Apple kendi GPU'sunu tasarlıyor

Apple kendi GPU'sunu tasarlıyor

iOS cihazların donanımı üzerindeki etkisini her geçen yıl artırmaya devam eden Apple, özel CPU dizaynlarından sonra şimdi de kendi GPU'sunu tasarlıyor. Firmanın mobil sektöre adım attığından beri tek GPU tedarikçisi olan Imagination Technologies, bugün yayımladığı açıklamayla beklenen gelişmeyi resmen duyurdu. Açıklamanın ardından İngiliz yarı iletken tasarımcısının hisseleri %70 kayıp yaşadı.

Mobil cihazların kalbi olan yongada sistem çözümünde Apple'nin özelleşme çalışmaları CPU ile başlamıştı. Önceleri ARM'nin Cortex mimarileri üzerinde iyileştirmeler yapmakla yetinen teknoloji devi artık mevcut tüm işlemci platformlarından bağımsız özel işlemciler tasarlıyor. Aynı şekilde Imagination Technologies'in Rogue mimarili GPU'larında da oynamalar yaparak geliştirme çalışmalarında bulunan Apple, iki yıl içerisinde GPU kanadını da tam bağımsızlığa kavuşturmayı planlıyor. Peki bu mümkün mü?

Apple, çok çekirdekli mimariler benimseme eğilimindeki sektörün aksine büyük ve güçlü bir CPU mimarisine ihtiyaç duyuyordu. Bunun neticesinde yürüttüğü ar-ge projelerinin meyvesi olarak günümüzde dahi çok çekirdek modasına baş kaldırmayı sürdürebildi. Fakat NVIDIA ve AMD gibi üst düzey ekiplerin hakimiyeti altındaki çok daha farklı mimari prensipleri benimsendiği GPU sektöründe bugün tüm altyapılardan bağımsız bir çözüm geliştirmek neredeyse imkansız.

Son birkaç yıldır çok sayıda GPU mühendisini bünyesine katan, hatta bir dönem satın almayı düşündüğü Imagination Technologies'e de bu vesileyle ciddi kayıplar verdiren Apple, muhtemelen CPU tasarımlarının aksine kendi GPU'sunda daha kapalı tasarımla endüstrinin karşısına çıkacak. Zira yıllar sonra ilk defa yeni bir oyuncuyu karşılayacak olan GPU sektörü, patent ihlalleri için tetikte olacaktır. Imagination tarafından yapılan açıklamada da işte tam bu duruma dikkat çekiliyor.

Kaliforniyalı üreticinin 15-24 ay içerisinde IMG çözümlerini kullanmayı bırakıp kendi çözümlerine geçiş yapacağını bildiren İngiliz firma, Apple'nin yeni dönemde Imagination Technologies'in engin patent portföyüne ihtiyaç duymaya devam edeceğini vurguluyor. Bu nedenle gelecek dönemde ikili arasında teknoloji transferi ve patent lisanslama anlaşmalarıyla ticari ilişkinin devam edeceği kesin.

Apple, kendi tasarlayacağı GPU'larda artırılmış gerçeklik AR ve sanal gerçeklik VR teknolojilerine ağırlık vererek rakiplerini teknoloji dünyasını bekleyen bu iki önemli gelişme öncesi geride bırakma niyetinde olabilir. Şirketin daha önce de kendi AR/VR teknolojileri üzerinde çalıştığı iddia edilmişti.



Eklenme tarihi: 3.04.2017

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler