Apple CarPlay araç içi eğlence sistemi resmiyet kazandı

Apple CarPlay araç içi eğlence sistemi resmiyet kazandı

WWDC 2013'te iOS in the Car olarak duyurulan iOS işletim sistemli cihazların otomobillerle bütünleşmesine yönelik Apple hizmeti, bugün resmen detaylandı. CarPlay adını alan araç içi eğlence sistemi, ilk etapta Ferrari, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz ve Volvo markalı araçlarda kullanılmaya başlayacak. Apple servislerinin sürüş deneyimini artırması için atılmış bir adım olan CarPlay, önümüzdeki günlerde Cenevre Otomobil Fuarı'nda endüstrinin ileri gelen üreticileri tarafından ilk kez tüketicilerin beğenisine sunulacak. Sistem, Siri, Apple Maps, Mesajlar gibi uygulamaların yanı sıra bir dizi müzik çalar, çevrimiçi müzik uygulamasını çalıştırabilecek.

CarPlay sistemlerini kullanabilmek için kablo yoluyla iPhone 5, 5c ve 5s modellerinden birini araca bağlamak gerekiyor. Sistemin mevcut olduğu otomobiller, ilk olarak yalnızca kablo bağlantısına izin verecek; ilerleyen dönemlerde kablosuz bağlantı desteği de sunulacak. Yalnızca iPhone modellerinin uyumlu olduğu CarPlay hizmetinden diğer Apple aygıtlarının faydalanıp faydalanamayacağı henüz kesinleşmiş değil. Yakında dağıtımı başlayacak iOS 7.1 işletim sistemi güncellemesinin sadece destekli iPhone modellerinde CarPlay fonksiyonlarını aktif hale getireceği tahmin ediliyor.

Siri sanal yardımcı servisi üzerinden sesle ve araç içerisindeki fiziksel düğme ya da dokunmatik ekran aracılığıyla kontrol edilebilecek CarPlay araç donanımlarını BMW, Chevrolet, Ford, Kia, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot Citroen, Subaru, Suzuki ve Toyota'nın gelecek otomobillerinde de görmek mümkün olacak. Henüz iOS işletim sistemini mi yoksa stratejik ortağı olduğu QNX'in araç içi sistemlerle özdeşleşen platformunu mu CarPlay sistemlerine entegre ettiği bilinmeyen Apple, Financial Times'in haberine göre; kendi çözümleri dışında ilk defa iOS platformunu iş ortaklarına ait çözümlere uygulamış. Haber kaynağı sağlam görünse de şimdilik kesin birşey söylemek mümkün değil.



Cenevre'deki büyük otomobil fuarı öncesi bir videoyla birlikte bir açıklama yapan Volvo, diğer CarPlay destekli vasıtalarla birlikte 2014'ün ilerleyen dönemlerinde çıkış yapacak XC90 SUV aracının tanıtımına başladı. Aşağıdaki videodan CarPlay destekli Volvo XC90'ın konsol görüntülerini izleyebilirsiniz.



Eklenme tarihi: 3.03.2014
Kaynak: Apple CarPlay

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler