Foxconn ve Sharp'tan IGZO OLED üretimine büyük yatırım

Foxconn ve Sharp'tan IGZO OLED üretimine büyük yatırım

Hafta içi uzun süredir anlaşma safhasında olan Foxconn'un Sharp alımı resmen duyuruldu. 9,8 milyar ₺ karşılığında Sharp'ın üçte ikilik hissesini satın alan Tayvanlı elektrik üreticisi Foxconn, Digitimes'in araştırmasına göre Japon firmayla birlikte OLED panel üretimine başlamak istiyor.

Zaten bünyesinde Innolux gibi LCD üretiminde dünya devleri arasında gösterilen bir şirket bulunduran Foxconn, Sharp'a yaptığı yatırımın 1,8 milyar dolarlık kısmıyla IGZO OLED üretimine kaynak sağlamayı planlıyor. Apple'nin en büyük panel tedarikçisi konumundaki Sharp, üreteceği OLED ekranları yalnızca en büyük müşterisine değil, orta ve büyük ölçekte panele ihtiyaç duyan dizüstü, tablet ve televizyon kategorilerine de tedarik edecek.

SEL (Semiconductor Energy Laboratory) ile birlikte geliştirip 2012'den beri ürünlerinde kullanıdığı IGZO TFT katmanı, Sharp'a OLED üretiminde Koreli rakipleri karşısında rekabet şansı sağlayacak. Yüksek elektron taşınabilirliği, düşük akım sızıntısı ve LTPS, amorf silikon gibi teknolojilere kıyasla düşük üretim maliyeti sayesinde IGZO, yüksek piksel yoğunluğu değerleri, yüksek parlaklık ve aynı zamanda %80-90'a varan enerji tasarrufu sağlıyor. OLED ekran türü için daha önce geniş hacimli üretimi yapılmayan IGZO'nun mevcut OLED'lerden çok daha kaliteli görüntü sağlayan, düşük güç tüketimine sahip panellerin yolunu açacağı düşünülüyor.

iPhone serisinde LCD'den OLED'e geçişin yaşanması beklenen 2018 yılında seri üretime başlamayı ümit eden Foxconn ve Sharp, on yıllık üretim planında önce orta ölçekli tablet ve dizüstü panelleriyle işe koyulacak. 2021'de 3 milyon, 2025'te ise 10 milyonun üzerinde yıllık üretim hacmi yakalamayı planlayan Foxconn, OLED TV ekranlarında ise 2025'te 7 milyonun üzerine çıkmaya çalışacak.

Yüksek teknoloji ekranlar geliştirse de müşteri bulmakta sıkıntı çeken ve bunun neticesinde ciddi ekonomik problemlerle karşı karşıya kalan Sharp'ı Foxconn bünyesinde oldukça parlak bir gelecek bekliyor. Para ve müşteri sorununa tek anlaşmayla çözüm bulan Japon elektronik devi OLED pazarının gelecekteki büyük oyuncularından biri olmaya aday.



Eklenme tarihi: 3.04.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler