Foxconn'un Toshiba alımına Apple ve Amazon'dan destek

Foxconn'un Toshiba alımına Apple ve Amazon'dan destek

Martta satışa çıkan Toshiba'nın çip bölümü, piyasada ciddi bir hareketlenmeye neden oldu. Yarı iletken sektöründe son birkaç yıldır devam eden satın alım ve dev şirketler arası birleşme trendini sürdüren Toshiba, NAND flaş bellek üretimiyle öne çıkan operasyonlarını ödeyemediği kredileri kapatmak için kullanacak. Alıcı bulmakta pek zorlanmayan firma, son haberlere göre teklifini 27 milyar dolara kadar çıkaran Foxconn'un yanına iki iş ortağını alarak anlaşmayı daha da cazip kılmasıyla karar aşamasına geldi.

Çip tasarlama ve üretim teknolojilerine ciddi yatırımlar yaparak 2020 sonrası için büyük planlar kuran Çin, Foxconn'un Toshiba alımıyla önemli mesafe katetmiş olacak. Sektörde uzun süredir faaliyet gösteren ve NAND flaş üretiminde dünyanın sayılı üreticileri arasında gösterilen Toshiba ile Foxconn'un buluşmasını engelleyen ise Japon ve ABD hükümetlerinin baskısı. Yıllarca emek verilerek ortaya çıkarılmış Japon yüksek teknolojisinin Çin'e transferine razı olmayan otoriteler, piyasa şartlarının epeyi üstündeki tekliflerin dahi geri çevrilmesine olmuştu. Neyse ki Foxconn bunun da formülünü buldu.

Alımdan yüzde 20'nin üzerinde pay elde etme şartıyla anlaşmaya ortak olan Apple, Foxconn ile hükümetler arasındaki güvensizliğin giderilmesinde rol oynayacak. Japon haber ajansları, Amazon'un da Foxconn ve Apple ile birlikte adeta Toshiba alım konsorsiyumuna dahil olacağını söylüyor.

Yalnızca Apple ve Amazon değil, Foxconn'un geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Japon elektronik devi Sharp'ın da devasa alım anlaşmasına dahil edilmesi bekleniyor. Nihai kararını bu ay içerisinde açıklayacak olan Toshiba, Foxconn dışında dünyanın dört bir yanından teklif aldı. Şirket, Western Digital, Broadcom, SK Hynix gibi isimler arasından birinin teklifini seçerek yarı iletken pazarında dengelerin hangi yönde değişeceğine karar vermiş olacak.



Eklenme tarihi: 5.06.2017

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler