Apple iOS 6’da neler var

Apple iOS 6’da neler var

Yeni ve büyük bir değişiklik sunmayan iOS 6’nın başlangıç sürümünün yayınlanması hayal kırıklıkları oluşturmuş durumda. Cihazın kullanılabilirliği açısında küçük düzenlemelerle birlikte çoğu ekranın sadece tasarımının değiştirilmesi uygulama geliştiriciler tarafından hoş karşılanmadı.

Harita ve Navigasyon
Apple yıllardır Maps uygulamasında Google’ın haritalarını kullanırken artık kendi altyapısını kullanmaya başladı. Harita uygulamasının ikonu ile birlikte arayüzü de tamamen değiştirildi. 20 ülkenin 3D görüntüsü bulunuyor. Apple, 3D görüntüleri özel kamera sistemi ile donatılan uçaklarla yapıyor. Türkiye’de hiçbir şehrin 3D haritası bulunmuyor. Sesli navigasyon özelliğini kullanmak için AppStore’dan bir uygulama indirmeniz gerekiyordu. iOS6 ile birlikte buna gerek kalmadı. Tabi yine sadece iPhone 4S ve yeni iPad kullanıcıları için. Navigasyon ayarlandığında ekrandaki yazılar Türkçe olmasına karşılık, sesli navigasyonda Türkçe desteği yok. Navigasyon ekran kilitliyken, çağrı geldiğinde veya menüye girdiğinizde de devam ediyor.


Siri
iOS6 ile Siri uygulamasında küçük güncelleştirmeler yapılmış. Artık konumunuza göre restoran, kafe gibi yerleri listeleyebilirken aynı zamanda buralardan rezervasyonda yaptırabiliyorsunuz. Aynı şekilde size en yakın sinema salonlarını görebiliyor ve bilet alabiliyorsunuz. Maç sonuçları gibi soruları da cihazınıza yöneltebiliyor ve cevap alabiliyorsunuz. Türkçe dil desteği olmayan Siri’nin, konum tabanlı cevapları da ülkemizde çalışmıyor. Sadece maç skorları felan alabiliyorsunuz. Tabi skor alabildiğiniz liglerde Türkiye yok. Yapılan güncelleştirme ile 15 dil desteğine kavuşan Siri, iOS6’nın bu deneme sürümünde Türkçe dil desteği sunmuyor. Bazı otomobil üreticileri ile anlaşan Apple, direksiyona entegre edilen Siri düğmesi ile, araç kullanan kişi telefonuna dokunmadan Siri’yi etkinleştirebiliyor ve komut verebiliyor.


Gelen çağrı ekranı
Gelen çağrı ekranında da Cevapla ve Reddet butonlarının yanı sıra Mesaj ile Yanıtla ve Daha Sonra Anımsat butonları eklenmiş. Mesaj ile yanıtlaya bastığınızda standart mesajlardan bazıları direkt açılıyor. Bunlardan birini seçip yollayabilirsiniz. Daha Sonra Anımsata bastığınızda ise 1 saat sonra veya Ayrıldığımda seçenekleri çıkıyor. Cihaz size bir saat sonra veya bulunduğunuz konumun dışına çıktığınızda hatırlatma yapıyor.

Safari
Tarayıcı üzerinden web sitelerine fotoğraf yükleme özelliği, aynı iCloud hesabı kullanan iki cihaz arasında adresleri paylaşmak için iCloud sekmeleri ve çevrim dışı okuma listesi ile internet bağlantısı gerektirmeden listeye eklediğiniz sayfalar. Bu özellikler iPhone 3GS dışındaki tüm iOS6 cihazlarında olacak. Tam ekran okuma özelliği ile bir web sayfasını alt ve üst çubuklar olmadan görüntüleyebiliyorsunuz.


3G Facetime
Sadece Wifi üzerinden kullanılabilen FaceTime uygulaması artık 3G şebekesi üzerinden de kullanılabiliyor. Tabi bu sadece iPhone 4S ve yeni iPad için. Diğer cihazlar Wifi üzerinden kullanmaya devam edecekler.


Facebook entegrasyonu
Facebook entegrasyonu ile Ayarlar menüsünden Facebook hesap bilgilerinizi giriyorsunuz. Böylece rehberde Facebooktaki arkadaşlarınıza ait fotoğraf, telefon ve e-posta bilgileri çıkıyor. Ayrıca doğum günleri gibi etkinliklerde takviminize kaydediliyor. Bir fotoğraf paylaşmak istediğinizde “Paylaş” butonuna basıp Facebookta paylaşabiliyorsunuz. Facebook Beğen butonu AppStore’daki uygulamalara da getirilmiş. Artık uygulamaları beğenebiliyor ve daha önce beğenen arkadaşlarınızı görebiliyorsunuz.


Önemli Kişiler:
Önemli kişi olarak atadığınız kişiler size mail atarlarsa Mail kutusunda ayrı bir kategoride görünüyorlar. Bir kişiyi Öenmli kişiler listesine eklemek için, Gelen kutusu içerisinde o kişinin kişi bilgilerine tıklayıp “Önemli Kişilere Ekle” butonuna basmalısınız. Bu özellik iPhone 3GS dışındaki tüm iOS6 cihazlarında olacak.


Rahatsız Etme
Rahatsız etme özelliğini aktifleştirdiğinizde cihazınız açık olduğu halde gelen çağrılara meşgul tonu gönderiyor ve ekranda sadece cevapsız çağrı bildirimi yayınlıyor. İsterseniz belirli kişilere izin verebiliyor ve diğerlerini engelleyebiliyorsunuz. Bu özelliği gece kullanabilir fakat “ya acil bir şey olurda beni ararlarsa” diye de çekinebilirsiniz. Apple bunu da düşünmüş. Eğer 3 dakika içerisinde bir numaradan 2 çağrı gelirse telefonunuz çalıyor. Bu özelliği bir zaman belirleyerek otomatik olarak devreye girip çıkmasını sağlayabiliyorsunuz.

Gizlilik Ayarları
Gizlilik ayarları menüsünden cihaza yüklediğiniz uygulamaların Rehber, Fotoğraflar gibi kişisel verilerinize erişmesi konusunda izin verip engelleyebiliyorsunuz. Uygulamalar kurulumdan size erişmek istediği verileri sorup onaylatıyor. Onay verdiğiniz bir uygulamanın iznini Gizlilik menüsünden kaldırabiliyorsunuz.

Türkçe F ve Q klavye
iOS5’in beta sürümünde tanıtılan fakat Türkçe karakterlerin yerleri değiştirildiği için kullanım zorluğu yaşatan ve final sürümünde kaldırılan F klavye iOS6 ile yeniden geldi. Bu kez dizilim daha kullanışlı. Türkçe F klavye sadece iPad’de var, iPhone’da Türkçe Q klavye bulunuyor.

Maillere fotoğraf ve Video ekleme
Artık maillerinize direkt olarak fotoğraf ve video ekleyebiliyorsunuz. Bir maile fotoğraf veya video eklemek için parmağınızı ekrana basılı tutun ve menü gelene kadar çekmeyin. Açılan balondan Fotoğraf ve Video ekle seçeneğine dokunun.

Sessiz mod
Cihazın titreşimini ayarlayabildiğimiz yeni seçenekler ile artık titreşimsiz sessiz mod kullanılabilir oluyor. Titreşimi telefon çaldığında veya sessiz moda olarak ayarlayabilir veya iptal edebilirsiniz.

Fotoğraf yayını
Fotoğraflarınızı iCloud sayesinde diğer Apple cihazlarınızla paylaşabiliyordunuz. Geliştirilen fotoğraf paylaşma özelliği sayesinde istediğiniz fotoğrafları, herkese açık veya sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanarak albüm de paylaşabilirsiniz. Bu özellik iPhone 3GS dışındaki tüm iOS6 cihazlarında olacak.


Alarm sesi
Alarm sesi olarak cihazınızda yüklü bir MP3’ü seçebiliyorsunuz.

iPad Saati
Saat uygulamasının tasarımı değiştirilmiş. iPad cihazlarında yer alan Dünya saatleri aynı zamanda hava durumunu da gösteriyor. Saat uygulamasında Alarm, Kronometre, Dünya saatleri ve geri sayım sayacı bulunuyor.



Eklenme tarihi: 17.06.2012
Kaynak: Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler