Facebook, 16 milyar dolar ödeyerek WhatsApp uygulamasını satın alıyor

Facebook, 16 milyar dolar ödeyerek WhatsApp uygulamasını satın alıyor

Asyalı mesajlaşma servisleriyle reklamsız bir ekosistem oluşturarak mücadele eden ve yarım milyar aktif kullanıcıya ulaşmayı başaran WhatsApp, birçok kez iddialara konu olsa da şimdiye kadar hiçbir firmaya satılmamıştı. Bugün firmanın resmi blogunda yayımlanan açıklama, internet şirketinin Facebook tarafından satın alınacağını ortaya çıkardı. Günlük mesaj sayısı şebeke yoluyla gönderilen kısa mesajları geride bırakmak üzere olan anlık mesajlaşma hizmeti artık Facebook çatısı altında faaliyetlerini sürdürecek.

WhatsApp'ın kurucusu ve mevcut CEO'su olan Ukraynalı Jan Koum, kullanıcılarına bu alımın sunulan hizmette hiçbir değişikliğe neden olmayacağını ifade ederek mobil cihaz sahiplerini rahatlattı. Eski bir Yahoo çalışanı olan Koum, milyar dolarlık alım onaylandıktan sonra Facebook yönetim kuruluna dahil olacak. Firmaya ilk teklifi 9 Şubat'taki bir yatırımcı buluşmasında yapan Mark Zuckerberg, Instagram'a benzer şekilde yeni satın aldığı sosyal platformu da kendi ekosisteminin dışında tutarak idare etmeyi planlıyor. Yani kullanıcılar, WhatsApp'ın belirlediği politikalarla bir süre daha hizmetten faydalanmaya devam edecek.

Anlaşma kapsamında WhatsApp, 4 milyar doları nakit, 12 milyar doları Facebook'ta hisse olarak 16 milyar dolarlık bir meblayı kasasına koyacak. Kaliforniya merkezli şirket, önümüzdeki dört yılda WhatsApp takımına mensup çalışanların gösterecekleri performansa göre 3 milyar dolarlık Facebook hissesi daha kazanabilecek. Satın alma anlaşmasında WhatsApp, %70'i aktif 450 milyonluk kullanıcı sayısı, günlük 1 milyon yeni kayıtlı üyesi ve her gün paylaşılan milyarlarca sesli-yazılı mesajla piyasanın en güçlü mesajlaşma platformu olarak nitelendiriliyor.

Facebook Messenger ve WhatsApp'ın farklı amaçlar için kullanıldığını savunan Zuckerberg, şimdilik iki servisini tamamen birbirlerinden uzak tutup faaliyetlerini eskisi gibi devam ettirmeyi planlıyor. Ancak ilerleyen yıllarda dizginleri Facebook'un eline veren WhatsApp'ı nasıl bir geleceğin beklediğini şimdiden kestirmek güç. Facebook daha önce, Beluga adlı mobil mesajlaşma şirketini satın almış, birkaç ay sonra ise uygulamayı yayımdan kaldırıp kendi mesajlaşma hizmetini piyasaya sürmüştü.



Eklenme tarihi: 20.02.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler