Türkiye’de mobil TV

Türkiye’de mobil TV

Türkiye’de cep telefonu abone sayısı geçtiğimiz yıl 53 milyonu buldu. İlk önce sadece sesli ve yazılı iletişim için kullanılan cep telefonları zamanla fotoğraf çekmeye, video kaydetmeye başladı. Her yeni gelen model ile telefonlar bilgisayarlara bir adım daha yaklaşıyor. Bunu gören GSM operatörleri cep telefonlarından televizyon izlenmesine olanak sağlayan hizmetleri servise koydu.

MobilTVTelsim Vodafone Mobile Video Streaming (MVS) teknolojisi ile abonelerine 24 saat canlı TV izleme imkanı sunuyor. MVS ile Star TV, Kral TV, Show TV, ATV, Kanal D, MTV, CNBC-e, Kanal 7, Fox Kids, NTV ve CNN kanallarını izlemek mümkün. Avea da MobilVizyon ile abonelerine ATV, Kanal D, TV8, CNN TÜRK, NTV, TGRT HABER, Number 1 ve Fashion TV kanallarını izleme fırsatı veriyor. MobilVizyon sadece ulusal kanalları değil aynı zamanda film fragmanlarını ve diğer videoları da cep telefonunda çalmaya olanak veriyor. GSM operatörleri dışında Pozitron’un MobilTV projesiyle Digitürk kanalları izlenebiliyor. Bu yıl yeni nesil cep telefonu (3G) lisanslarının verilmesiyle cepten TV izleme daha hızlı ve yüksek kalitede verilmeye başlanacak.

Amerika’da yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 70’i canlı yayınları, yüzde 75’i video klipleri, görüntü ve ses kalitesi sağlanırsa, cepten TV izleyeceklerini belirtiyor. 2006 yılında 7 milyon Amerikalı cepten TV izleyebiliyor. Bu rakamın 2010 yılında 24 milyonu bulması bekleniyor. Dünyada ve Türkiye’de neredeyse cep telefonu olmayan kalmadı. Geçen yıl 1 milyar adet cep telefonu satıldı. Yılların savaş yorgunu olan Afganistan’da bile cep telefonu abone sayısı 2 milyonu buluyor. Son yıllarda gelişen cep telefonu modelleri ile birlikte cep telefonlarından televizyon izleyebilmek mümkün hale geldi. Geçtiğimiz yıl eylül ayında CeBIT fuarında GSM operatörleri 3. nesil teknoloji ile hayatımıza girecek olan cepten TV döneminin tanıtımını yaptı. Haber kanalı NTV cep telefonundan yaptığı ilk röportajı televizyondan canlı yayınladı. Cepten televizyon yayınları şimdilik televizyondan yayınlanan kalitede değil. Ancak giderek artan mobil yaşam tarzı cepten TV yayınlarının artmasını sağlayacak. ABD’nin sayılı üniversitelerinden Cornell Üniversitesi’nde mühendisler cep telefonu ekranlarının da yüksek çözünürlüklü görüntü vermesini sağlayacak bir teknoloji geliştirdi. Böylece cep telefonundan seyredilecek maçlarda yüksek kalitede görüntü elde edilecek. Bilgisayar çiplerinin üretiminde kullanılan mikroelektronik ile mekaniğin birleştirildiği teknoloji ile karbon ile desteklenmiş aynalardan oluşan bir ekran tasarlanıyor. Bu aynalar görüntü oluşması için gönderilen lazerin ekranı taramasını şu anki teknolojiye göre çok daha hızla yaparak yüksek çözünürlük sağlıyor.

Cornell’deki araştırmacılar cep telefonu ekranlarında kullanılacak küçük aynaların karbon fiberler ile desteklenmesi sayesinde çok hızlı taramanın geniş açılarda yapılabildiğini ifade ediyor. Böylece bu sistemle elde edilen çözünürlük 1280’e 768 piksellik bir alanı saniyede 60 defa tarayabiliyor. Bu çözünürlüğün şu anki yüksek çözünürlüklü TV’lerle aynı kalitede olduğu belirtiliyor. Milyonlarca aynanın bulunduğu ekran teknolojileri piyasada satılan televizyonlarda, projektörlerde satılıyor. Cornell’de geliştirilen teknolojiyi piyasadaki ürünlerden ayıran özellik karbon fiberlerin aynaları tutmak için kullanılması olarak gösteriliyor.



Eklenme tarihi: 11.02.2007
Kaynak: Zaman | Hüseyin Gökcan

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler