Apple iOS 8 işletim sistemi tanıtıldı

Apple iOS 8 işletim sistemi tanıtıldı

Bugünkü büyük açılış konuşmasıyla başlayan WWDC 2014 geliştirici konferansı, tahmin edileceği üzere sonraki iOS sürümünün tanıtımına sahne oluyor. Apple, geleneksel geliştirici etkinliğinde iPhone, iPad ve iPod touch için geliştirdiği sekizinci büyük iOS versiyonunu resmen duyurdu. iOS 7'nin aksine kullanıcı arayüzünde geniş çaplı bir değişiklik yapılmayan yeni sürüm, buna rağmen Apple tarafından çok büyük bir platform yükseltmesi olarak nitelendiriliyor.

Yedinci sürümdeki görsel değişikliklerin aksine iOS 8, platformun sahip olduğu yazılımsal fonksiyonları iyileştirmeye ve yeni işlevler kazandırmaya yönelik bir güncelleme paketi olarak hazırlanmış. Kullanıcıya açık uygulamayı kapatmadan gelen uyarıları yanıtlama imkanı tanıyan yeni Notification Center ve aynı fonksiyonla güncellenen kilit ekranı, güncellemenin amacını ortaya koyan önemli yeniliklerden yalnızca biri. Çoklu görev menüsünü son kişiler ile genişleterek daha işlevsel hale getiren Apple, QuickType adını verdikleri sanal klavyeye entegre tahmin sistemini de iOS 8 ile tüketicilerin beğenisine sunacak. İlk etapta Türkçe desteği olmayacak bu fonksiyon, cihaz kullanıcısının yazma tarzı ve yazının yazıldığı duruma göre sözcük tahmininde bulunuyor. Üstelik yazışmalara dair topladığı verileri yerel olarak muhafaza ederek tüketicilerin gizliliğini ihlal etmemiş oluyor.



iOS 8 ile WhatsApp, Snapchat gibi piyasanın en gözde iki anlık iletişim hizmetinden etkilenerek yeniden geliştirdiği mesajlar uygulamasının dağıtımını gerçekleştireceğini ilan eden Cupertino merkezli teknoloji devi, kendi çözümlerine özgü daha gelişmiş bir mesajlaşma yolu oluşturmayı amaçlıyor. Pratik dokunmatik kontrollerle ses kaydı, video kaydı, süreli/süresiz konum bilgisi, medya paylaşımını mümkün kılan grup mesajlaşma özelliği eklenen bütünleşik iOS mesaj uygulaması, rahatsız etme seçeneği, grup oluşturma, gruptan çıkma, sessize alma, grubu isimlendirme, yeni mesaj servisinin toplu iletişim fonksiyonları arasında yer alıyor.

Tanıtımın sonraki aşamasında, sağlık hususunda sektörün ortak isimleriyle ortaklık kurularak kuvvetli bir ekosistem haline getirilen HealthKit'e sıra geliyor. Üçüncü parti uygulama ve cihazların Health adlı bir uygulamada toplanmasını sağlayacak yeni sağlık fonksiyonu, bu verilerin klinik ve benzeri sağlık hizmetlerince daha iyi istifade edilebilmesi için çalışacak. Daha önce iddialara konu olan Healthbook adlı servisin iOS 8 ile tanıtımı gerçekleştirilen Health olduğu görülüyor. Bu uygulamanın iWatch akıllı saati için veri alışverişinde de kullanılacağı tahmin ediliyor.

Family Sharing ise, sanal alemde aile fertleri arasında müzik, film ve benzeri dijital içeriklerin kolayca paylaşılabilmesine olanak tanıyacak. Kredi kartını onaylatmış 6 üyeye kadar oluşturabileceğiniz Family Sharing aileniz içerisinde üyelerin satın almış olduğu içeriklere siz de ulaşabileceksiniz. Bu sistem ile üyelerin diğer bireylerin konumunu tespit etmesi de mümkün olacak.

iPad için Safari tarayıcısına entegre edilen genel sekme görünümü, e-posta uygulamasında basit parmak hareketleriyle çeşitli işlemler yapabilme, OS X Yosamite'ye eşlik edecek yeni Spotlight gibi iOS'ta da uygulamadan iTunes'teki medyalara kadar birçok şeyi arayabilme, kontrast ve parlaklık ayarlama fonksiyonu eklenen yeni fotoğraflar uygulaması, özellikle Çin odaklı büyük düzenlemelerle iyileştirilen harita uygulaması, Shazam bütünleşmesi ile iOS 8 platformunun doğrudan tüketicileri ilgilendiren yenilik listesi şimdilik tamamlanmış oldu. Güncelleme tanıtımının ikinci kısmında, iOS 8'in geliştirici odaklı yenilikleri detaylandırıldı.



iOS 8'in geliştiricileri hedef alan kısmına geçilmeden önce sahneye çıkan firma CEO'su Tim Cook, ekosistemin halihazırda 1,2 milyon uygulamaya sahip olan ve 75 milyar indirme barajını geride bırakan App Store gibi bir devasa içerik havuzundan gücünü aldığını hatırlattı. Büyümenin devam etmesi, daha yenilikçi uygulamalar ortaya çıkması için çalıştıklarını belirten Cook, sonrasında App Store yeniliklerini tanıtmaya başladı. Uygulamaların daha kolay bulunabilmesi için konularına göre uygulama kategorileri, en popüler App Store aramaları, uygulamayla alakalı arama tavsiyeleri, uygulamalara tanıtım videosu ekleyebilme, TestFlight ile beta uygulama testi oluşturabilme ve son olarak da uygulama paketleri. Geliştiriciler, bundan sonra oluşturdukları uygulama paketleriyle de iOS cihaz sahiplerine ulaşabilecekler. Tüm bu App Store özelliklerini önümüzdeki sonbaharda, iOS 8 ve muhtemelen yeni iPhone('ler) ile birlikte tüketicilerin beğenisine sunulacak.

Uyarı merkezi ve Safari ile sınırlı Widget desteği, üçüncü parti sanal klavyeleri varsayılan olarak ayarlayabilme, uygulamalar arası veri alışverişi, TouchID ile çeşitli uygulamaları kilitleyebilme, HomeKit ile ev otomasyon sistemleri için iOS sertifikalandırması, Siri bütünleşmesiyle HomeKit'e bağlı ev fonksiyonlarını harekete geçirebilme, OpenGL'in yerini alacak Metal adlı iOS'a özel 3D uygulama programlama arayüzü.

Etkinliğin sonuna doğru duyurusu gerçekleştirilen Apple imzalı yeni programlama dili Swift, katılımcıları epeyi heyecanlandırırken, geliştirici ekseninde hazırlanan tanıtım son bulmuş oldu. Bugün içerisinde yayımlanacak iOS 8 beta dağıtımı ile geliştiriciler ve yüz milyonlarca iOS kullanıcısı, iOS 8'i en kısa süre içerisinde tecrübe etmeye başlayabilecekler. Sürümün beraberinde getireceği yenilikler hakkındaki tüm detaylar için bizi takip etmeye devam edin.



Eklenme tarihi: 2.06.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler