ARM Cortex-A73 işlemci tasarımı duyuruldu

ARM Cortex-A73 işlemci tasarımı duyuruldu

İngiliz mikromimari uzmanı ARM, bugün ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Austin şehrinde basın mensupları için bir teknoloji günü organizasyonu gerçekleştirdi. Her sene yeni nesil çözümlerini tanıtmak için bu tür etkinlikler düzenleyen şirket, bu yıl Artemis kod adlı yeni nesil performans işlemci mimarisini gün yüzüne çıkardı.

10 nm FinFET üretim süreci teknolojisi temel alınarak optimize edilen ilk işlemci çözümü olan 64-bit ARMv8 mikromimarisinin üçüncü nesil ürünü, "sürdürülebilir performans" odaklı yenilikleriyle özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarına ortam hazırlamayı amaç ediniyor.

Cortex-A73, daha önce 32-bit ARMv7 mikromimari ailesine mensup son tasarımlar olan A12 ve A17'yi tasarlayan ARM'nin Fransa merkezli dizayn ekibi tarafından geliştirilmiş. Cortex-57 ve Cortex-A72'nin halefi olarak çok yakında tüketiciyle buluşacak olan A73, 10 nm sürecinde 2,8 GHz frekans hızıyla 16 nm'lik 2,5 GHz Cortex-A72'ye karşı %30 performans artışı yakalayabiliyor. Üstelik bunu %30 enerji tasarrufuyla ortaya koymayı başaran Artemis, mobil cihazlar için revize edilmiş A72 mimarisiyle en yüksek performans seviyesini çok daha uzun süre muhafaza etme vaadiyle geliyor.

Mobilde sıkça rastlanan kullanım senaryoları, işlemcinin kısa süreliğine en yüksek hızda çalışmasını gerektirir. Bu kısa süreli işlem yükü neticesinde ortaya çıkan ısı, rahatlıkla cihazın kasası vasıtlasıyla zar alanından uzaklaştırılabilir. Böylece kısa aralıklarla en yüksek işlem gücüne çıkan işlemcinin performansı sürdürülebilir olmayı başarır.

Yüksek işlem gücüne çok daha uzun süre ihtiyaç duyulduğunda mobil cihazların pasif soğutma sisteminin sınırlarına ulaşılmış olur. Bu sebeple 3B grafiklere sahip oyun, uygulama ya da sentetik test araçlarının uzun süreli kullanımı işlem performansında ciddi kayıplara yol açar. ARM'nin iddiasına göre, A73'ün gelişmiş mobil odaklı çalışma sistemi sayesinde hem normal hem de en yüksek işlem yükü altında işlemcinin yaydığı ısı hemen hemen aynı seviyede olacak. Böylece işlemcinin zamanla performans kaybına uğramasının önü kesilecek.

Uzun süre yüksek işlem gücü gerektiren VR, AR uygulamaları, işte tam da Cortex-A73 gibi sürdürülebilir performans değerlerine önem verilerek tasarlanmış donanımlara ihtiyaç duymakta. 10 nm'de 0,65 milimetrekareden daha küçük bir zar alanı işgal eden A73, bu sayede hem üretim maliyetini azaltmış hem de çok çekirdekli kullanımlarında yongada sistem çözümünün diğer elemanlarına (GPU, ISP gibi) daha fazla alan, daha fazla ısınma imkanı tanımış olacak.



Cortex-A53 ile birlikte big.LITTLE sistemine entegre edildiğinde sekiz çekirdekli A53'e kıyasla tek çekirdekli işlem performansını %90'a kadar çıkarabildiği gözlenen Cortex-A73, yıl sonunda ilk cihazlarıyla mobil pazara sunulmuş olacak. 10 nm süreciyle üretilmiş çipsetlerdeki uygulamalarının ise 2017 ilk çeyreğinde görücüye çıkması bekleniyor.



Eklenme tarihi: 30.05.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler