Samsung ve ARM, GPU çözümleri üzerine uzun vadeli anlaşma imzaladı

Samsung ve ARM, GPU çözümleri üzerine uzun vadeli anlaşma imzaladı

Samsung, Exynos adını verdiği özel tasarım çipsetlerini ilk kez 2010'da piyasaya sürdüğü Galaxy S telefonuyla tüketicilerin beğenisine sunmuştu. 5 yıllık serüveni boyunca iki istisna dışında ARM'nin Mali grafik çözümlerini kullanarak İngiliz mikromimari uzmanına mobil GPU sektöründe büyük fırsatlar sunan Exynos, gelecekte de ARM Mali çözümlerini kullanmaya devam edecek. Grafik teknolojileri üzerine uzun vadeli lisans anlaşması imzalayan Samsung ve ARM, yarı iletken çip endüstrisindeki işbirliklerini geliştirdiklerini açıkladı.

Şimdiye kadar 550 milyon çipe grafik gücü sağlayarak sektörün en popüler GPU IP'si ünvanını elinde bulunduran ARM Mali, son Samsung anlaşmasıyla dördüncü nesil Midgard GPU mimarisini kullanan Mali T880, T860 ve T830 gibi tasarımları Güney Koreli üreticinin beğenisine sunmuş oldu. Resmen açıklanmasa da güncellenmiş bir Exynos 7 Octa yongasetini beraberinde getirecek olan Galaxy Note 5 telefonunun Mali T800 serisi bir grafik birimine sahip olacağı neredeyse kesinleşmiş oldu.

Kendi mobil GPU tasarımı üzerinde çalıştığı iddia edilen Samsung, bu anlaşmayla ARM'nin mevcut ve gelecek grafik teknolojilerini lisans altına almış oldu. Bu anlaşmanın özel Samsung GPU'su için yolun sonu mu yoksa destekleyici bir hamle mi olduğunu önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Şimdilik ARM'nin kendi tasarımı olan GPU'ları kullanmaktan başka çaresi bulunmayan Uzak Doğulu şirket, ileride ortağına ait teknolojiler ve hazır GPU tasarımlarından faydalanarak kendi özel dizaynını da geliştirebilir. Benzer bir hamleyi CPU kanadında hayata geçirmeyi planlayan Samsung'un Exynos ürünleri için özel GPU üniteleri hazırlaması işten bile değil.



Eklenme tarihi: 5.06.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler