iOS 7.1 yenilikleri

iOS 7.1 yenilikleri

Apple, dört ayı aşkın süredir geliştiriciler tarafından test edilen yeni mobil işletim sistemi güncellemesini yayımladı. iOS 7.1 olarak bilinen yükseltme, platforma yeni bir arayüz anlayışı kazandıran iOS 7 sürümünün de ilk büyük güncellemesi oldu. Yedinci büyük iOS dağıtımını gerek dizayn gerekse bilinen birtakım ciddi sorunların çözümüyle destekleyecek 11D167 yapı numaralı yazılım, epeyce uzun bir değişiklik listesini beraberinde getiriyor.

268 MB civarında bir OTA paketiyle cihaz sahiplerine ulaştırılan 7.1 güncellemesi ile iOS platformunun ne gibi düzenlemeler, yenilikler ve fonksiyonlar kazandığını öğrenmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz. Güncellemenin iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, retina ekranlı iPad mini ve beşinci nesil iPod touch modellerine iTunes veyahut cihaz üzerinden OTA yoluyla yüklenebildiğiniz hatırlatalım.



CarPlay

Geçen hafta duyurulan bu özellik, Cenevre Otomobil Fuarı'nda Volvo, Ferrari, Mercedes-Benz markalı araçlar üzerinde sergilendi bile. Otomobillerin Apple telefonlarıyla iletişimini sağlayacak CarPlay, Siri sayesinde sesli ya da araç içi eğlence sistemleri üzerinden kontrol desteği, telefon, mesajlar ve üçüncü parti müzik uygulamalarına sunulan destekle araç-telefon arasında daha iyi oluşturulmuş bir iletişim vaat ediyor.

2014'te piyasaya sürülecek birçok farklı otomobil firmasının araçları tarafından destek sunulacak CarPlay fonksiyonu, iPhone 5, iPhone 5c ve iPhone 5s sahipleri tarafından tecrübe edilebilecek.



Yenilenen arayüz

iOS'un altı ay önce baştan sona değişen kullanıcı arayüzünü yenilemeye devam eden Apple, yazılım üzerinde çok sayıda küçük düzenleme yapmış. Arama, telefon ve cihazı kapatma ekranları, dokunmatik düğmeler yuvarlak hale getirilerek yeniden dizayn edilmiş, sanal klavye yenilenmiş, arayüz içerisindeki ögelerin renk paleti yenilenerek koyulaştırılmış, telefon, FaceTime ve mesajlaşma uygulamalarının simgeleri düzenlenmiş.

Siri

Siri sanal yardımcı hizmetiyle konuşurken, uygulamanın konuşma sırasında araya girip algıladığı sözlere göre harekete geçmesi sorunu artık yaşanmayacak. Cihazın konuşmayı kendiliğinden algılamasının yanı sıra alternatif olarak ana ekran düğmesine basılı tutarak da Siri ile iletişim gerçekleştirilecek. Kullanıcı, konuşmasını tamamladığında elini düğmeden çekerek bunu Siri'ye bildirebilecek. Servise gelen ikinci ve son yenilik ise; Mandarin Çince, Avustralya İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi ve Japonca dilleri için yüklenen daha doğal yeni erkek ve kadın sesleri oldu.



Takvim uygulamasına etkinlikleri ay bazında görüntüleyebilme ve birçok ülkenin özel bayram ve tatillerini otomatik olarak ekleme işlevlerini kazandıran yazılım devi, iTunes Radio'yu da kullanım kolaylığı sağlayan bazı düzenlemeler ve iTunes Match aboneliği bulunan cihazlarda reklamsız kullanım imkanıyla yeniledi.

iPhone 4 için belirgin performans artışı

iOS 7 ile son büyük işletim sistemi güncellemesini alan iPhone 4, bundan sonraki yükseltmeleri alamayacak. Bu durumu cihazın yeni yazılımdaki performansından da anlamak mümkün. Zira kasılma ve yavaş animasyonlar, cihaz sahipleri tarafından kolayca gözlemlenebiliyordu. Fakat iOS 7.1 ile bu sorunlar büyük ölçüde giderilmiş oldu. iPhone 4 artık çok daha performanslı bir şekilde yeni işletim sistemini çalıştırabilecek. Bu durum iPhone 4S ve diğer modeller için de geçerli. Apple'nin daha stabil ve aygıtlara daha iyi optimize olmuş bir yazılımla müşterilerinin karşısına çıktığını söyleyebiliriz.

Güncellemeye eşlik eden diğer bazı yenilikleri aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

- Ana ekranın çökmesine ve cihazın yeniden başlamasına neden olan sorun çözüldü.

- TouchID biyometrik sensörün parmak izi algılama performansı artırıldı, parmak izi unutma problemi giderildi.

- iPhone 5s'lerde kamera uygulamasına otomatik olarak HDR modunda çekim yapma talimatı verildi.

- iCloud Keychain servisinin kapsadığı ülke sayısı artırıldı.

- FaceTime uyarıları artık çağrının herhangi bir cihazda cevaplanmasından sonra tüm cihazlardan silinecek.

iOS 7.1 beta sürümlerinden gelenler için 1,3-1,4 gigabayta kadar çıkan bir güncelleme paketi halinde gelen iOS 7.1 yükseltmesi, iOS 8 işletim sistemine kadar ekosistemin görüp görebileceği en köklü değişiklikleri beraberinde getiriyor. Özellikle iPhone 4 ve 4S sahiplerinin kesinlikle yüklemesi gereken bu güncellemenin yenilikleri hakkında çekilmiş aşağıdaki inceleme videosunu izleyerek yazılıma dair daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.



Eklenme tarihi: 10.03.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorumlar

enes - 11.03.2014 09:22:00
bizde jailbreak var yapamayız :D
Sen de yorum yap
Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler