Cider: iOS uygulamalarını Android'de çalıştırabilen yazılım projesi

Cider: iOS uygulamalarını Android'de çalıştırabilen yazılım projesi

Kısa bir süre öncesine kadar üçüncü parti yazılım desteği konusunda Android platformu karşı üstünlüğünü koruyan iOS işletim sistemi, halen geliştiricilerin daha çok rağbet ettiği bir platform olmayı sürdürüyor. Haliyle Android kullanıcılarının rakip platforma ait uygulamaları çalıştırabilme arayışı da devam ediyor. Bu hedefle yola çıkan Columbia Üniversitesi'nin bilgisayar bilimi bölümünde doktora yapan altı öğrencisi, platformlar arası uyumluluk yazılımını hayata geçirmeyi başardı. Cider adı verilen proje, her iki sisteme ait uygumaları bir işletim sistemi uyumluluk mimarisi üzerinde yerel olarak çalıştırmayı mümkün kılıyor.

Cider, bir sanal makinenin aksine ihtiyaç duyduğu verileri toplayarak uygulamayı bir iPhone ya da iPad üzerinde çalıştığına ikna edip yerel olarak başlatabiliyor. Halihazırda GPS ve diğer konum servisleri dışında şebeke, Bluetooth, kamera ve benzeri donanımlardan faydalanamayan iOS uygulamaları, uyumluluk katmanının henüz prototip aşamasında olması sebebiyle Android'li bir cihaz üzerinde düşük performans sağlıyor.

Nexus 7 üzerindeki test çalışmaları yayınlanan videoyla detaylı bir şekilde gösterilen Cider projesi, öğrencilerin çabalarıyla geliştirilmeye devam edecek. Projenin ilerleyen aşamalarında uygulamaların diğer donanım fonksiyonlarına da hakim olması bekleniyor. Apple Remote, Apple iBooks ve Yelp gibi birkaç iOS uygulamasının bir Android işletim sistemli tablet bilgisayar üzerinde çalıştırıldığı test videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.



Eklenme tarihi: 18.05.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler