Mobil imza geliyor

Mobil imza geliyor

Turkcell, uzun süre önce yasanın yürürlüğe girmesine rağmen bir türlü aktif olarak hayata geçemeyen mobil imzayı yaygınlaştırmak üzere kolları sıvadı. Aldığımız duyumlara göre 20 Şubat’ta açıklanması beklenen mobil imza için Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, Türkiye’de yaşanan mobil imza sorununu birkaç noktadan kırmayı hedeflediklerini açıkladı. Türkiye’de mobil imza alanında yaşanan sıkıntılara değinen Serdar, şunları söyledi: “Mobil İmza yasasının çıkmasının ardından bu alanda hızlı bir büyüme yaşanması beklenmesine karşın, henüz Türkiye mobil imzayı yaygın olarak kullanıma alamadı. Ayrıca hem mobil imzanın perakende maliyeti ve hem de kullanıcının satın alması gereken akıllı kart, akıllı kart okuyucu gibi ek donanım maliyetleri de bu açmazı güçlendirdi.”

Mobil İmzaEk donanım yatırımına gerek kalmadan, GSM telefonu içinde taşıma ve kullanım olanağı sağlayarak, kullanıcı deneyimini kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Serdar, bunun yanı sıra, müşterilerine en güvenli şekilde aracılık ederek, mobil imzanın yaygınlaşmasını teşvik edeceklerini belirtti. Serdar, “Özel sektör tarafında, iştiraklerimiz, iş ortaklarımız ve kurumsal müşterilerimizle birlikte mobil imzanın kullanılabileceği uygulama zenginliğini de başlatmayı umuyoruz. Böylece, umuyoruz ki, Turkcell Mobil İmza’nın getirdiği güvenlik, olanak ve kolaylıklar nedeniyle, kullanıcılar, uygulamalarını kullandıkları kurum ve kuruluşlardan mobil imza kullanımını talep edecekler, uygulama sahipleri de, mobil imzanın kendilerine sağladığı güvence, avantaj ve rekabette öne geçme fırsatlarını değerlendirmek isteyecekler” dedi.

Mobil İmza için yeni SIM kart
Cenk Serdar, sistemin nasıl çalışacağı hakkında ise şu bilgileri verdi: “Turkcell Mobil İmza, mobil imzanın taşıma ortamı olarak, akıllı kart veya akıllı token gibi ortamlar yerine SIM kartlar üzerinde taşınması esasına dayanıyor. Bildiğiniz gibi, GSM için kullandığımız SIM kartlar da, esasen birer akıllı karttır. Biz, bu servisimiz ile mobil imza kanunu ve ilgili düzenlemelerde belirtilen tüm şartları taşıyan yeni bir SIM kartı da piyasaya sunuyoruz. Böylece, mobil imza kullanmak isteyenler, ayrıca bir akıllı kart taşımakla uğraşmadan, her zaman yanlarında taşıdıkları telefonlarının içindeki sim kartları ile mobil imzalarını atabilecekler.” Konvansiyonel mobil imza çözümlerinde, mutlaka bilgisayarla çalışacak akıllı kart okuyucusuna gereksinim olduğunu hatırlatan Cenk Serdar, Turkcell Mobil İmza kullanıcılarının ise SIM kartlarını kullandıkları için diledikleri her yerde ve her zaman mobil imzalarını atabileceklerini söyledi. Serdar, “Ayrıca bunun için bulundukları yerde bir Internet bağlantısı veya doğrudan kullanacakları bir bilgisayar dahi olmak zorunda değil. GSM şebekesi üzerinden, her yerde ve her zaman, bütünleşik uygulamalar üzerinde mobil imza atma esnekliğini sağlıyor” dedi. Şirketin ayrıca Turkcell iştirakleri ve kurumsal müşteriyle kullanıcıların karşısına birçok cazip kullanım şeklini sunmak üzere çalışmalara devam ettiği öğrenildi. Ücretlendirme ise, kısa bir süre sonra açıklanacak.

Mobil İmzaKullanmak çok kolay
Diyelim kullandığınız bankanın Internet şubesine giriş yapmak istediniz. Giriş sayfasına artık şifre girmek yerine, Internet şubesi oturum kullanım sözleşmesini imzalamak üzere GSM numarası yazılıyor. İmzala tuşuna basıldığında, banka, sayfada bulunan verileri elektronik olarak imzalanmaya hazırlıyor ve imzalanmak üzere SIM karta SMS ile gönderiyor. Turkcell Mobil İmza uygulamasını tetiklemek üzere özel hazırlanmış bu SMS’i alan SIM kartta imzalama süreci başlıyor ve onay için Mobil İmza şifresinin telefona girilmesi isteniyor. Bu şifre ile SIM kartınızda güvenli şekilde imzalama işlemi gerçekleştiriliyor. Daha sonra imzalanmış sonuç verisi, yine SMS ile önce Mobil İmza platformuna, oradan da işlemi başlatan uygulama sağlayıcıya iletiliyor. Turkcell Mobil İmza’yı kullanabilmek için hangi telefon modelini kullandığınızın hiçbir önemi yok. Sistem, SIM kart ile tüm telefonları destekliyor. Turkcell Mobil İmza uygulamasına anlaşmalı 5 bankanın katılımıyla başlayacak.



Eklenme tarihi: 18.02.2007
Kaynak: Mobiletişim

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler