ARM Cortex-A75 ve Cortex-A55 işlemci tasarımları detaylandı

ARM Cortex-A75 ve Cortex-A55 işlemci tasarımları detaylandı

ARM, bu yıl İngiltere'nin Cambridge şehrinde düzenlediği TechDay etkinliğinde yeni ARMv8.2-A mikromimarisini kullanan ilk işlemcilerini tanıttı. Ortalama %20 düzeyinde performans artışı ve %10-15 enerji tasarrufu vaat eden işlemcilere yeni işlem kümesi teknolojisi DynamIQ ile Biofrost mimarili mobil GPU Mali-G72 eşlik ediyor.

Cortex-A75

Daha geçen yıl yeni bir performans işlemci tasarımı tanıtan ARM, bu sene daha geniş kapsamlı düzenlemeler içeren Cortex-A75 ile teknoloji dünyasının karşısına çıkıyor. Sentetik performans testlerinde güç verdiği cihaza bağlı olarak Cortex-A73'e kıyasla %20-35 arası performans artışı sağlayacak tasarım, daha önce A12, A17 ve A73'ü tasarlayan ekibin sorumlu olduğu Sophia serisinin en yeni üyesi olacak.

A73'te yapılan düzenlemeler neticesinde A72'ye kıyasla ciddi bir performans artışı sağlayamasa da termal anlamda ölçeklenmeye uygun bir platform meydana getiren ARM, A75'e performans artışı için bu sınırları zorlayacak yeni özellikler entegre etmiş. Böylece A75'li tablet ve dizüstü bilgisayar gibi daha büyük çözümlerin TDP artışıyla hiç olmadığı kadar yüksek performans kazanımı elde edeceği belirtiliyor.

Cortex-A55

ARM'nin enerji tasarruf odaklı ilk 64-bit işlemci tasarımı olarak beş yıl önce tanıtılan A53 nihayet ilk güncellemesini alıyor. %20 performans artışı ve aynı zamanda %15 enerji tasarrufu vaadiyle gelen yeni Cortex-A55, gelecek mobil cihaz yongasetlerinde düşük enerji tüketen işlemci kümelerinin yeni vazgeçilmezi olacak. Fakat işlemcinin ARMv8.2-A tasarımlı olması nedeniyle eski işlemcilerle birlikte kullanılamayacağı ifade ediliyor.

DynamIQ

Akıllı telefon yongada sistem çözümlerinde çok çekirdekli işlemci kullanımına başlandığından beri neredeyse tüm dizaynlarda ARM'nin big.LITTLE teknolojisine yer verildi. Performans ve enerji tasarrufu odaklı iki farklı işlemci tasarımının birlikte uyumlu bir şekilde kullanılmasını sağlayan bu teknoloji, farklı işlemcilerin farklı işlem kümelerinde konumlandırılmasını zorunlu kılıyordu. Kümeler arası bilgi alışverişi yüzünden performansta önemli sıkıntılar doğuran bu teknolojinin geliştirilmesi için 2013'ten beri çalışan ARM nihayet yeni versiyonu A75 ve A55 ile piyasaya sürüyor.

DynamIQ big.LITTLE olarak isimlendirilen yeni teknoloji, farklı işlemcilerin 8 çekirdeğe kadar aynı kümede kullanılabilmesine olanak tanıyor. Yongaset tasarımlarına esneklik katacak bu düzenleme, ikinci bir işlem kümesine ihtiyacı ortadan kaldırdığı gibi giriş ve orta seviye çipsetlerin de artık daha yüksek performanslı konfigürasyonlara daha ucuz maliyetle sahip olabileceği anlamına geliyor. DynamIQ teknolojisi sadece A75 ve A55 işlemci tasarımlarının kullanılmasıyla mümkün olacak. Bu yüzden Qualcomm ve Samsung'un gelecek özel işlemcilerinde ARM tasarımlarını referans alması bekleniyor.

İngiliz teknoloji devinin son tanıtımı ise, Bifrost mimarili ikinci grafik işlemci tasarımı Mali-G72 oldu. Aynı enerji tüketimiyle %25 daha yüksek performans sağlayan G72'nin 32 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebileceği tahmin ediliyor. ARM'nin tüm yeni ürünleri 2017 dördüncü çeyreği ve 2018 ilk çeyreğini kapsayan dönemde yarı iletken çipsetlerde kullanılmaya başlayacak.



Eklenme tarihi: 29.05.2017

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler