hukuki ve teknik değişiklikler yapılması zorunluluğunu doğurduğunu bildirdi.

SMSBu çerçevede çalışmaların Kasım 2007'de bitmesini öngören TK, işletmecilerin yapacağı altyapı yatırımlarını da takibe aldı. GSM operatörlerinin hazırladığı altyapı çalışmalarına ilişkin 6 aylık raporlar, sistemin yıl sonundan önce işleyebileceğini ortaya koydu. GSM şirketleriyle TK, sistemin yürürlüğe giriş tarihini öne çekmek yönünde görüş birliğine vardı. Sisteme göre, abone GSM operatörüne başvurarak numarası gizlenen cep telefonu kullanıcılarından gelen aramaların kendisine ulaşmasının engellenmesini isteyebilecek.
Sistem yürürlüğe girdiğinde, GSM operatörleri bu hizmeti abonelerine duyurmakla yükümlü olacak. Şirketler söz konusu hizmet için vatandaşlardan ek bir ücret talep edemeyecek. Gizli numaralardan gelen aramaların kendisine ulaşmasını isteyen aboneler de, GSM operatöründen aramanın geldiği GSM numarası öğrenebilecek.

Gerekli altyapının tamamlanmasıyla istenmeyen kısa mesajların aboneye ulaşması da engellenecek. Mevcut uygulamada abonenin istemediği mesajların ulaşmasını engellemesinin tek yolunun mesaj alımını tamamen kapatmak olduğunu anlatan TK yetkilileri, "GSM operatörleri abonenin pazarlama amacıyla gelen mesajları reddetmesini de ücretsiz sağlanacak. Bu tür mesajların bir çoğunda gönderici kimliği gözükmüyor. Abonenin talebiyle bu kaynaklar tespit edilebilecek" dedi.



Eklenme tarihi: 20.02.2007

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler