Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus resmen tanıtıldı

Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus resmen tanıtıldı

Apple, çok sayıda ünlü ismin katılımıyla Flint Center'de, merkezinin bulunduğu Cupertino'da büyük tanıtım etkinliğine başladı. Sahneye ilk gelen isim olan Apple CEO'su Tim Cook, binlerce basın mensubu ve diğer katılımcıları fazla bekletmeden iPhone 6 ve iPhone 6 Plus adını verdikleri iki yeni akıllı telefonunu resmen tanıttı.

Ekran: 4,7 inç ve 5,5 inçlik boyutlardaki sekizinci nesil iPhone modelleri, sırasıyla 1334 x 750 ve 1920 x 1080 piksel çözünürlük standartlarını benimsiyor. Ultra ince arkadan aydınlatma ünitesine sahip olan ve iyon desteğiyle kuvvetlendirilmiş kavisli camla korunan ekranda yine IPS LCD türü tercih edilmiş. iPhone 5s'ye kıyasla iPhone 6, %38, iPhone 6 Plus ise %185 daha fazla pikseli beraberinde getiriyor.

Kasa: 7,6 milimetrelik iPhone 5s'den daha ince yapıdaki yeni cihazlardan iPhone 6, 6,9 milimetre ve iPhone 6 Plus ise 7,1 milimetre kalınlığında dizayn edilmiş. Ancak yeni iPhone'lerin bunu kamera merceğinin çıkıntı oluşturacak şekilde monte edilmesiyle mümkün kıldığını hatırlatalım. Kasanın büyük bölümünde anotlanmış alüminyum, arka kısımdaki Apple logosunda ise paslanmaz çelik materyal kullanılmış.

İşlemci: Yeni iPhone'ler, ikinci nesil 64-bit Apple yongasından gücünü alacak. iPhone 5s ile kıyaslandığında işlem performansında %25, grafik performansında ise %50 artış sağlayacak olan Apple A8, 20 nm üretim süreci teknolojisiyle A7'den %13 daha dar olduğu bildirilen zar alanına rağmen 2 milyar transistörü bu küçük çipte toplamayı başarıyor.

5s'deki M7 yardımcı işlemci de yeni telefonlarda ikinci sürümüne yükseliyor. Apple M8, bisiklet sürmek ile koşmak arasındaki farkı ayırt edebiliyor, uzaklık, çıkılan yükseliğin hesabını yapabiliyor. Yükselik hesabı, hava basıncını ölçen barometre sayesinde tespit ediliyor. Nike başta olmak üzere birçok fitness ve sağlık uygulaması, yeni barometreden faydalanılacak şekilde güncellenecek.



Kamera: Yine 8 MP'lik bir iSight kamera sensörü kullanan iPhone'ler, 1,5 mikronluk piksellere sahip olan ve f/2,2 diyafram aralıklı bir merceğin desteklediği bir görüntüleme sistemi vaat ediyor. İlk kez iPhone 5s'de kullanılan çift flaşlı True Tone ışıklandırma, iPhone 6'larda tek büyük bir flaşa yerini bırakıyor. Apple, kullandığı yeni nesil kamera sensör sayesinde iPhone 6'ların iki kat daha hızlı otomatik odaklanma sunacağını ileri sürüyor. Ayrıca 43 megapiksele kadar panorama fotoğraflar da çekilebiliyor. Tüm bunlar, Apple tarafından dizayn edilip A8'e entegre edilmiş özel görüntü sinyal işlemcisi ile mümkün hale geliyor.

OIS -Optik Görüntü Sabitleme- teknolojisi hususunda iPhone 6, dijital görüntü sabitlemeyi kullanmayı sürdürürken, iPhone 6 Plus'ta donanımsal optik görüntü sabitleme mekanizmasına geçiş yapılıyor. Video çekiminde ise, 30 ve 60 fps 1080p video çekim ve sinematik video sabitleme desteği yeni iPhone kullanıcılarını bekliyor. Bununla birlikte 120 ve 240 fps'lik slow-motion çekim modları da kamera yazılımında yerini alacak.

Yeni FaceTime HD kamera sensörü, %81 daha fazla ışık alma kapasitesi ve f/2,2 diyafram aralıklı mercekle hiç olmadığı kadar güçlü.

Wi-Fi ve 4G: 3 kat daha hızlı Wi-Fi bağlantısı sağlayacak olan 802.11ac protokol ile Wi-Fi arama desteği, iPhone 6 ailesi ile mümkün olacak. Ayrıca 20 LTE frekans bandı uyumluluğuyla piyasadaki en geniş 4G desteğine sahip telefon olması beklenen iPhone 6 ve 6 Plus, dünya genelinde 4G hizmeti veren neredeyse tüm operatörlere tek cihazdan bu servisi sunma imkanı tanıyacak.



Pil: 10 gün bekleme ve 10 saat konuşma süresi sunan iPhone 5s'den daha büyük güç ünitelerine sahip yeni cihazlardan iPhone 6, yine 10 gün bekleme süresi ve %40 daha iyi konuşma süresi sağlıyor. iPhone 6 Plus ise, 16 gün bekleme ve 24 saat konuşma süresiyle piyasaya sürülecek.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus çıkış tarihi

19 Eylül'de ilk dalga ülkelerde satışına başlanacak olan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, önümüzdeki cuma günü ön siparişe açılacak. Yıl sonuna kadar Türkiye dahil 115 ülkede satışa çıkacak olan yeni nesil iPhone'ler, iOS 8 işletim sisteminden gücünü alacak.



Eklenme tarihi: 9.09.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler