3G'ye geçemeyen iki ülkeden biriyiz

3G'ye geçemeyen iki ülkeden biriyiz

3G, Avrasya'nın en büyük bilişim zirvesi CeBIT'te en çok ön plana çıkan konulardan biriydi.

2 mbps'lik yüksek hızlar, üstün kalitede mobil video ve audio akışına imkan veren 3G (üçüncü jenerasyon) teknolojisi için Türkiye hala beklemede. AB üyesi 25 ülke ve yeni katılacak aday ülkeler içinde 3G lisansı verilmemiş iki ülkeden biri Türkiye. Diğeri ise Arnavutluk. Ukrayna, Gürcistan, Mısır gibi ülkelerde de lisanslar verildi. Libya, Katar, Sudan, Suriye, Tanzanya gibi ülkeler de hazırlık aşamasında. Türkiye'deki kurumlar da 3G teknolojisi için hazırlıklarını son hızda sürdürüyor. Türkiye'nin lider GSM operatörü Turkcell Şebeke Operasyonları ve Regulasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu'yla 3G'nin geleceği üzerine konuştuk.

Lisanslar konusunda son durum nedir?
3G ile lisans sözleşmesi için önce ihalenin yapılmasını bekliyoruz. İhaleyi de Telekomünikasyon Kurumu'na bakan bakanlık bu yıl sonuna kadar yapacağını beyan etmişlerdi. Dolayısıyla biz o beklentimizi devam ettiriyoruz. Tahmin ediyoruz ki yapacaklardır.

3G üzerine çalışmalarınız ne durumda?
Biz uzun zamandır test çalışmalarımızı gerçekleştirmiş durumdayız. 3'üncü ve 3.5 nesilde dahil olmak üzere bütün test çalışmalarımız bitti. Hatta bir takım katma değerli yazılımlar da hazırlanmış durumda. Dolayısıyla lisanslar verilir verilmez biz hazırız.

Kullanıcılara hizmete sunulacak bu katma değerli hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?
3'üncü nesil 2'nci nesilin bir devamı. Bununla birlikte ne geliyor diye baktığımızda ilk olarak görüntülü iletişim kullanıcıların hizmetine sunulacak. İletişim çok daha hızlı olacak. Kullanıcılar 3'üncü nesille birlikte bugünün 100 misli hızına ulaşabilecekler. Tabii birçok katma değerli hizmette kullanıcılarla buluşacak. Cep telefonunun kullanım alanı bir hayli genişleyecek. 3G'nin kullanılacağı alanlar içinde mobil anlamda e-devlet hizmetlerine erişimler çok daha hızlı olacak.

Bu hizmetler eğitim ve sağlık alanında da kullanılabilecek. Uzaktan eğitim imkanları daha da geliştirilecek. Mobil TV uygulamaları daha da yaygınlaşacak.

3G son kullanıcı için pahalı mı olacak?
Bu ilk fatura ve kontörlerle yıkılmaya başlanacaktır. Çünkü görüntülü görüşme veya 3G kullanıyor olmak faturalarda ilave bir şey getirmeyecek. Normal ücretlendirme neyse aynen devam edecek. Yani normal sesli yapılan görüşmeler ne kadarsa, 3G hayatımıza girdiğinde yapılacak görüntülü görüşmelerin fiyatlandırılması da aynı olacak.

3G'yle birlikte sektörde ne gibi gelişmeler yaşanacak?
3G'nin ülke ekonomisine katacağı büyük faydalar olacak. Aynı zamanda istihdam anlamında da katkısı olacak. Bunu daha önce faaliyete geçen Avrupa Birliği ülkelerinde de izlemlendi. 3G ile birlikte şu anda çalıştığımız iş ortaklarımıza daha fazla iş verebileceğiz. Hatta buralarda ürettikleri yazılımları yurtdışında satma imkanı yakalayabilecekler. Zaten mobil sektör genel ekonominin itici gücüdür. 3G ile birlikte bu çok daha hızlı olacaktır.

Lokomotif olacak
CeBIT'in ana sponsoru olan Turkcell'in yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Türkiye'de 3G'nin bilişim sektörü için yeni bir lokomotif olacağını belirtti. Karamehmet, '3G'nin gelmesiyle bilişim sektöründe sıçrama yaşanacak' dedi.

Avantajlarımız var
Sony Ericsson Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulubaş: Şuan itibariyle Avrupa'da 3G'ye geçmemiş iki ülke var. Bunlar Arnavutluk ve Türkiye. Sonda kalmanın dezavantajları çok fazla ama avantajlarını da düşünüp olaya daha pozitif bakmamız gerekiyor. 3G ile beraber iki konuda gelişim oluyor. Birincisi ses kalitesi çok artıyor. İkincisi hızlı data tranferinin yapılacağı bir platform sağlanıyor. Türkiye 3G teknolojisine en üst hızdan başlamış olacak.

Altyapı olarak hazırız
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan: Altyapı olarak hazır durumdayız. Biz de 3G'de diğer operatörler gibi lisansların verilmesini bekliyoruz. Bizce, ortak bir yatırım yapılsın, bu uygulama abonelere daha ucuza verilsin. Türkiye açısından 3G mi yoksa 4G mi daha iyi o da tartışılır bir konu. Türkiye'ye yeni bir teknoloji gelecekse kullanıcıların en iyi teknolojiyle tanışmasını istiyoruz.

3G nedir?
Üçüncü nesil şebeke 128kbps'den başlayan ve megabitlere yükselen çok yüksek hızlarda veri akışına imkan verecek şekilde tasarlandı. ITU'nun IMT-2000 no'lu şartnamesinde global çerçevesi çizildi. Üstün kalitede mobil video ve audio akışına imkan veriyor.



Eklenme tarihi: 11.09.2006
Kaynak: Akşam

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler