ARM Cortex-A72 ve ARM Mali T880 GPU'su resmen tanıtıldı

ARM Cortex-A72 ve ARM Mali T880 GPU'su resmen tanıtıldı

Mobil sektörün lider çip tasarımcısı ARM, bugün 2016 için hazırladığı uygulama işlemci ve GPU tasarımlarını duyurdu. ARMv8-A mikromimarisini temel alan Maia kod adlı A72 ile dördüncü nesil Midgard GPU mimarisinin kullanıldığı Mali T800 grafik işlemcisi, önümüzdeki yıllarda mobil cihazlara güç verecek çip dizaynları olarak resmiyet kazandı.

Son beş yılda mobil cihazların işlem gücünde 50 kat, pil ömründe ise iki katlık bir yükseliş meydana geldiğini ifade eden İngiliz yarı iletken tasarımcısı, ARMv8-A tabanlı Cortex-A72 ile performans ilerleyişini sürdürürken güç tasarrufuna da katkı sağlayacağını iddia ediyor. İlk kez 2012'de Samsung'un Exynos 5 çipinde kullanılan Cortex-A15 ile kıyaslandığında 3,5 kat daha yüksek bir işlem performansı ortaya koyan Cortex-A72, 3,0 GHz hızına ulaşabiliyor ve ortalama yüzde 40-60 civarında daha az güç tüketimi gerçekleştiriyor. Ancak bu düşük güç tüketim değerinin yalnızca işlemci mimarisi sayesinde değil, yarı iletken üreticileri tarafından uygulanacak 16 nm FinFET+ teknolojisinin de yardımıyla mümkün hale geldiğini bilmek gerekiyor.



Mali GPU kanadında ise, konsol seviyesini yakalama uğraşı devam ediyor. Yine Midgard mimarisiyle devam eden ARM Mali T880, Galaxy Note 4 ve muhtemelen Galaxy S6'da da kullanılacak Mali T760'tan 1,8 kat daha yüksek grafik performansı elde edebiliyor. Üstelik bu grafik işlemcisinin sekiz çekirdeğe kadar ölçeklendirilmiş versiyonuyla 4K Ultra HD videoları 120fps değerinde işleme veya görüntüleme yetisi de mobil cihazlara kazandırılmış olacak.

Halihazırda Samsung, MediaTek, RockChip gibi 10'dan fazla lisansçısının Cortex-A72 ile Mali T880 tabanlı çipsetler üzerinde çalıştığını açıklayan ARM, 2016'da bu tasarımların mevcut olduğu telefon ve tablet yongalarını görebileceğimizi bildirdi. Ancak 2016'dan önce yıl sonuna doğru ilk test cihazlarıyla ARMv8-A mimarisinin denenmeye başlayacağı tahmin ediliyor.



Eklenme tarihi: 3.02.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler