Cepten konuşmanın yüzde 60'ı vergiye gidiyor

Cepten konuşmanın yüzde 60'ı vergiye gidiyor

MOBİSAD Genel Başkan Yardımcısı Çetindağ, cep telefonu faturalarına yansıyan ücretlerin yüzde 60’ının vergi olduğunu söyledi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, cep telefonu sektörünün Türkiye’de hızla büyüdüğünü, 5293 sayılı yasanın çıkmasıyla da kaçak telefon girişlerinin büyük oranda önlendiğini söyledi. Alınan önlemler sayesinde, yüzde 40 civarında olan kaçak cep telefonu girişinin yüzde 5’ler düzeyine indiğini vurgulayan Çetindağ, “Kaçak girişinin önlenmesiyle, ekonomi milyonlarca dolar gelir elde etti” dedi.

Türkiye’de 50 milyon adet cep telefonu kullanıldığını ve bu sayının giderek arttığına dikkati çeken Çetindağ, “2007’de, yeni cep telefonu modelleri ve operatörlerin kullanıcı lehine ucuz tarifeleri gündemde. Bunlar yeni kullanıcıları teşvik edecektir. MOBİSAD olarak yeni yılda sektörde yüzde 35 civarında büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

Telefon Çok, Kullanıcı Az
Türkiye’de cep telefonu rakamlarının nüfusa göre fazla olduğu yönündeki saptamaların yanlış olduğunu belirten Çetindağ, çoğu kişinin 3, hatta 4 hat kullandığını söyledi. Gerçek kullanıcı sayısının aslında 15 milyon civarında olduğunu, bunun da dünya standartlarına göre düşük olduğunu vurgulayan Çetindağ, şunları söyledi: “Avrupa’nın nüfus bakımından en küçük ülkelerinden biri olan Finlandiya’ya bile yetişemedik, fazla hat kullanımı abone sayısını da fazla gösteriyor. Ama cep telefonu henüz tüm bireylere ulaşmış değil. Avrupa’nın çok gerisindeyiz. 70 milyon nüfusumuz var ama Türkiye’de konuşma süreleri Avrupa veya ABD ile kıyaslandığında çok düşük.”

Türkiye’de cep telefonu kullanımının standartların gerisinde olmasında en büyük etkenin vergiler olduğunu savunan Çetindağ, faturalara yansıyan ücretlerin yüzde 60’ının vergi olduğunu söyledi. Çetindağ, konuşma ücretlerinden alınan vergilerin düşürülmesi için bakanlık nezdinde başlattıkları girişimlerin sürdüğünü belirterek, “Bunun sözünü aldık, inşallah 2007’de daha ucuza konuşacağız. Bu da cep telefonuna olan ilgiyi daha da artıracak” dedi.



Eklenme tarihi: 8.01.2007
Kaynak: Ntvmsnbc

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler