SoftBank, mobil çip tasarımcısı ARM'ı 32 milyar dolara satın alıyor

SoftBank, mobil çip tasarımcısı ARM'ı 32 milyar dolara satın alıyor

Bilişim sektörünün en büyük holdinglerinden biri olan ve son on yılda devasa satın alım hamlelerine imza atan SoftBank, bugün mobil çip üreticisi ARM Holding'i satın alacağını duyurdu. ARM, geçen sene dünya devi teknoloji şirketlerine lisansladığı mimarilerle 15 milyar çipi tüketiciyle buluşturmuştu.

1981 yılında kurulan ve bilişim dünyasını 2006'da Vodafone Japonya'yı 15 milyar dolara satın alarak sallayan SoftBank, o dönemden bu güne geçen on yılda birbirinden önemli yatırımlara imza attı. 2012'de Amerikalı Sprint operatörünün çoğunluk hissesini 22 milyar dolara satın alan, Alibaba'nın ilk yatırımcıları arasında yer alan ve Clash of Clans gibi başarılı mobil oyunlar geliştiren Supercell'in %75 hissesini birkaç ay öncesine kadar elinde bulunduran Japonya'nın Toyota ve Mitsubishi'den sonra en büyük üçüncü holdingi, 2015 yılını 87 milyar dolar gelirle kapatmıştı.

SoftBank, Japon medyasında 100 milyar dolara ulaşan borcu nedeniyle zor günler geçirdiği konuşulan ve bu nedenle 8 milyar dolar değerinde Alibaba hissesi ile Supercell'i elden çıkarıp Sprint operatörünü ana holdingin dışına çıkarmasıyla bir süredir gündemde. Ancak bugün Wall Street Journal, Financial Times gibi medya kuruluşlarından gelen haber herkesi şaşırttı. Medyadan sonra holding yetkililerinin de doğruladığı anlaşmaya göre; internet çağının en büyük mikromimari şirketi konumundaki ARM, 32 milyar dolar karşılığında SoftBank tarafından satın alınacak.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrası büyük değer kaybı yaşayan İngiliz sterli, SoftBank'ın 36 milyar dolara kadar çıkabilecek bu anlaşmayı nispeten hesaplı kapatmasında rol oynadı. Ancak şirketten gelen açıklama, ARM'ın satın alma çalışmalarının çok daha önceden başlamış olduğunu gösteriyor. Yalnızca mobil cihazlar değil nesnelerin interneti ekosisteminde de söz sahibi olmayı hedefleyen SoftBank, önümüzdeki beş yıl içerisinde ARM'nin Londra'daki merkezinde çalışan sayısını ikiye katlama sözü vererek ARM yatırımcılarını ikna etmeyi başarmış. 1500 kişiye istihdam sağlayacak olan bu anlaşmanın mevcut ARM ortaklarıyla ilişkilerde hiçbir değişikliğe yol açmayacağı da taahhüt ediliyor.



Eklenme tarihi: 18.07.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler