Dünyanın ilk 5G modem çipi duyuruldu

Dünyanın ilk 5G modem çipi duyuruldu

Bugün Hong Kong'da düzenlenen 4G/5G Zirvesi'nde önemli tanıtımlara imza atan Qualcomm, mobil iletişim tarihine geçecek yeni modem çipini gün yüzüne çıkardı. Dünyanın ilk 5G modem çipi olarak tanıtılan çözüm, teorik olarak 5G standartlarını karşılamıyor. Fakat 4G'de olduğu gibi iki nesil arasında geçişi yumuşatmak için böyle bir hamleyi uygun gördüğünü belirten San Diego merkezli teknoloji şirketi, 5Gbit hıza ulaşabilen modemini detaylandırdı.

Snapdragon X50 adı verilen modem, 28 GHz aşırı yüksek frekans bandını kullanıyor. 8 x 100 MHz milimetre dalgalarıyla teorikte 5Gbit, yani 625 MB/sn indirme hızına ulaşabilen modem, verimli olabilmesi için altyapıda ciddi değişikliklere ihtiyaç duyuyuyor. Zira duvar gibi engellere dahi nüfuz edemeyen milimetre dalgaların düşük frekanstaki selef teknolojinin yerini alabilmesi için nüfuz artırıcı etmenler gerekiyor.

mmWave 5G olarak isimlendirilen frekans sistemi, hüzmeleme ve ışın izleme teknikleri sayesinde hem engellere nüfuz hem de menzil artırma konusunda ciddi ilerleme sağlandı. Ancak mobil iletişim şirketlerinin 3GPP tarafından belirlenen 20 Gbit indirme hızı şartını yerine getirip gerçek 5G'ye ulaşması için daha çok çalışması gerekiyor.

Sadece 28 GHz bandını kullanan Verizon 5GTF ve Kore Olimpiyatları ile test edilmeye başlayacak olan KT 5G-SIG standartlarına destek sunan Snapdragon X50 çipi, 4G şebekelerine bağlanamadığından 5G destekli cihazın ikinci bir modem daha bulundurması gerekecek.

X50 modem çipinin testleri 2017 ikinci yarısında başlayıp 2018'de mobil cihazlarda kullanılmaya başlayacak. Çipin desteklediği yarı 5G standartları ilk olarak ABD, Güney Kore ve Japonya'daki tüketicilerle buluşacak. Altyapıda ciddi düzenleme gerektiren bu standartların ana akım iletişim teknolojisine dönüşmesi beklenmiyor.

Snapdragon 830 ile 1Gbit hız geliyor

Qualcomm'un 5G'ye geçişte bir diğer yumuşatma hamlesi ise, LTE Cat.16 revizyonuyla 1Gbit indirme hızına imkan tanıyan Snapdragon X16 4G modem çipi. Gelecek yıl Snapdragon 830'da kendine yer bulacak bu modem, çok taşıyıcı teknolojisi ve Qualcomm'un kendi geliştirdiği frekans teknikleriyle 125 MB/saniye indirme hızına çıkabilecek.

Halihazırda ülkemizde ASELSAN'ın üretimini gerçekleştirdiği ULAK baz istasyonları, teorik olarak Qualcomm'un X16 modemine sahip bir telefona 1Gbit mobil internet sağlayabilecek. 4.5G ihalesiyle zaten LTE Cat.16 revizyonunu kullanma hakkı elde eden ülkemizde operatörler, altyapıda gerekli düzenleme ve testleri yerine getirdikten sonra 300 Mbit'ten sonra 600 ve 1000 Mbit mobil internet hızlarıyla hizmet verebilecek.



Eklenme tarihi: 18.10.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler