2014'ün En İyi Akıllı Telefonları

2014'ün En İyi Akıllı Telefonları

Bugün resmen geride bıraktığımız 2014, büyük iPhone'lerin satışa çıkması, yepyeni tasarımıyla Android 5.0 Lollipop yazılımının yayımlanması ve Nokia'nın resmen hibe edilmesi gibi önemli gelişmelere şahitlik etti. Gerek yerli üreticilerin gerekse dünya devlerinin sayısız mobil cihaz duyurusu da eklenince, son bir yılın mobil iletişim sektörü açısından hiç olmadığı kadar hareketli geçtiğini görüyoruz. Ancak hazırladığımız yılın son telefon rehberi ile yarı yıl tatil döneminde bir akıllı telefon almayı düşünen tüketicilere ve tüm yılın genel akıllı telefon tablosuna göz atmak isteyenlere teknoloji dünyası açısından bereketli 2014'ü özetlemiş olacağız.

İlk olarak 2014 sonu itibarıyla satın alınabilecek en iyi cihazları sıralayacağız. Ardından başlıca üreticilerin son bir yıldaki çalışmaları ve 2015 planlarına göz atacağız.

10. Turkcell T50

2014'ün en iyi akıllı telefonları sıralamasında son basamağı orta seviye bu cihaza layık gördük. 700 liranın altındaki fiyatıyla iç pazardaki hem en popüler hem de en makul ürünlerden biri olan T50, 5 inçlik HD çözünürlüklü ekranı, yüksek kalitede çekim yapabilen ön kamerası ve 2.300 mAh piliyle sağladığı kabul edilebilir pil ömrü sayesinde bütçe dostu segmentinin tüketici nezdinde en başarılı ürünü.

Daha güçlü bir telefon mu arıyorsunuz? O halde rehberin üst basamaklarına göz atalım.

9. Nokia Lumia 930

Tarihe Nokia'nın son amiral gemisi olarak geçecek olan Lumia 930, halihazırda Windows Phone ekosisteminin en iyi cihazı olarak gösteriliyor. Ülkemizde 1.700 lira civarındaki fiyatıyla bir amiral gemi modeli olmasına karşın gayet makul bir seviyede konumlanan cihaz, 5 inçlik Full HD AMOLED ekranı ve etkileyici alüminyum çerçeveli kasa tasarımı ile Nokia kalitesini canlı tutmayı beceriyor. Nokia markasını taşıyan son cihazlardan Lumia 930, yılın en iyi telefonu olmasa da; Windows kanadındaki en başarılı çözüm olmayı hak ediyor.



8. Samsung Galaxy S5

Her yönüyle mükemmel bir donanım hayal edin. Şimdi de onu vasat bir tasarımla mahvedin. Samsung'un bu seneki amiral gemisi, muhtemelen yılın üst segmentteki en kötü tasarlanmış cihazı. Su ve toza karşı dayanıklı kasa, türünün en iyisi 5,1 inçlik Full HD AMOLED ekran, 2014'ün en iyi akıllı telefon kamerası olmaya aday 16 MP Samsung ISOCELL kamera sensörü ve dahası. Bu sıralama teknik özellikler baz alınarak hazırlanmış olsaydı, büyük ihtimalle S5'i daha üst sıralarda görüyor olurdunuz. Ancak rakiplerine kıyasla harika bir satış performansı ortaya koyan bu donanım harikasının üreticisini mali sıkıntılara ittiği bir gerçek.

Galaxy S serisi yalnızca tek bir cihazı değil, tüm Samsung ürün gamının satışını etkileyen bir etikettir. Yıl ilk aylarında satışa çıkan ana modeli her fiyat seviyesinden benzer tasarımlı telefonlar takip eder ve son olarak sonbaharda Galaxy Note ile o yılın ürün planlaması sonlanır. 2014'te S5'in yaşattığı hayal kırıklığı, giriş ve orta seviyede çöküşü de beraberinde getirdi. 2015'te daha iyi dizayn edilmiş bir Galaxy S görmeyi ümit ediyoruz.

7. Sony Xperia Z3 Compact

5 inç altı segmentindeki üst düzey cihaz açığını kapamak için geliştirdiği Compact etiketli ikinci amiral gemisini bu yıl piyasaya süren Sony, neredeyse doğrudan rakibi olduğu iPhone 6 ile karşılaştırılabilecek kadar başarılı bir iş çıkardı. Z3 Compact, 4,6 inçlik ekranıyla hem yüksek taşınabilirlik hem de uzun bir kullanım süresini tek çözümde toplayan nadir ürünlerden biri. Onu yılın en iyi akıllı telefonu yapamayan nedenlerin başında, plastik çerçevesi, düşük ekran çözünürlüğü ve optik görüntü sabitleme gibi kamera donanım eksiklikleri geliyor. Bunun dışında 1.500 liralık aygıtın fiyat/performans sıralamasında üst sıralarda yer alacağından şüphe yok.

6. HTC One M8

HTC'nin bu yılki tek amiral gemi niteliğindeki telefonu, dünya genelinde gerek Windows gerekse Android versiyonuyla büyük beğeni topladı. Üreticisini bu sene de ayakta tutan nedenlerden biri olan One M8, maalesef ülkemize 2400 lira gibi olması gerekenden çok daha yüksek bir fiyatla sunuldu. Eşsiz alüminyum kasa tasarımı ile yılın en iyi tasarlanmış cihazı olarak gördüğümüz M8'de hem daha düşük bir fiyat etiketi hem de çekim kalitesi daha yüksek bir Duo Camera donanımı bulmayı umuyorduk. Yine de, M8'in 2014'teki en başarılı ürünlerden biri olduğunu itiraf etmek gerekiyor.

5. Sony Xperia Z3

İki yılda dört Xperia Z telefonu tüketiciyle buluştu. Kuşkusuz dört kuşak modelin her biri dönemine göre üstünlükler ve eksiklerle piyasaya sürüldü. Z3 de öncekilerden farklı değil. Ancak onu yılın başarılı çözümleri arasına sokan sebep, iyileştirilen OmniBalance tasarım anlayışı, hafifletilen yazılım ve iki güne ulaşan kullanım süresi. Sony'nin Xperia Z2'den sonra yaptığı neredeyse tüm değişikliklerde isabetli olduğunu söyleyebiliriz. Z3'ü ancak en yüksek çözünürlüklü panele veya en güçlü çipsete sahip olmadığı için eleştirebiliriz.

4. Apple iPhone 6

2014'ün en popüler telefonu iPhone 6, 4 inçten 4,7 inçe çıkan ekran genişliği ve kavisli köşelere sahip yeni alüminyum kasası ile ön plana çıkıyor. Serinin en büyük donanım değişikliklerine ev sahipliği yapan cihaz, tüketicileri memnun etmiş olacak ki yılı rekor satış rakamlarıyla kapatıyor. iPhone 6'yı ilk üçün dışına iten etken ise, daha yüksek çözünürlüklü ekran, daha iyi bir kamera ve daha uzun kullanım süresine sahip büyük versiyonu. Telefonun harika tasarımına söyleyecek birşey yok. Fakat diğer rakipleriyle kıyaslandığında da en yüksek donanımda olmadığı ve pek de ucuz sayılmayacağını ifade etmek gerekiyor.

3. LG G3

Quad HD (2560 x 1440 piksel) çözünürlüklü ilk telefon olarak küresel pazara sunulan LG G3, Güney Koreli üreticinin 2013'te G2 ile elde ettiği imajın üstüne koymayı başardı. Halen kendi fiyat seviyesinde rakipsiz olan LG G2 gibi G3 de rakiplerinden daha ucuz satışa çıkarıldı ve kısa sürede fiyat/performans cihazı yakıştırmalarının hedefi haline geldi. Etkileyici ekranı, üst düzey düşük ışık performansı sağlayan lazer odaklanmalı kamera ve uzun kullanım süresi G3'ün başlıca avantajlarından. Cihaza dair bilinen en can sıkıcı problem ise, bazı kullanıcılara yaşattığı ısınma problemleri. Özetle, 1600 liraya kadar düşen fiyatıyla G3, akıllı telefon almayı planlayanlar için harika bir seçenek.



2. Apple iPhone 6 Plus

2014'ün en büyük iPhone'si, 4,7 inçlik modele kıyasla daha yüksek donanım özelliklerini yapısında ihtiva ediyor oluşu sayesinde listenin ikinci sırasına oturdu. 5,5 inç ekranıyla Galaxy Note modellerinden bile daha uzun tasarlanan iPhone 6 Plus, buna karşın daha dar bir gövde ve oldukça ince bir tasarımla desteklenmiş. Cihazın geniş ekranlı diğer modellere vereceği birçok ders bulunuyor. Henüz sektörün bu kategorisinde yeni olan Apple, yenilikçi ruhundan birkaç damla da 6+ ekosistemine damlatmış. Orta düğmeye çift dokunuşla yarım ekran moduna geçme, yan kullanım modu gibi geniş ekranın tek elle kullanımını mümkün kılacak hamleler, dört yıldır benzer ürünler ortaya koyan Samsung'a ders verir cinsten.



1. Samsung Galaxy Note 4

Halen 2000 liranın üzerinde seyreden fiyatıyla Galaxy Note 4, 2014'ün en iyi telefonu olduğu gibi, aynı zamanda en pahalı Android cihazı. iPhone'ler kadar şişkin fiyatlara sahip olmadığı için hem daha cazip bir ürün haline gelen hem de üreticisinin telefon-tablet melezi türündeki tecrübesini yansıtan Note 4, Quad HD Super AMOLED ekranı ile 2015'e en iyi ekranlı akıllı telefon olarak giriş yapmış durumda. En yüksek seviye donanım elemanlarıyla bezenen melez telefon, alüminyum çerçevesi ve yeni arka kapak tasarımıyla oldukça etkileyici görünüyor. Ancak onun rakiplerini alt etmesinin ardında yatan sebep, yine S Pen dijital kalem teknolojileri. Geniş arayüzü kalem-kağıt işlevi sağlayacak biçimde özelleştiren Samsung'u bu mobil cihaz sınıfında geride bırakmak isteyen bir üreticinin benzer işlevlerle tüketicinin karşısına çıkması farz.

Avea, Turkcell, Vodafone: Ülkemizin üç operatörü, 2014'te ilk 4G telefonlarını piyasaya sürdüler. Bu yıl resmen yeni nesil mobil iletişim teknolojileriyle hizmet vermeye başlayacak olan şirketler, muhtemelen orta segmente yönelik 4G destekli en az birer model daha hazırlamakta. Bu dönemde dünya devlerinin 4G destekli cihazlarını da operatör mağazalarında bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Apple: Yeni tasarım ve iki farklı ekran genişliği seçeneğiyle buluşan iPhone serisi, firmanın rakiplerine ayak uydurmaya çalıştığının bir göstergesi. 2015'te geride kaldığı düşünülen 4 inç segmenti için yeni bir iPhone bekleyin.

Samsung: Önümüzdeki mart ayı sona ermeden göreceğimiz Galaxy S6, serinin şimdiye kadarki en büyük yeniliklerini beraberinde getirebilir. Bu yenilik hareketi, Koreli firmanın ürün yelpazesini daraltması ve bütçe dostu modellerine daha fazla önem vermesi anlamına da geliyor.

Sony: Japon elektronik devinin ilk hamlesi birkaç gün sonra netlik kazanacak. Yeni bir tablet ve Xperia Z4 ile CES 2015'e geleceği varsayılan üretici, çift amiral gemi sistemini zorlamaya devam edecektir. Z5 modelini sonbaharda göreceğiz.

LG: Gerçek rakibi Samsung'un hem Galaxy S hem de Galaxy Note serilerine rakip olacak bir amiral gemi hazırladığı konuşulan LG cephesinde kesinleşmiş bir planlama bulunmuyor. Zira G Pro serisinin iptali de dünya genelinden çok Güney Kore pazarını etkileyecek gibi görünüyor.

HTC: Full HD çözünürlüklü bir amiral gemi hazırlığındaki HTC, yılın ikinci yarısında Ultra HD'ye geçiş yapması beklenen diğer Android üreticileriyle rekabette geriye düşmeye devam edecek mi birlikte göreceğiz.

Motorola: 2015'te ikinci nesil Moto G'nin ülkemize giriş yapması ve Lenovo öncülüğünde geliştirilecek yeni Motorola çözümlerinin piyasaya sürülmesini ümit ediyoruz.

Xiaomi: Küresel piyasanın en büyük akıllı telefon üreticileri arasına girmeyi başaran 45 milyar dolarlık internet girişimi Xiaomi, Hepsiburada ile görüşmesinden istediğini alamayınca Türkiye pazarına girmeden önce geri adım atmışa benziyor. Uygulamayı planladığı fiyatlara eklenen ek masraflar, üreticinin ülkemize giriş kararını 2015'e itti. Bakalım Uzak Doğu'nun yeni yıldızıyla buluşmak bu sene bizlere nasip olacak mı.



Eklenme tarihi: 1.01.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler