OLED ekranlı ilk iPhone 2018'de piyasaya sürülebilir

OLED ekranlı ilk iPhone 2018'de piyasaya sürülebilir

Yeni nesil iPhone modelleri için OLED ekran teknolojileri üzerine ciddi araştırmalar yürüten Apple, kaçınılmaz değişimi 2018'de hayata geçirecek. Japon medya şirketi Nikkei'ye ait bu iddia, Koreli endüstri kaynaklarını dayanak göstererek iPhone serisinde LCD'den OLED'e geçişin üç yıl sonra gerçekleşeceğini yazdı.

Son bir yıldır benzer iddialarla gündeme gelen Apple'nin OLED ekran merakı küçük ölçekli ekran pazarında dengeleri değiştirecek mahiyette olduğundan Asya basınında büyük yankı buluyor. Panel satışlarının %30'unu Cupertino merkezli teknoloji devine yapan Japan Display ve iflasın eşiğindeki Sharp, bu değişimden etkilenecek şirketlerin başında geliyor. Öte yandan OLED üretiminde lider Güney Kore, Apple gibi dev bir müşteriyi kazanarak pazar hacmini artıracak olmanın heyecanını yaşıyor.

Koyu renklerdeki performansı ve karşıtlık oranıyla diğer ekran teknolojileriyle kıyaslanamayacak düzeyde olan OLED ekranlar, son dönemde gerek organik materyallerin farklı kullanım ömürlerinden dolayı yaşanan renk değişimleri gerekse parlaklık ve enerji tüketimi hususundaki problemlerini çözerek LCD karşısında büyük avantajlar kazandı. Bunun gerçekleşmesinde hem en çok emek harcayan hem de bundan en çok fayda sağlayan isim olan Samsung, aynı zamanda 2010'da ilk OLED ekranlı telefonu da piyasaya süren isim. Kuşkusuz gelecek nesil iPhone için OLED tedariği gerçekleştirecek firmaların başında geliyor.

Yıllık akıllı telefon satış rakamları 200 milyonu aşan Apple için OLED ekran tedariğinde bulunabilecek üretim hacmine sahip tek isim Samsung olsa da birkaç fabrikası için milyarlarca dolarlık yatırım planlarını hayata geçirerek OLED üretimine geçiş sinyalleri veren LG Display de potansiyel tedarikçiler listesinde yer alıyor. Küçük ölçekli OLED panel satışına bu sene hız veren şirket, Çinli Oppo ve vivo gibi isimleri uygun fiyatlı teklifleriyle Samsung'un elinden almaya çalışıyor. İddia edildiği gibi 2018 model iPhone OLED ekran kullanacaksa LG'nin Samsung ile sıkı bir mücadele içerisinde olacağı kesin. Zira iPhone için LCD tedariğinde en büyük payı alan LG, bir taraftan kaybettiği satış rakamlarını OLED ile kazanmak isteyecektir.

Öte yandan Apple'nin kendi OLED panelini üretmek için de girişimlerde bulunduğunu biliyoruz. Foxconn ve Sharp'ı kapsayan bu planda son gelişmelerden haberdar değiliz. Fakat üretim hacmi ve üretim verimliliğinde bugünlere gelebilmek için büyük çaba harcayan Samsung'un gelişimini izlediğimizde OLED gibi yeni bir panel teknolojisinde hacimli üretim yapabilmek için en mühim etkenin tecrübe olduğunu görüyoruz. Ancak 2018'de OLED piyasasının hangi vaziyette olacağı bilinmez. EverDisplay, BOE ve diğer Çinli oyuncuların bu yarışa dahil olması Samsung ve LG için tahmin edilenden daha zorlu bir süreç doğurabilir.



Eklenme tarihi: 26.11.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler