Google, Android N ile açık kaynak kodlu Java API'larına geçiyor

Google, Android N ile açık kaynak kodlu Java API'larına geçiyor

Uygulama programlama arayüzü olarak Oracle'nin Java geliştirici kitini (JDK) kullanan Google, gelecek Android sürümüyle açık kaynak kodlu alternatif OpenJDK'ya geçiş yapacağını duyurdu. Google, şubattan beri hazırlıkları devam eden bu geçiş kararının arkasında açık kaynak kod anlayışına katkı sağlamak olduğunu söylese de Oracle ile arasında devam eden davanın bu geçişte etkili olduğu konuşuluyor.

2010'da Java platformunun sahibi Sun Microsystems'i satın alan Oracle, aynı yılın ağustos ayında Google'ye Android platformunda Java API'larını izinsiz kullanarak telif ihlali yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı. 5 yıldır sonuçlanamayan dava, geçtiğimiz haziran ayında ABD'nin yüksek mahkemesi tarafından geri çevrilerek tekrar alt mahkemelere gönderilmişti. Dava sürecinde alınan tek karar, Google'nin API'lar için yazılım geliştirmede telif gerektiremeyecek kadar elzem olduğu yönündeki savunmasını haklı çıkarmıştı.

OpenJDK'ya geçişin son kullanıcıya hiçbir etkisi olmayacaktır. Fakat geliştiriciler açısından bu geçiş sayesinde hem tek JDK ile hem de tamamen açık kaynak kodlar üzerinden programlama yapma avantajı oluşacağı ifade ediliyor.



Eklenme tarihi: 30.12.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler