Apple, kendi modem çipini tasarlamaya başladı

Apple, kendi modem çipini tasarlamaya başladı

Akıllı telefon piyasasında rekabetçiliği yüksek isimlerin ortak özellikleri arasında, çip tasarımına ayrılan devasa bütçeler başı çekiyor. Bu hususta çok ciddi çalışmalar yürüten Apple, 2008'de kendi yongada sistem çözümünü tasarlamakla başlayan serüveninde önce mikroişlemci, grafik işlemci ve daha sonra yardımcı işlemci (Apple M), güç yönetim çipi ile yoluna devam ediyor. Reuters tarafından gündeme taşınan yeni bir iddiaya göre, geçtiğimiz ocak ayı itibarıyla Apple'nin kendi modem çipi için de ar-ge faaliyetleri başlatıldı.

Apple A serisi çipsetlerin tasarımında kritik rol oynayan Johny Srouji, daha önce AirPods gibi aksesuarların iPhone ve iPad cihazlarıyla pürüzsüz bağlantı sağlayabilmesi için gerekli bir kablosuz iletişim çipi de tasarlamıştı. Modem çipi söz konusu olduğunda Qualcomm, Intel ve Samsung gibi isimler akla geliyor olsa da, bu çözümün yüksek maliyeti ve ilgili patentlerin kullanımı için ödenmesi gereken yüksek lisans ücretleri Apple'yi pek yetkin olmadığı bir alana çekmiş durumda.

Qualcomm'dan aldığı modem çipleri için cihaz başına ortalama 30 dolar, lisans ücreti olarak da 7,5 dolarlık ödeme yapan Apple'nin birkaç yüz milyon dolar seviyesinde gerçekleştireceği ar-ge yatırımıyla önümüzdeki 2-3 sene içerisinde gerek 4G gerekse henüz olgunlaşma aşamasındaki 5G şebekeleriyle uyumlu, benzer çözümlerle rekabet edebilecek ve en önemlisi Apple'nin A serisi yongada sistem çözümlerine entegre edilerek enerji tüketimini ciddi oranda düşürebilecek bir modem çipi geliştirmesi işten bile değil. Bu sayede Apple akıllı telefonlarının üretim maliyetindeki en büyük kalemlerden biri olan modem çipine her yıl ödenen milyarlarca dolar şirket içerisinde kalmış olacak.



Eklenme tarihi: 7.02.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler