iOS 8 ve iWatch sağlık, fitness odaklı özelliklerle gelecek

iOS 8 ve iWatch sağlık, fitness odaklı özelliklerle gelecek

Apple'nin yeni mobil işletim sistemi ve ilk akıllı saatine yönelik yeni detaylar gün yüzüne çıktı. Teknoloji medyasının en güvenilir kaynaklarından biri olan 9toMac.com'dan Mark Gurman, ortaya attığı son iddiayla Cupertino merkezli firmanın sağlık odaklı işlevlere sahip çözümler geliştirdiğini ileri sürdü. Gelişmiş vücut izleme işlevleri, sensör tabanlı hareket ve diğer sağlık verilerini toplama özellikleri uzun süredir farklı firmalara ait yazılım ve aksesuarlarla iOS platformunda mevcut olsa da, yeni sürümle önyüklü bir uygulama bu hizmetleri tek çatı altında toplayacak.

Sonraki yazılım güncellemesi iOS 8'e Healthbook adlı bir uygulamanın eşlik edeceğini rapor eden güvenilir kaynak, Apple'nin yeni yazılımına elektronik cüzdan uygulaması Passbook ile oldukça benzer bir kullanıcı arayüzü ve simgenin eşlik edeceğini beyan etti. Healthbook'un görüntüleyeceği veriler arasında kullanıcının adım sayısı, yaktığı kalori miktarı, yürüdüğü mesafe, tansiyon, nabız, hidrasyon seviyesi, kan şekeri ve diğer bazı kan değerleri yer alacak.

iOS 8'e entegre edilme ihtimali oldukça yüksek bu uygulamaya iki farklı adresten veri sağlanacak. Birincisi, halihazırda iPhone 5s'ye güç veren Apple A7 yongasındaki M7 yardımcı hareket izleme işlemcisi olacak. Ancak vücuda dair veriler sağlaması mümkün olmayan M7'ye ek olarak Amerikalı teknoloji devinin ilk akıllı saati devreye girecek. iWatch olarak adlandırılması beklenen giyilebilir bilgisayarın bu sene satışa sunulacağı tahmin ediliyor. Kan ve vucüda dair verileri rapor edecek akıllı saat, iPhone ile büyük benzerlik gösteren bir tasarıma sahip olacak.



2013'te satın aldığı şirketler, kadrosuna kattığı sağlık ve fitness izleme sektöründen önemli yöneticilerle gelecek planlarını az çok belli eden Apple, kısa süre önce detayları gelmeye başlayan FDA görüşmesiyle de sağlık odaklı çalışmalarını piyasaya sürmeye yakın olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz yılın sonunda ABD'nin Sağlık Bakanlığına bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yetkilileriyle görüşen bazı Apple yöneticilerinin mobil sağlık uygulamalarına dair görüşmelerde bulunduğu doğrulandı.

Yine haziranda düzenlenmesi beklenen WWDC'de sergilenecek Okemo kod adlı iOS 8, iOS 7 kadar kapsamlı bir görsel değişimi beraberinde getirmeyecek. Sensör tabanlı sağlık izleme işlevlerine büyük katkı sağlayacak iWatch ve yeni iPhone modellerinin ise; yılın ikinci yarısında resmiyet kazanacağı bildiriliyor.



Eklenme tarihi: 1.02.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler