Google, kendi akıllı telefon çipsetini tasarlıyor

Google, kendi akıllı telefon çipsetini tasarlıyor

Apple, Samsung ve Huawei'nin kendi çipsetlerini tasarlayarak ciddi bir çıkış yakalaması diğer firmalara ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bu defa tümleşik devre dizaynına el atan isim Google oldu. The Information tarafından ortaya atılan iddiaya göre tecrübeli internet şirketi, kendi tasarladığı akıllı telefon çipseti için yarı iletken üreticileriyle görüşüyor.

Birkaç yıl içerisinde Android platformunda yapacağı değişikliklere uyumlu bir donanıma sahip olmak isteyen Google, tasarladığı yongaset sayesinde artırılmış gerçeklik -VR- ve gelişmiş sensör kabiliyetlerini tüketiciyle buluşturmayı planlıyor. Bununla birlikte ekosistemin parçalanmışlığına çare olacağı düşünülen bu çipset yalnızca Google kaynaklı Nexus, Android One cihazlarında değil, diğer firmalar tarafından da kullanılabilecek.

Modern bir akıllı telefonun beyni olarak nitelendirilebilecek yongada sistem çözümünü kontrol altına alma fikri arama motoru devinin epeyidir üzerinde durduğu bir mevzu. Android platformunun ilk yıllarında referans çipset ve çipset üreticileriyle hareket ederek yeni yazılım güncelleştirmeleri geliştiren Kaliforniya merkezli şirket, bu sayede Android üreticilerini belirlediği yongaseti kullanmaya teşvik etmeye çalışmıştı. Ürün yelpazesi genişledikçe bu plan yerini Google destekli donanımlara bıraktı. Ancak hiçbir plan parçalanmış Android düzenine çare olamadı.

Çipset tasarlama hususunda ise Google'nin Motorola'yı elinde tuttuğu dönemde Qualcomm ile birlikte özel X8 sistem çipini geliştirdiği akıllara geliyor. Özel sensörlerle işlemci, GPU ve RAM gibi donanım elemanlarını aynı sistemde toplayan Google, günümüzde dahi Motorola ürünlerinde kendine yer bulan fonksiyonları sektörle buluşturmuştu.

Yeni çipset tasarım çalışmaları için önemli işe alımlar gerçekleştirdiği vurgulanan Google, çipin odak noktası olan VR ile ilgili çalışmada bulunan ekibini ise firma içerisindeki önemli ürün müdürleriyle doldurmuştu. Gelecek Android sürümlerinde VR odaklı yeniliklere yoğunlaştığı bilinen internet devinin özel çipini üretecek ismin kim olacağını bekleyip göreceğiz.



Eklenme tarihi: 7.11.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler