iOS 8'in tüm yenilikleri

iOS 8'in tüm yenilikleri

WWDC 2014 geliştirici konferansı kapsamında ilk tanıtımı yapılan iOS 8, platformun şimdiye kadarki en büyük güncellemesi olarak gösteriliyor. Köklü tasarım değişiklikleri içeren iOS 7'nin aksine tazelenmiş görsellik yerine yeni yazılımsal fonksiyonlarıyla donatılan sekizinci büyük yükseltme, Apple tarafından en gelişmiş mobil işletim sistemi olarak nitelendirilen iOS'un yetersiz kaldığı yönleri tamamlayacak.

Bu yazımızda, iOS 8'e entegre edilen yeniliklerin tamamını sizlerle paylaşacağız. Eylül ayında stabil sürüm dağıtımına başlanacak olan yazılımın birinci deneme yazılımı indirmeye sunuldu bile. Beta testlerine dahil olmak isteyen ve Cupertino merkezli teknoloji devinin son mobil platform güncellemesini merakla bekleyenler için iOS 8'e eşlik eden tüm yenilikler:



- Quick Reply ve İnteraktif Uyarılar: Yenilenen uyarı merkezi ile gelen herhangi bir mesajı bulunduğunuz uygulamayı terk etmeden yanıtlayabilecek, Facebook uyarılarını beğenerek veya yorum yazarak karşılayabileceksiniz. Kilit ekranına da benzer fonksiyonlar eklenirken, yeni uyarı özellikleri üçüncü parti uygulama geliştiricileri için erişilebilir olacak.

- Çoklu görev ekranı: Daha önce yalnızca çalıştırılan son uygulamalar ve çoklu görev fonksiyonu kapsamında kullanılabilir programları listeleyen bu ekran, iOS 8 ile birlikte favori kişiler bölümüne de kavuşacak. Ekranın üstünde yer alacak kişiler, bu ekran üzerinden sesli, görüntülü arama veya mesaj gibi işlemler için kullanılabilecek.



- QuickType: Sanal klavyeye eklenen bu özellik, kullanıcının yazma alışkanlığı ve önceki yazışmaları değerlendirerek kelime tahminlerini sunacak. İlk etapta Türkçe desteği bulunmayacağı kesinleşen QuickType, topladığı verileri cihaz içerisinde tutarak iOS kullanıcılarının gizliliğini gözetmiş olacak.

- Spotlight: Google'nin arama motoruna alternatif olarak Safari tarayıcısına eklenen Spotlight, Wikipedia makalelerinden kesitler, iTunes Store içerikleri ve App Store uygulamalarını arama sonuçlarında listeleyecek. Gelişmiş evrensel arama fonksiyonu, OS X Yosemite'deki kadar kapsamlı olacak.

- Continuity: Mac, iPhone ve iPad platformları arasında şimdiye kadar görülmemiş bir etkileşim sağlayacak Apple'nin yeni süreklilik yetileri, iPhone'niz ile aynı ağa bağlı Mac ve iPad arasında çok yönlü bir bütünleşme sağlıyor. iOS 8 sayesinde gelen çağrıları, mesajları bilgisayar ya da tabletinizden yanıtlayabilir, telefon görüşmesi yapabilir ya da mesaj yollayabilirsiniz. Safari üzerinden telefonunuzda açtığınız bir internet sayfasını bilgisayarınızda kaldığı yerden takip edebilecek, buna benzer senaryoları üçüncü parti desteğiyle diğer uygulamalarda da tecrübe edebileceksiniz. Üstelik bağlantı için Wi-Fi ağı mevcut değilse iPhone ile kuracağınız Hotspot ağını da kullanabileceksiniz.



- Mesajlar: Yeni mesajlar uygulaması, WhatsApp ve Snapchat ile benzer fonksiyonları Apple ekosistemlerini birleştiren bu servise taşıyor. Grup mesajlaşma desteği, kaydedilmediği takdirde silinen sesli, görüntülü mesaj yollayabilme, süreli konum bilgisi paylaşma, rahatsız etme seçeneğiyle mesaj uyarılarını sessize alma, gelişmiş grup seçenekleri.

- iCloud Drive: 5 GB ücretsiz bulut depolama vaat eden iCloud Drive ile dökümanlarınızı Mac, Windows, iPad ve iPhone platformları arasında senkronize edebilecek ve kolayca cihazlar arasında döküman alışverişi gerçekleştirebileceksiniz.


- HealthKit ve Health uygulaması: Sağlık ve fitness uygulamaları ile giyilebilir elektroniklerin topladığı verileri tek çatı altında toplayan HealthKit, geliştiricilere sunduğu bu fırsatla Apple imzalı Health uygulamasının gelişmiş bir sağlık platformu olmasını mümkün kılacak. Kullanıcı, sağlığı ve vücudunun mevcut durumu hakkında raporları, nabız, kan şekeri ve benzeri verileri sadece Health uygulamasına bakarak öğrenebilecek.

- iCloud Photo Library: Fotoğraflar uygulamasına entegre edilen yeni bulut depolama fonksiyonu sayesinde 5 GB'ye kadar ücretsiz olarak fotoğraflarınızı bulut hafızada saklayabileceksiniz. Kullanıcı için faydalı olabilecek akıllı tavsiyeler ile fotoğraf albümünüzü kontrol etmek kolaylaşacak, gelişmiş fotoğraf düzenleme fonksiyonları ve dijital filtreler ile görsellerinizi zenginleştirmek için üçüncü parti uygulamalara olan ihtiyaç azalacak.



- Siri: Artık "Hey, Siri" komutuyla sesle aktif hale getirilebilecek olan Siri, Shazam bütünleşmesi sayesinde dinlediği şarkıyı tespit edip iTunes bağlantısını paylaşabiliyor. Bununla birlikte sesten yazıya çevirme fonksiyonuna Türkçe'nin de aralarında bulunduğu yeni diller eklenmiş olacak.

- Üçüncü parti sanal klavye desteği: iOS kullanıcılarının uzun süredir istek listesinde bulunan alternatif sanal klavye desteği iOS 8 ile mümkün olacak. SwiftKey, Fleksy gibi ünlü Android sanal klavyeleri, şimdiden iOS 8 uyumlu uygulamaları üzerinde çalışmaya başladı bile.

- : Uygulama paketleri, TestFlight ile uygulama testleri yürütme, uygulamalara göre arama tavsiyesi, uygulamalar için hazırlanacak ön inceleme videoları, yeni nesil App Store'nin başlıca yenilikleri arasında yer alıyor.

- Extensibility: iOS 8 ile bir uygulama, başka bir uygulamayla etkileşime girerek veri alışverişinde bulunabilecek. Böylece kullanıcı, uygulamasını veri paylaşımına uygun hale getirmiş geliştiricilerin bazı hizmetlerinden diğer uygulamalar aracılığıyla da faydalanabilecek.

- : Android platformunun meşhur ana ekran araçlarına benzer şekilde iOS 8 de uyarı merkezine entegre bazı widget'lere destek sunacak.

Diğer irili ufaklı işletim sistemi yeniliklerini ise şöyle:

- TouchID biyometrik sensörüyle üçüncü parti uygulamaları kilitleyebilme

- iPad için Safari tarayıcısına eklenen yeni tüm sekmeler görünümü ve OS X Yosemite'ye de entegre edilen işlevsel yan bar

- Mail uygulamasına eklenen yeni el hareketleriyle kontrol sistemi

- Family Sharing ile 6 kişiye kadar oluşturacağınız aile arasında dijital içerik paylaşımı yapılabilecek.

- Metal 3D grafik API'sı ile OpenGL ES'ye kıyasla 10 kata kadar daha yüksek performans

- Safari tarayıcısında her sekme için gizli sörf desteği

- Arayüzü güncellenen çoklu görev ekranı, mesajlar, posta uygulamaları

- Kamera uygulamasıyla çoklu çekim modu, iPad için panorama çekim desteği

- Otomatik gece modu desteğiyle iOS'a entegre iBooks uygulaması

- Uygulamalara göre pil kullanımını gösteren Battery Usage ve Tips uygulamaları

- Şehir turu, Çin için yenilenmiş haritalar içeren Apple Maps

- Ebeveynlere çocukları bir içerik satın almadan önce uyarı ve onay mesajı gönderme fonksiyonu

- HomeKit ile sertifikalı ev otomasyon sistemlerini iPhone, iPad üzerinden kontrol edebilme.

iPhone 4 dışında iOS 7 işletim sistemine güncellenmiş tüm iPhone, iPad, iPad mini ve iPod touch cihaz sahipleri, yeni iOS 8 işletim sistemi yükseltmesini alacaklar. Final sürüm için sonbaharı işaret eden Apple, muhtemelen eylül ayı sonunda yeni mobil platformunu mevcut kullanıcılara dağıtmaya başlayacak. Firma, hafta başında iOS 8 beta 1'i geliştiriciler için indirmeye sunmuştu.



Eklenme tarihi: 4.06.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler